Αυτό είναι το νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας

Αυτό είναι το νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας

Παρουσιάστηκε πριν λίγο το νέο σήμα της Νέας Δημοκρατίας στην εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την ίδρυσή της.

Το νέο έμβλημα της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε επισήμως στην εκδήλωση για την επέτειο των 44 χρόνων του κόμματος.

Και σε λευκό φόντο:

Το πρώτο tweet Μητσοτάκη με το νέο σήμα:

Σχεδιαστής του νέου σήματος είναι ο εικαστικός Φανούρης Μοραΐτης.

Το βίντεο που προβλήθηκε πριν την ομιλία Μητσοτάκη:

Η ιστορία του σήματος της ΝΔ

Αναμμένος πυρσός, του οποίου η φλόγα είναι στραμμένη προς το γράμμα Ν και τον οποίον κρατεί ένα χέρι. Η όλη σύνθεσις δύναται να περικλείεται εντός κύκλου”. Αυτή ήταν η περιγραφή του εμβλήματος της Νέας Δημοκρατίας όπως κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο το 1985.

Μέχρι τότε το επίσημο σύμβολο του κόμματος ήταν η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αν και ο πυρσός είχε βέβαια εξαρχής κάνει την εμφάνιση του, με την έγκριση του Εθνάρχη και ιδρυτή της ΝΔ.

Το 1985 όμως ο Γιώργος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ευάγγελος Αβέρωφ κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως επίσημο έμβλημα τον πυρσό.

Ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής άλλωστε είχε το 1980 μεταπηδήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας και εν συνεχεία είχε παραιτηθεί προσβεβλημένος από την απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να μην τον προτείνει ξανά, αλλά να προτείνει το Χρήστο Σαρτζετάκη.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πάντως αν και ήταν ένας εκ των τριών που είχαν υπογράψει για τον πυρσό ως επίσημο έμβλημα της ΝΔ το 1985, μόλις τέσσερα χρόνια μετά, στις τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 1989- 1990, δοκίμασε να τον αντικαταστήσει με ένα ουράνιο τόξο. Προφανώς με στόχο να συσπειρώσει σε ένα αντιπασοκικό μέτωπο ψηφοφόρους από ένα ευρύτερο φάσμα, ακόμη και από την αριστερά, θέλησε να αλλάξει ένα έμβλημα που ήταν ταυτισμένο με τη ΝΔ και για κάποιους με την “επάρατο δεξιά”.

Το ουράνιο τόξο πάντως επέλεξε τρία περίπου χρόνια αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς ως σύμβολο της Πολιτικής Ανοιξης μετά τη διάσπαση της ΝΔ… Ενδεχομένως για να συμβολίσει τη δική του “υπέρβαση”. Δεν του έφερε βέβαια γούρι τελικά. Εν τω μεταξύ ο πυρσός “άναψε” και πάλι. Αλλά το 2000 ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δοκίμασε στο προσυνέδριο της ΝΔ να λανσάρει ως έμβλημα τα τρία περιστέρια, τα σχόλια όμως ήταν αρνητικά και τύπου “τρία πουλάκια κάθονταν”.

Ο πυρσός παρέμεινε το επίσημο σύμβολο της ΝΔ, αν και συχνά δεν χρησιμοποιείτο σε αφίσες και διαφημίσεις, όταν αυτές είχαν στόχο την προσέλκυση ενός ευρύτερου κοινού.

Το 2011 ο Αντώνης Σαμαράς, που εν τω μεταξύ είχε επιστρέψει στη ΝΔ και σε ένα φοβερό γύρισμα της τύχης είχε γίνει και πρόεδρος του κόμματος το 2009, αποφάσισε να αλλάξει το σήμα της κεντροδεξιάς παράταξης, όχι χωρίς αντιδράσεις και μουρμουρητά.

Το σήμα και λογότυπο της ΝΔ που είχε επιλέξει ο Σαμαράς αποτελείτο από τον τίτλο «Νέα Δημοκρατία» με μπλε και γαλάζια γράμματα και δύο γραμμές πορτοκαλί και πράσινο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα