Εάν η Βρετανία ήταν Ελλάδα

Εάν η Βρετανία ήταν Ελλάδα

Δημοσιογράφος επιχειρεί να δώσει μια εικόνα του τι θα γινόταν στη Μ. Βρετανία εάν υφίστατο σκληρές περικοπές σαν αυτές που βιώνει η χώρα μας (Pics)

Δέκα χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει την δουλειά τους, γίνονται δραστικές περικοπές στους μισθούς ενώ ηλικιωμένα άτομα εργάζονται ακόμα. Αυτές είναι μερικές από τις προκλήσεις που θα είχε να αντιμετωπίσει η Μ. Βρετανία εάν είχε αναγκαστεί να εισάγει σκληρά μέτρα λιτότητας όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω αναφέρει το ραδιόφωνο του BBC, το οποίο φιλοξενεί ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στο οποίο ο οικονομικός συντάκτης των Sunday Times Ντέιβιντ Σμιθ αφηγείται τι θα συνέβαινε στην Μ. Βρετανία εάν ήταν Ελλάδα.

Το BBC ζήτησε από τον Σμιθ να φανταστεί τι θα συνέβαινε στη Μ. Βρετανία εάν βρισκόταν αντιμέτωπη με τα προβλήματα της Ελλάδας.

"Εάν λοιπόν ήμασταν Ελλάδα", λέει ο Σμιθ, "θα βρισκόμασταν στη μέση της μακρύτερης και βαθύτερης ύφεσης στη σύγχρονη εποχή, πολύ χειρότερα από τα χρόνια της ύφεσης του 30' χωρίς ορατό τέλος", τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ανεργία θα ήταν πάνω από 7 εκατομμύρια, περισσότερο από το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού εκ των οποίων τα 2, 5 εκατομμύρια θα ήταν νέοι.

Εάν η Βρετανία ήταν Ελλάδα

Παράλληλα, σημειώνει πως αν η Βρετανία ήταν Ελλάδα, οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι θα βίωναν πολύ πόνο καθώς ο κατώτατος μισθός θα μειωνόταν από 6,08 λίρες σε 4,74 λίρες.

Εάν η Βρετανία ήταν Ελλάδα

Εφεδρεία, φόροι και ψαλίδι στις συντάξεις

Πάνω από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα τίθεντο σε εφεδρεία, "αίθουσα αναμονής πριν την απόλυση", όπως την χαρακτηρίζει και οι μισθοί τους θα περικόπτονταν στο 40%.

"Πάνω από ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι θα απολύονταν έως το 2015", προσθέτει.

Και συνεχίζει λέγοντας πως ο ΦΠΑ θα εκτοξευόταν στο 24% και θα πλήρωναν φόρο αλληλεγγύης μέχρι 5% του εισοδήματός τους και νέους φόρους για την ιδιοκτησία.

Παράλληλα, θα αυξανόντουσαν οι φόροι στο αλκοόλ και στον καπνό στο 33% ενώ για να "φουλάρει" το ρεζερβουάρ ενός οικογενειακού αυτοκινήτου θα χρειαζόντουσαν 120 λίρες.

Εάν η Βρετανία ήταν Ελλάδα

Επίσης, θα μειωνόντουσαν οι συντάξεις κατά 20% και όποιος συνταξιοδοτείτο πριν τα 55 θα είχε μειώσεις έως και 40%.

"Η πρόωρη συνταξιοδότηση θα ανήκε στο παρελθόν", σχολιάζει.

"Η αντιστοιχία της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα θα ήταν στη Βρετανία πάνω από 70 έτη. Όλα τα κρατικά επιδόματα θα περικόπτονταν για χρόνια".

"Αν η Βρετανία ήταν Ελλάδα, ο αμυντικός προϋπολογισμός θα ψαλιδίζοταν κατά ένα πέμπτο, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού και να καθίσται δύσκολη τη διατήρηση στρατού, ναυτικού και αεροπορίες ως χωριστές οντότητες", προσθέτει.

Όσον αφορά τις δαπάνες σχετικά με την υγεία, θα μειώνονταν κατά ένα έκτο. "Δεκάδες νοσοκομεία θα έκλειναν και δεκάδες χιλιάδες ιατρικού προσωπικού θα έμενε χωρίς δουλειά, αναφέρει και τονίζει πως ούτε οι δαπάνες για την εκπαίδευση θα γλίτωναν.

"Και αν η Βρετανία ήταν Ελλάδα, δεν είχαμε ούτε τον καιρό σύμμαχο για να μετριάσει την κατήφεια μας", καταλήγει ο αρθρογράφος με φόντο μια παραλία.

SHARE:

24Media Network