Brexit: Έκτακτο υπουργικό – Συμφωνία με ΕΕ λέει το BBC

Brexit: Έκτακτο υπουργικό – Συμφωνία με ΕΕ λέει το BBC
"Όχι σύνορα στην Ιρλανδία" AP

To BBC μετέδωσε πληροφορίες κύκλων του υπουργικού σύμφωνα με τις οποίες το κείμενο - προσχέδιο επικυρώθηκε σε τεχνικό επίπεδο. Στους όρους η αποφυγή "σκληρών συνόρων" με την Ιρλανδία.

Η Τερέσα Μέι συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα της Τρίτης για να συζητηθεί η φερόμενη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τους όρους του Brexit. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί εκ μέρους Λονδίνου, μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

To BBC μετέδωσε πληροφορίες κύκλων του υπουργικού σύμφωνα με τις οποίες το κείμενο – προσχέδιο επικυρώθηκε σε τεχνικό επίπεδο μετά από εντατικές συζητήσεις που έρχονται σταδιακά να κλείσουν αυτή τη βδομάδα.

To ιρλανδικό RTE μεταδίδει πως Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές ήρθαν σε συμφωνία και για το βασικό εμπόδιο που έχει να κάνει με το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε μία αμοιβαία αποδεκτή διατύπωση για την ασφαλιστική δικλείδα που ζητούν οι Βρυξέλλες σχετικά με την αποφυγή “σκληρών συνόρων” στην Ιρλανδία.

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τη βρετανική κυβέρνηση με απλή πλειοψηφία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι AP

 

Η κόντρα για τα σύνορα της Ιρλανδίας

Η πρόταση της ΕΕ προϋποθέτει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και μετά το Brexit, προκειμένου το σύνορο να παραμείνει ανοιχτό. Η Ιρλανδία αποδέχεται αυτή την πρόταση όμως δεν είναι αποδεκτή από τους Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας που θεωρούν ότι θα δημιουργήσει σύνορο ανάμεσα στο Μπέλφαστ και το Λονδίνο. 

Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, που στηρίζει την κυβέρνηση της Μέι στη Βουλή, δηλώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπερψηφίσει συμφωνία για το Brexit που θα χωρίζει με οποιονδήποτε τρόπο τη Βόρεια Ιρλανδία από την υπόλοιπη Βρετανία.

Η Μέι αντιπρότεινε στις Βρυξέλλες να παραμείνει ολόκληρη η Βρετανία σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ για ένα διάστημα μετά το Brexit. Οι Βρυξέλλες το δέχονται κατ’ αρχήν, όμως θέτουν όρους τους οποίους απορρίπτουν οι οπαδοί του σκληρού Brexit, οι οποίοι ανησυχούν ότι ο μηχανισμός ασφαλείας θα παγιδεύσει τη Βρετανία για πάντα στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Brexit, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 17-18 Νοεμβρίου, έχει μετατεθεί για τις 23-25 Νοεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι στις 27 Νοεμβρίου θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η προσφυγή της Σκωτίας που ρωτάει αν η ερμηνεία του άρθρου 50 για την αποχώρηση από την ΕΕ, επιτρέπει σε μια χώρα που έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησης να αλλάξει γνώμη και να παραμείνει στην ΕΕ.

Η Σκωτία είχε ψηφίσει κατά του Brexit.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα