Χρυσόγονος: Η αλληλεγγύη για τη μετεγκατάσταση προσφύγων δεν είναι προαιρετική

Χρυσόγονος: Η αλληλεγγύη για τη μετεγκατάσταση προσφύγων δεν είναι προαιρετική

Συνέντευξη Τύπου ευρωβουλευτών από έξι διαφορετικές πολιτικές ομάδες. Ζητούν συντόμευση των διαδικασιών μετεγκατάστασης των προσφύγων, βάσει των αποφάσεων της ΕΕ που δεν εφαρμόζονται από ορισμένα απρόθυμα κράτη-μέλη (Vid)

"Οι αποφάσεις της ΕΕ για ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστες" ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος σε συνέντευξη τύπου σήμερα, Τετάρτη, για το προσφυγικό ζήτημα, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο κ. Χρυσόγονος αποδίδει αυτές τις καθυστερήσεις στη μετεγκατάσταση, στην απροθυμία "ορισμένων κρατών -μελών να συμμορφωθούν" με τις αποφάσεις αυτές. Όπως είπε, η "αλληλεγγύη δεν είναι μια προαιρετική επιλογή", αλλά μια κατοχυρωμένη έννοια στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Στην ομιλία του, ο κ. Χρυσόγονος ανέφερε:

"Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει επιτευχθεί λιγότερο από το ένα πέμπτο του στόχου μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η αλληλεγγύη είναι μια έννοια κατοχυρωμένη στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και αποτελεί δέσμευση για τη συμπεριφορά όλων ανεξαιρέτως των κρατών-μελών, κι όχι μια προαιρετική επιλογή".

"Παρότι η απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα ορίζει την κοινή στάση  και συνεργασία των κρατών-μελών, στην πράξη δεν βλέπουμε την απαιτούμενη αλληλεγγύη. Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες κατά ορισμένων κρατών-μελών για διακρίσεις κατά την υποδοχή προσφύγων ανάλογα με την εθνικότητα ή τη θρησκεία τους, δεν τιμούν τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης και θέτουν σε αμφισβήτηση τη συνοχή της. Η επιτάχυνση του ρυθμού μετεγκατάστασης προσφύγων είναι αναγκαία, ενώ παράλληλα οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα δικαιότερο και κυρίως αποτελεσματικότερο πλαίσιο υποδοχής και κατανομής των προσφύγων για τα επόμενα έτη. Χρειαζόμαστε άμεσα πράξεις και όχι δικαιολογίες".

Σημειώνεται ότι τη συνέντευξη τύπου την οργάνωσε η ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος Γερμανίδα Ευρωβουλευτίνα των Πρασίνων Σκα Κέλλερ, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών από έξι διαφορετικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Ευρωομάδα Αριστεράς, Πράσινοι & Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας.

Τέλος, στα πλαίσια του relocation, με πρωτοβουλία και πάλι της Σκα Κέλλερ δεκάδες ευρωβουλευτές μαζεύτηκαν έξω από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κρατώντας πανό που έγραφαν: "Make relocation happen" (κεντρική φωτογραφία του άρθρου). Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και Δημήτρης Παπαδημούλης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network