Δένδιας: Τα αεροσκάφη που πρέπει να πωληθούν ή να αποσυρθούν – Οι αλλαγές στον στρατό

Διαβάζεται σε 5'
Δένδιας: Τα αεροσκάφη που πρέπει να πωληθούν ή να αποσυρθούν – Οι αλλαγές στον στρατό

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας χθες το βράδυ στον ΑΝΤ1, αποκάλυψε τους τύπους αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας που πρέπει να πωληθούν ή να αποσυρθούν και μίλησε για τις αλλαγές στον στρατό το επόμενο διάστημα.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Μαρία Αναστασοπούλου και την εκπομπή ΑΡΕΝΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, το βράδυ της Κυριακής, εξέφρασε την ανάγκη να “ομογενοποιηθεί ο στόλος της πολεμικής αεροπορίας”, μιλώντας με συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών.

«Πρέπει μέχρι το 2027 να έχουμε φτιάξει έναν ικανό στόλο από αεροσκάφη F16 VIPER. Αλλά πρέπει να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των αεροπλάνων μας. Έχουμε ένα κάρο τύπους αεροπλάνων. Έχουμε Phantom F4, έχουμε mirage 2000-5, έχουμε F16 block 30, έχουμε F16-50, έχουμε F16-52, έχουμε F16 VIPER, έχουμε ραφάλ. Δε γίνεται έτσι στις σύγχρονες αεροπορίες», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν κάποιοι τύποι πρέπει να αποσυρθούν, ο κ. Δένδιας απάντησε καταφατικά, λέγοντας «Ή να πωληθούν». Και εξήγησε: «Τα Phantom – F4 πρέπει να αποσυρθούν, και αν μπορέσουν να πωληθούν. Τα mirage 2000-5 είναι ένα εξαιρετικά ικανό αεροπλάνο αλλά πρέπει να πουληθεί. Τα F16-block 30 πρέπει να πωληθούν. Πρέπει να τα φτάσουμε τα F16 σε επίπεδο VIPER, πρέπει να ενισχύσουμε το στόλο των Rafale, που έχουμε 24 θα και θα ήταν καλό να τα φτάσουμε τα 30 και βεβαίως να πάρουμε F35. Αλλά ποια F35; Τα F35 τέταρτης γενιάς.

“Μόλις βρεθεί αγοραστής θα πουλήσουμε F16-block 30 και Mirage 2000-5”

Ερωτώμενος για το χρονοδιάγραμμα πώλησης αυτών των αεροσκαφών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε: «Εξαρτάται από την εύρεση αγοραστή. Αλλά τα παλιά F-16 block 30 τα οποία είναι εξαιρετικά καλά αεροπλάνα, τα Mirage 2000-5, επίσης εξαιρετικά καλά αεροπλάνα όσο διατηρούν μια σημαντική αξία, πρέπει να πωληθούν. Δε λέω ότι θα βρούμε τα χρήματα που κόστιζαν αυτά τα αεροπλάνα έχει υποβαθμιστεί η αξία τους αλλά παραμένουν ικανά αεροπλάνα και πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες να τα πουλήσουμε. Θα κάνουμε μια αναζήτηση και για τα Phantom F4, αν και είναι δύσκολο παρότι τα έχουμε συντηρήσει, να βρεθεί αγοραστής. Αλλά είναι σημαντικό να ομογενοποιήσουμε τους τύπους», για να συμπληρώσει πως «Πρέπει να σταματήσει η νοοτροπία του “αγοράζω από το ράφι”».

“Ο στρατός είναι σε χαμηλότερο στάδιο απ’ ότι πρέπει – Ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση”

Ο Νίκος Δένδιας, ρωτήθηκε ακόμη από τη Μαρία Αναστασοπούλου αν θα υπάρξουν αλλαγές στη στρατιωτική θητεία και αν θα υπάρξει αλλαγή στην ισορροπία ανάμεσα σε επαγγελματίες και κληρωτούς. «Ιδεολογικά εμείς, η Νέα Δημοκρατία, νομίζω και η ελληνική κοινωνία πιστεύει στο στρατό των πολιτών. Αυτή είναι η παράδοση της χώρας μας από την αρχαιότητα. Οι πολίτες υπερασπίζονται την πατρίδα τους την οικογένεια τους. Δεν πιστεύουν σε ένα αμιγώς επαγγελματικό στρατό. Βεβαίως πάντα η σπονδυλική στήλη θα είναι τα επαγγελματικά μας στελέχη αλλά δίπλα τους θα στέκεται ο ένστολος Έλληνας πολίτης. Πλέον έχουν αλλάξει τα πράγματα χρειάζεται εξειδικευμένη εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πολύ χαμηλότερο στάδιο από αυτό που απαιτεί ο καιρός. Με συγχωρείτε αλλά έχει την έννοια να λέω την αλήθεια στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει λοιπόν να φτάσουμε την εκπαίδευση μας σε ένα άλλο επίπεδο, άλλες χώρες το έχουν πετύχει αυτό και πρέπει να φτάσουμε και την εφεδρεία μας σε ένα άλλο επίπεδο. Δηλαδή άνθρωποι που έχουν ήδη υπηρετήσει, να καλούνται πάλι να βοηθήσουν την άμυνα της πατρίδας τους. Αυτό λοιπόν που θα κάνουμε είναι θα αλλάξουμε ριζικά και την δομή και την εκπαίδευση και την εφεδρεία. Μέχρι το 2030 θα γίνει η συνολική μεταρρύθμιση. Πρέπει να δημιουργήσουμε ψηφιακές δεξιότητες σε όλους αυτούς οι οποίοι εκπαιδεύονται. Διότι το drone πια είναι απαραίτητο. Κάθε λόχος του φιλανδικού στρατού έχει περίπου 100 Drones. Κι αν μερικά χαθούν αναπληρώνονται. Θεωρούνται δηλαδή όπως και σφαίρες αναλώσιμο υλικό. Εμείς δεν έχουμε καν τη σύλληψη ότι κάθε μικρή μονάδα, κάθε λόχος, κάθε διμοιρία πρέπει να έχει drone. Πρέπει να πάμε στην εποχή των έξυπνων λύσεων και των μεγάλων δυνατοτήτων και πρέπει να το καταφέρουμε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Υπογράμμισε ωστόσο πως δεν θα μειωθεί η θητεία, ενώ για την εθελοντική στράτευση των γυναικών, ο κύριος Δένδιας τόνισε πως «Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες, εφόσον το θέλουν, να μπορούν να υπηρετούν» σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο σχέδιο θα το εισηγηθεί η ηγεσία του στρατεύματος.

 «Χρειάζεται προσοχή στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν»

Τέλος, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και το επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα τον Μάιο και ερωτώμενος αν οι συναντήσεις αυτές σε τόσο υψηλό επίπεδο έχουν αξία για τα σημαντικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών, ο Νίκος Δένδιας είπε:

Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει, γιατί πια υπάρχει πολύ μεγάλη εμπειρία και από τη δική μας πλευρά. Αν είναι απλώς μία δυνατότητα να έχουμε μία επαφή τότε πρέπει να γίνεται. Όμως πάντα υπάρχει προσοχή στο υπό ποιους όρους γίνεται αυτή η συνάντηση, ώστε να μην επιτραπεί στην άλλη πλευρά να δημιουργήσει μια ρητορική και να θέσει θέματα τα οποία θα μας υποχρεώσουν να αντιδράσουμε και άρα θα είναι χειρότερα μετά την επίσκεψη από ότι ήταν πριν. Είναι μία περίοδος στην οποία ξαναλέω ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά οι πιθανότητες δεν είναι μαζί μας. Όμως ως γενική τοποθέτηση πρέπει πάντα να μιλάμε με την Τουρκία. Όταν βεβαίως οι συνθήκες στο πεδίο μας το επιτρέπουν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα