Διαδοχή στη ΝΔ: Αιχμές και θολό τοπίο

Διαδοχή στη ΝΔ: Αιχμές και θολό τοπίο

Θέλω να είμαι υποψήφιος πρόεδρος και όχι τοποτηρητής δηλώνει ο Μεϊμαράκης, με βολές κατά Παπαμιμίκου- Τζιτζικώστα. Υποστηρικτές της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα απαντούν σε όσους θέτουν ζήτημα επειδή δεν είναι βουλευτής . Διακριτή αντιπολιτευτική γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Συγγρού προς την κυβέρνηση Τσίπρα

Τους δικούς του όρους για να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθεσε σε συνομιλία με δημοσιογράφους ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τον οποίο οι πληροφορίες έφεραν ακόμη και σήμερα να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του.

«Η απόφαση είναι δική μου. Θα την ανακοινώσω όποτε κρίνω» ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προσθέτοντας με νόημα ότι «σέβομαι τη γνώμη όλων. Συζητώ με όλους αλλά δε θα μου επιβάλλει κανείς τι θα κάνω. Η απόφασή μου δε θα είναι προϊόν παρασκηνιακής συνεννόησης. Αν πάρω απόφαση θα την πάρω με πολιτικά κριτήρια και μόνο, για να αλλάξω τη ΝΔ και να είμαι καιρό πρόεδρος και όχι για να είμαι τοποτηρητής».

Ο κ. Μεϊμαράκης, δεν κρύβει σε συνομιλητές του τους προβληματισμούς που έχει τόσο για τη διαδικασία εκλογής, όσο και την επιμονή του στην πάγια άποψη που διατυπώνει από το 2009 ότι ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο κοινοβουλευτικές θητείες, αλλά και κατά πόσο θα έχει τις δυνατότητες ως πρόεδρος να κάνει «επαναστατικές αλλαγές στο κόμμα» που ο ίδιος θέλει.

Μάλιστα από το περιβάλλον του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν κρύβουν ότι οι σχέσεις του με τον γραμματέα του κόμματος και πρόεδρο της ΚΕΦΕ Αντρέα Παπαμιμίκο δεν βρίσκονται και στο καλύτερο επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη θεωρούν «ανεπίτρεπτο και ασυμβίβαστο ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ και γραμματέας του κόμματος να τάσσεται υπέρ κάποιου υποψηφίου».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έκαναν επ’αυτού συστάσεις στον κ.Παπαμιμίκο από την Παρασκευή το απόγευμα χωρίς αποτέλεσμα.

Ενώ παράλληλα εμφανίζονται προβληματισμένοι για την «οικογενειοκρατία» μέσα στη ΝΔ και φαίνεται να επενδύουν στο χαρτί μιας υποψηφιότητας Μεϊμαράκη ως εγγύηση για την ενότητα και την ηρεμία της ΝΔ.

Η κίνηση Μεϊμαράκη έρχεται ταυτόχρονα την ώρα που οι πληροφορίες επιμένουν ότι συγκεντρώνει υπογραφές από μέλη της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ (κάποιοι ανεβάζουν τον αριθμό και στους 200) για την κατάθεση της υποψηφιότητάς του, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες που θέλουν τη συλλογή υπογραφών στήριξης αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη από σημαντική μερίδα βουλευτών που μπορεί να ξεπερνούν και τις 40.

Υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη τάχθηκε και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Δεν είναι αναγκαίο ο πρόεδρος να είναι βουλευτής, απαντούν υποστηρικτές Τζιτζικώστα

Πάντως η χρονική στιγμή που επέλεξε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να γνωστοποιήσει αυτές τις σκέψεις του έρχεται στον απόηχο της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα και ενώ ο τελευταίος φέρεται να μην έχει το πράσινο φως του Κώστα Καραμανλή, ωστόσο το περιβάλλον του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας διαψεύδει τα σενάρια που διακινούνται ότι δεν θα επιμείνει μέχρι τέλους στην υποψηφιότητά του. Ήδη βρίσκεται στη διαδικασία συγκέντρωσης των απαιτούμενων υπογραφών και λέγεται ότι ήδη έχει συγκεντρώσει περί τις 70 υπογραφές.

Υποστηρικτές της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα απαντώντας ουσιαστικά σε όσους θέτουν ζήτημα λόγω του ότι δεν είναι βουλευτής, αναφέρουν πως σύμφωνα με το καταστατικό της Ν.Δ δεν απαιτείται η βουλευτική ιδιότητα για να θέσει κανείς υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου.

Αναφέρουν επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο για την εκλογή στη θέση του πρωθυπουργού, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει ότι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λαμβάνει ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, είτε είναι βουλευτής είτε όχι.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός, είτε κοινοβουλευτικός είτε όχι, παρίσταται, ομιλεί και ασκεί όλα τα καθήκοντά του στη Βουλή, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Αναφέρουν τέλος πως σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ και τον κανονισμό λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο πρόεδρος του κόμματος ασκεί όλες τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες, και συγκαλεί κοινοβουλευτική ομάδα, σε τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις. Αντίστοιχο παράδειγμα τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, καταγράφεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτουν.

Ο Μητσοτάκης εν τω μεταξύ απαντά με δικές του δηλώσεις σε Τσίπρα

Στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί ήδη την προεκλογική στρατηγική για την διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ και κινείται ως οιωνεί πρόεδρος του κόμματος επιλέγοντας να βγάζει χωριστές ανακοινώσεις από τη Συγγρού και να απαντά ο ίδιος στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η δήλωση που έκανε για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ στο συνέδριο του Ιδρύματος Κλίντον για τις επενδύσεις, ενώ ήδη έχει ανοίξει τις προηγούμενες μέρες την αντιπολιτευτική του ατζέντα στην κυβέρνηση όπως για το θέμα της παιδείας.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από ερώτηση σχετικά με όσα αναφέρουν από το περιβάλλον του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τον γραμματέα της ΝΔ έλεγαν τα εξής:

"Οι κινήσεις του κ.Παπαμιμίκου υπέρ του κ. Τζιτζικώστα έχουν υποπέσει και στη δική μας προσοχή και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει απόλυτο δίκιο καθώς αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διαδοχή στη ΝΔ: Η μάχη του παρασκηνίου

Διαδοχή στη ΝΔ: Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις υποψηφιότητες, ανάβει η αντιπαράθεση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γερασμένο κόμμα η ΝΔ, αλλά δεν ψάχνουμε για αντι-Τσίπρα

SHARE:

24Media Network