Διαφωνίες στη ΔΗΜΑΡ για τον τρίτο πόλο

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της πρώτης ημέρας του 2ου Συνεδρίου του κόμματος, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013.
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της πρώτης ημέρας του 2ου Συνεδρίου του κόμματος, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Με ομιλίες στελεχών της ΔΗΜΑΡ για τον τρίτο πόλο και τις σχέσεις με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συνεχίζεται το συνέδριο του κόμματος

Ο τρίτος πόλος έχει ως πολιτική βάση την αντιπαράθεση με τις συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης και με τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ο Σάκης Παπαθανασίου στην παρουσίαση της πολιτικής πρότασης της πλειοψηφίας που περιγράφεται στις θέσεις του κόμματος.

 Ο κ. Παπαθανασίου προσέθεσε ότι το κόμμα δεν θα περιοριστεί σε ένα συμπληρωματικό ρόλο προς τις άλλες δύο δυνάμεις ή σε ένα εκλογικό αριθμητικό στήριγμα της εκάστοτε πλειοψηφίας.

Εξήγησε δε ότι η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσει η ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης, αλλά από τα πολιτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει αυτή η πολιτική συμπαράταξη.

"Η πολιτική πρακτική του ΠΑΣΟΚ και η επιλογή στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία εμποδίζει μια τέτοια “συγκατοίκηση”. Η επιλογή συμπόρευσης θα άλλαζε τον πολιτικό χαρακτήρα και θα εξουδετέρωνε την πολιτική δυναμική του εγχειρήματος", τόνισε εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία της πλειοψηφίας για την κίνηση των 58 χαρακτηρίζοντας την πρόταση για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές έναν στόχο μηχανιστικό που δεν λαμβάνει υπόψη πολιτικές παραμέτρους.

"Δεν τοποθετούνται ούτε αξιολογούν την κυβερνητική πολιτική", ανέφερε.

Ως στόχο της ΔΗΜΑΡ προσδιόρισε την πραγματοποίηση δημοκρατικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, που θα υπερβαίνουν τον διαχωρισμό "αλλαγές με το μνημόνιο ή στασιμότητα με την αντιμνημονιακή πολιτική" και θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των παθογενειών, χωρίς μετακύλιση των βαρών στους πολίτες –ειδικά τους αδύναμους– και με αποτροπή της αναπαραγωγής τους, στην ένταξη της χώρας σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης με μείωση των ανισοτήτων και εμβάθυνση της δημοκρατίας. Μεταρρυθμίσεις που θα προωθούνται με δημοκρατική μέθοδο και εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου.

Παρουσιάζοντας τις τροπολογίες της μειοψηφίας στο κείμενο των θέσεων, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΗΜΑΡ πρέπει να ανταποκριθεί στο διάλογο με τους 58 για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, η Ντόρα Τσικαρδάνη άσκησε κριτική στην αρνητική τακτική που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος λέγοντας ότι είναι στείρα και βλαπτική, σηματοδοτεί την αναδίπλωση από μία κομματική λειτουργία ανοιχτή, στην κλασσική, κλειστή αριστερή μιας υποτιθέμενης συνεπούς καθαρότητας.

"Μόνον, που η καθαρότητα της Αριστεράς στοιχίζει στην κοινωνία. Η πτωχή, πλην τίμια Αριστερά είναι και άχρηστη και αχρείαστη… Επιπλέον δε, η κυβερνητική συμμετοχή, άνοιξε έναν δρόμο, που πραγματικά δεν έχει επιστροφή: δεν μπορείς να μη συνομιλείς, με αυτόν, με τον οποίον έχεις συγκυβερνήσει. Πιστεύουμε, ότι η ΔΗΜΑΡ οφείλει να προσέλθει στην πρόσκληση σε διάλογο, έτσι, όπως είναι. Με τις σημαίες, τα λάβαρά της, τους ανθρώπους και τις ιδέες της. Απολύτως συγκροτημένη και απολύτως διακριτή. Ρευστοποίηση ούτε φοβόμαστε, ούτε επιδιώκουμε. Ούτε και πιστεύουμε πως επέρχεται δια του διαλόγου". Η κ. Τσικαρδάνη διαφώνησε και με την εισήγηση του Φώτη Κουβέλη για ένταξη του κόμματος στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας την πλήρη ένταξη στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. "Πρόκειται για στρατηγική ένταξη και όχι τακτική. Πρόκειται για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού μας".

Το τρίτο κείμενο εισηγήθηκε, εκ μέρους του "Αριστερού Δικτύου", ο Βαγγέλης Ζορκάδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση κοινής προγραμματικής συμφωνίας. "Η συνάντησή μας με το άλλο τμήμα της Αριστεράς που ενδιαφέρεται για τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι βασική προϋπόθεση για μια άλλη πολιτική πρόταση σε προοδευτική κατεύθυνση, με εμπιστοσύνη στον προγραμματικό μας λόγο, στα μέλη μας και στον κόσμο της εργασίας. Η αναζήτηση του κοινού πολιτικού τόπου σε προγραμματικό πεδίο είναι μια επίπονη διαδικασία δημιουργικού διαλόγου αλλά και αντιπαραθέσεων. Ο εγκλωβισμός του τμήματος της Αριστεράς που ενδιαφέρεται για τη διακυβέρνηση της χώρας σε αντιλήψεις διπολικής αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης οδηγεί σε αδιέξοδα", υπογράμμισε.

Οι εργασίες συνεχίζονται με ομιλίες στελεχών απ’ όλη την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοκρατική Αριστερά
SHARE:

24Media Network