Διαφοροποίηση Κοντονή για την δεσμευτικότητα της αναθεωρητικής Βουλής

Διαφοροποίηση Κοντονή για την δεσμευτικότητα της αναθεωρητικής Βουλής
Ο Σταύρος Κοντονής, στο βήμα της Βουλής Eurokinissi

Ο Στ. Κοντονής τόνισε ότι «δεν είναι σωστή προσέγγιση εκείνη η οποία λέει ότι η επόμενη Βουλή, η οποία θα προκύψει μετά από εκλογές, δεσμεύεται από τις απόψεις τις οποίες έχει εκφράσει η προηγούμενη Βουλή» - Σκληρή κριτική και στη θέση της ΝΔ.

Διαφοροποιήθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής από την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την δεσμευτικότητα της αναθεωρητικής Βουλής από την κατεύθυνση των προς αναθεώρηση διατάξεων που προτείνει η πρώτη Βουλή.

Η θέση του Στ. Κοντονή είναι σαφώς διαφορετική από αυτήν που έχει εκφράσει ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, χωρίς όμως να ταυτίζεται με την θέση της ΝΔ για απόλυτη ελευθερία της αναθεωρητικής Βουλής να αναθεωρήσει όπως επιθυμεί τις διατάξεις.

«Δεν είναι σωστή προσέγγιση εκείνη η οποία λέει ότι η επόμενη Βουλή, η οποία θα προκύψει μετά από εκλογές, δεσμεύεται από τις απόψεις τις οποίες έχει εκφράσει η προηγούμενη Βουλή» τόνισε ο Στ. Κοντονής παρατηρώντας ότι αυτή η άποψη «δεν λαμβάνει υπόψη της ότι υπάρχει ένας ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ της Βουλής που προτείνει και της αναθεωρητικής Βουλής που θα αποφασίσει».

“Η θέση της ΝΔ δεν έχει κανένα έρεισμα στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος”

Ο Στ. Κοντονής επέκρινε και την θέση της ΝΔ εκτιμώντας ότι «δεν έχει κανένα έρεισμα στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος», καθώς «αυτή η προσέγγιση θέλει να περιορίσει τον ρόλο και το έργο της παρούσας Βουλής στην αναγραφή αριθμών άρθρων του Συντάγματος».

“Κι οι δύο απόψεις βρίσκονται στα δύο άκρα και είναι λανθασμένες”

Ο Στ. Κοντονής υπογράμμισε ότι «ο συνταγματικός νομοθέτης απαιτεί να αναφερθούν τα άρθρα του Συντάγματος που θα τεθούν υπό αναθεώρηση αλλά και οι προτάσεις των κομμάτων και των βουλευτών, επί της αναθεώρησης των συγκεκριμένων άρθρων διότι έτσι θα κρίνει ο λαός» εκτιμώντας ότι κι οι δύο απόψεις «βρίσκονται στα δύο άκρα και είναι λανθασμένες». Ο Στ. Κοντονής παρατήρησε ότι «πρέπει να κατατεθούν απόψεις, ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει τελικά για τη σύνθεση της νέας Βουλής, δηλαδή στην ουσία εμμέσως αποφασίζει για την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα