Δηλώσεις Τσίπρα- Αναστασιάδη- Ελ Σίσι. Στήριξη στην Κύπρο για την ΑΟΖ

Δηλώσεις Τσίπρα- Αναστασιάδη- Ελ Σίσι. Στήριξη στην Κύπρο για την ΑΟΖ
Διμερείς συναντήσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι(φωτό) στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στην Ελούντα της Κρήτης, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ//ANDREA BONETTI) Eurokinissi

Από την Ελούντα όπου πραγματοποιείται η 6η τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, οι τρεις ηγέτες στέλνουν μήνυμα σταθερότητας στην περιοχή, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις εν όψει εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ

Κοινές δηλώσεις πραγματοποιούν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Ελ Σίσι στο περιθώριο της τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου, με φόντο τις τουρκικές πιέσεις εν όψει των ερευνών στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Aπό τις 10:00 μέχρι τις 11:30 έλαβαν χώρα τρεις διμερείς συναντήσεις μεταξύ Τσίπρα, Αναστασιάδη και Ελ-Σίσι.

Κατά τη συνάντηση του με τον κ.Αναστασιάδη, ο κ.Τσίπρας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εστίασε στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ, στις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και στο συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του κ.Τσίπρα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο βρέθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, η διμερής οικονομική συνεργασία (ειδικά η επέκταση των ελληνικών εξαγωγών και ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο δεδομένης της δημιουργίας του «Νέου Καΐρου» και της κατασκευής της δεύτερης Διώρυγας του Σουέζ) και βεβαίως οι διαβουλεύσεις για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Στις 11:30 oι επικεφαλής των τριών αποστολών είχαν κατ’ιδίαν συνάντηση. Στη συνέχεια, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας, συζήτησαν ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν διμερείς και τριμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Ψηφιακής Πολιτικής, Οικονομίας και Ομογένειας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα