Δημήτρης Παπαδημούλης: “Το 31, 5% δεν είναι για εμάς μια λευκή επιταγή”

Δημήτρης Παπαδημούλης: “Το 31, 5% δεν είναι για εμάς μια λευκή επιταγή”
Φωτό αρχείου: Δημήτρης Παπαδημούλης Eurokinissi

"Για να προχωρήσουν όσα ανακοίνωσε το βράδυ των εκλογών, πρέπει ο ίδιος ο Τσίπρας να πρωταγωνιστήσει στην έμπρακτη εφαρμογή τους" τονίζει ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι ο τρόπος που λειτουργούν οι τάσεις είναι ξεπερασμένος. Ζητάει από τον Τσίπρα να προσέξει την επιλογή προσώπων

*Η επόμενη μέρα του προοδευτικού χώρου. Το News 24/7 ανοίγει τον διάλογο

«Το 31,5% δεν είναι για εμάς μια λευκή επιταγή. Ούτε, πολύ περισσότερο, είναι λόγος για αυταρέσκεια και επανάπαυση» τονίζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης με συνέντευξή του στο news24/7, που ανοίγει σήμερα το διάλογο για το παρόν και το μέλλον της αριστεράς και της κεντροαριστεράς.

«Η πρόκληση είναι τώρα διπλή: Να ανασυγκροτηθεί το κόμμα μας και να ΄΄ανοίξει΄΄ χωρίς αναβολές, με συλλογικό σχέδιο για αλλαγές και σύγχρονες μεθόδους. Και, παράλληλα, να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε την Προοδευτική Συμμαχία. Ώστε να αγκαλιάσει και να εκφράσει την προοδευτική, δημοκρατική Παράταξη που έχει πολιτικά, ιδεολογικά, ιστορικά και προγραμματικά ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος στην Ελλάδα» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην ερώτηση για το τι πρέπει να προσέξει και τι πρέπει να αλλάξει ο Αλέξης Τσίπρας, απαντά με νόημα:

«Ο Τσίπρας είναι ο ισχυρός και αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Για να προχωρήσουν όσα ανακοίνωσε το βράδυ των εκλογών, πρέπει ο ίδιος ο Τσίπρας να πρωταγωνιστήσει στην έμπρακτη εφαρμογή τους. Τα προηγούμενα 4,5 χρόνια ήταν πριν απ’ όλα Πρωθυπουργός και όχι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πλέον έχει αλλάξει.

Δύο πράγματα που πρέπει, νομίζω, να προσέξει και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και όλοι μας, είναι: Πρώτον, η επιμονή στον συλλογικό σχεδιασμό και στον καθημερινό έλεγχο και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας όσων συλλογικά αποφασίζονται και δεύτερον η επιλογή των προσώπων. Μετά από 4,5 χρόνια στην Πρωθυπουργία και 12 χρόνια στην Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον ωριμότερος και σοφότερος».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει ο τρόπος που λειτουργούν σήμερα οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεπερασμένος και τάσσεται υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών από την Κουμουνδούρου για τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού δημοκρατικού μετώπου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως η κεντρική δύναμη του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου, οφείλει να πάρει και θα πάρει πρωτοβουλίες για την συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού δημοκρατικού μετώπου των δυνάμεων της κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης. Είμαι βέβαιος ότι η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ και ο σημερινός συσχετισμός των δυνάμεων θα προκαλέσουν πολιτικές ανακατατάξεις, οι οποίες θα πιέσουν και την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να ξεκολλήσει επιτέλους από την θρησκευτική προσήλωσή του στην φιλο-ΝΔ και έξαλλα αντι-ΣΥΡΙΖΑ ΄΄γραμμή Βενιζέλου΄΄».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΟΥ NEWS24/7 ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Ποιο είναι το μήνυμα των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη;

Ολοκληρώνεται ένας κύκλος: Η ΝΔ κέρδισε μια καθαρή πρωτιά και μια άνετη αυτοδυναμία. Αλλά και το 31,5% του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι μια πολύ ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον.Αποτελεί μια καθαρή στρατηγική ήττα όσων επεδίωκαν την ΄΄στρατηγική ήττα΄΄ του ΣΥΡΙΖΑ.Το 31,5% δεν είναι για εμάς μια λευκή επιταγή. Ούτε, πολύ περισσότερο, είναι λόγοςγια αυταρέσκεια και επανάπαυση.

Αντίθετα, αποτελεί μια διπλή λαϊκή εντολή: Πρώτον, να είμαστε η ασπίδα προστασίας των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, απέναντι σε κάθε απόπειρα ξηλώματος θετικών μέτρων, δημοκρατικής οπισθοδρόμησης, ρεβανσισμού, αναβίωσης κομματικού κράτους, διαφθοράς και πλιάτσικου εναντίον του δημοσίου συμφέροντος.

Δεύτερον, να ανασυγκροτήσουμε με σχέδιο, τόλμη για αλλαγές και ισχυρή συλλογική βούληση, το ΄΄άνοιγμα΄΄και τον μετασχηματισμό που περιέγραψε ο Τσίπρας με την δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής.

Και ο μετασχηματισμός του κόμματος που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, τι σημαίνει για εσάς;

Σημαίνει να περάσουμε επιτέλους από τα λόγια στην πράξη. Να ανασυγκροτήσουμε ένα μαζικό, ισχυρό και σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα πλατύ κόμμα της σύγχρονης δημοκρατικής Αριστεράς του 21ου αιώνα και μια πλατιά, ευρύχωρη και λειτουργική συμμαχική προοδευτική παράταξη αγώνων, προτάσεων και διακυβέρνησης. Τα παραπάνω είναι μονόδρομος προκειμένου να επιστρέψουμε ισχυρότεροι, ωριμότεροι και σοφότεροι στο τιμόνι της διακυβέρνησης, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου.

Η Προοδευτική Συμμαχία μπορεί προοπτικά να φτάσει και σε ένα ενιαίο κόμμα;

Ας μην προτρέχουμε. Η πρόκληση είναι τώρα διπλή: Να ανασυγκροτηθεί το κόμμα μας και να ΄΄ανοίξει΄΄ χωρίς αναβολές, με συλλογικό σχέδιο για αλλαγές και σύγχρονες μεθόδους. Και, παράλληλα, να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε την Προοδευτική Συμμαχία. Ώστε να αγκαλιάσει και να εκφράσει την προοδευτική, δημοκρατική Παράταξη που έχει πολιτικά, ιδεολογικά, ιστορικά και προγραμματικά ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος στην Ελλάδα.

Θέμα ηγεσίας δεν φαίνεται να τίθεται από κανέναν. Για εσάς τι πρέπει να προσέξει, τι πρέπει να αλλάξει ο Αλέξης Τσίπρας;

Ο Τσίπρας είναι ο ισχυρός και αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Για να προχωρήσουν όσα ανακοίνωσε το βράδυ των εκλογών, πρέπει ο ίδιος ο Τσίπρας να πρωταγωνιστήσει στην έμπρακτη εφαρμογή τους. Τα προηγούμενα 4,5 χρόνια ήταν πριν απ’ όλα Πρωθυπουργός και όχι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πλέον έχει αλλάξει.

Δύο πράγματα που πρέπει, νομίζω, να προσέξει και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και όλοι μας, είναι: Πρώτον, η επιμονή στον συλλογικό σχεδιασμό και στον καθημερινό έλεγχο και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας όσων συλλογικά αποφασίζονται και δεύτερον η επιλογή των προσώπων. Μετά από 4,5 χρόνια στην Πρωθυπουργία και 12 χρόνια στην Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον ωριμότερος και σοφότερος.

Οι τάσεις, όπως τουλάχιστον τις γνωρίσαμε έως τώρα, βοηθούν; Ή μήπως θα πρέπει ακόμα και να καταργηθούν;

Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, πρέπει να αλλάξουν πολλά. Ανάμεσά τους και ο τρόπος που λειτουργούν σήμερα οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι προ πολλού ξεπερασμένος. Η δημοκρατική λειτουργία, μακριά από πρότυπα αρχηγισμού ή δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, είναι απαραίτητη και αυτονόητη. Είναι το οξυγόνο για την υλοποίηση των στόχων μας. Έτσι θα προχωρήσουμε.

Τώρα, από θέση αντιπολίτευσης, εκτιμάτε ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς το ΚΙΝΑΛ ή άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης; Και ποια;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως η κεντρική δύναμη του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου, οφείλει να πάρει και θα πάρει πρωτοβουλίες για την συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού δημοκρατικού μετώπου των δυνάμεων της κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης. Είμαι βέβαιος ότι η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ και ο σημερινός συσχετισμός των δυνάμεων θα προκαλέσουν πολιτικές ανακατατάξεις, οι οποίες θα πιέσουν και την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να ξεκολλήσει επιτέλους από την θρησκευτική προσήλωσή του στην φιλο-ΝΔ και έξαλλα αντι-ΣΥΡΙΖΑ ΄΄γραμμή Βενιζέλου΄΄.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα