Δημοσκόπηση ProRata για Εφ.Συν: Απογοήτευση για κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Δημοσκόπηση ProRata για Εφ.Συν: Απογοήτευση για κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Snapshots from the electoral process. / . SOOC

Κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο δυνητικής εκλογικής επιρροής και σε σχέση με την τελευταία έρευνα της εταιρείας, τον Ιούνιο του 2017- καταγράφει η έρευνα της ProRata

Δημοσκόπηση της ProRata που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών, καταγράφει κλείσιμο της “ψαλίδας” ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία καταγράφει το “ποσοστό δυνητικής επιρροής” των κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 34% των ψήφων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 24%.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συγκεντρώνει 14%, το ΚΚΕ 11%, το Ποτάμι 10%, η Ένωση Κεντρώων 8,5%, η Χρυσή Αυγή 6,5% και οι ΑΝΕΛ 3%.

Η ίδια έρευνα καταγράφει πως η Λαϊκή Ενότητα έχει ποσοστό δυνητικής επιρροής 4,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 4% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 3%.

Στην δημοσκόπηση αυτή, οι πολίτες απάντησαν ακόμα ότι παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις, σε ποσοστό 70% “πάντα” ή “μερικές φορές”, όμως μόλις το 12% δήλωσε ότι επηρεάζεται από αυτές.

 

Σε ό,τι αφορά τα λοιπά ευρήματα, στην ελληνική κοινωνία εξακολουθούν να κυριαρχούν αρνητικά συναισθήματα (θυμός 36%, φόβος 11%, απογοήτευση 43%).

 

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας, η επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση για τερματισμό των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 φαίνεται δύσκολη για τη μεγάλη πλειοψηφία των ερωτώμενων (80%), ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται μοιρασμένοι (το 48% δηλώνει ότι θα καταφέρουμε, έναντι 43% που θεωρεί ότι δεν θα τα καταφέρουμε).

 

Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα αποτελεί η διάχυτη απαισιοδοξία που καταγράφεται στο ερώτημα «πότε πιστεύετε ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει συνολικά», όπου το 67% τοποθετεί το χρονικό αυτό σημείο σε 10 χρόνια ή και ποτέ, ενώ ακόμα πιο απαισιόδοξοι είναι οι ανήκοντες στην αδιευκρίνιστη ψήφο (76%).

 

Στο σημείο αυτό εμφανίζεται μία σαφής διαφοροποίηση μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων. Το 33% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» ανάκαμψη της οικονομίας άμεσα ή βραχυπρόθεσμα (σε 2-3 χρόνια) και το 21% μεσοπρόθεσμα (σε 5 χρόνια), σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους της ΝΔ, για τους οποίους τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 13% και 14%.

Μείωση της απόστασης της δυνητικής εκλογικής επιρροής ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Η έρευνα καταγράφει σχετική μείωση της απόστασης που χωρίζει τη δυνητική εκλογική επιρροή των δύο μεγάλων κομμάτων σε σχέση με τον τελευταίο «Σφυγμό» που δημοσίευσε η Prorata τον Ιούνιο του 2017.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες :

Αφ’ ενός στο γεγονός ότι η ΝΔ έχει εξαντλήσει τα όρια της συσπείρωσής της (85%) σε μη προεκλογική περίοδο, ενώ είναι πιθανό ότι μέρος των μη παραδοσιακών της ψηφοφόρων, που την επέλεγαν ως μία κατ’ αρχήν διέξοδο, στρέφουν τώρα την προσοχή τους στις διεργασίες του πόλου της λεγόμενης Κεντροαριστεράς.

Αφ’ ετέρου στη σχετική βελτίωση της – πολύ χαμηλής ακόμα – συσπείρωσης των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (47% έναντι 44% τον Ιούνιο), οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι (36%) των πολυάριθμων αναποφάσιστων (20%).

Παράγοντες καθορισμού των εκλογικών προτιμήσεων

Κυρίαρχο κριτήριο για το κόμμα που θα ψηφίσουν είναι για την πλειοψηφία των ερωτώμενων (41%) οι θέσεις του κάθε κόμματος για επιμέρους θέματα τα οποία θεωρούν σημαντικά, ενώ ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό (23%) δηλώνει ότι επιλέγει κόμμα με βάση την ιδεολογία του, εικόνα που διαπερνά οριζόντια την εκλογική βάση και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Αντίθετα σαφώς μικρότερο ρόλο φαίνεται να παίζουν τα συναισθήματα (13%), η οικογενειακή παράδοση (6%), αλλά και το πρόσωπο του αρχηγού κάθε κόμματος (7%).

 

Αξιολόγηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση.

Ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση εκφράζει μόνο το 11%, ενώ αντίστοιχα και από τη ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση ικανοποίηση εκφράζει  μόνο το 21%.

Αρκετά χαμηλότερα είναι τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ όσων ανήκουν στην αδιευκρίνιστη ψήφο, όπου το 4% δηλώνει ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και το 8% από την ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι μόνο οι μισοί περίπου ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το κόμμα τους (46% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογεί θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ και, ομοίως, 47% των ψηφοφόρων της ΝΔ αξιολογεί θετικά την ΝΔ).

Τέλος, βαθμολογώντας σε μία κλίμακα 0-10 τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε πέντε σημαντικούς τομείς, οι ερωτώμενο βαθμολόγησαν κατά μέσο όρο με 2,19 την προσέλκυση επενδύσεων, με 2,15 την καταπολέμηση της ανεργίας, με 1,82 την παιδεία, με 2,08 την υγεία και  με 2,11τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα