Δημοσκόπηση Marc: Διψήφια "ψαλίδα" στα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση λευκώματος ποιημάτων του Αλέκου Παναγούλη,που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων και την Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία.Στην φωτογραφία ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς (Δ) και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Α) ,Τετάρτη 21 Απριλίου 2010(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση λευκώματος ποιημάτων του Αλέκου Παναγούλη,που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων και την Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία.Στην φωτογραφία ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς (Δ) και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Α) ,Τετάρτη 21 Απριλίου 2010(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Παραμένει πολύ μεγάλη η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, όπως δείχνουν τα στοιχεία νέας δημοσκόπησης

Περισσότερος ρεαλισμός, μειωμένες σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, έντονος προβληματισμός και επιμονή στις «κόκκινες γραμμές» είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Πανελλαδικής Πολιτικής Έρευνας Μαΐου της Marc για την « Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα 15,2 μονάδων στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με τη Ν.Δ., τη στιγμή που η αντιπολίτευση στο σύνολό της δεν φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «αν είχαμε σήμερα εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», οι συμμετέχοντες έδωσαν στα κόμματα τα εξής ποσοστά:

 • ΣΥΡΙΖΑ 36,2%
 • Ν.Δ. 21%
 • Ποτάμι 6,7%
 • Χρυσή Αυγή 5,4%
 • ΚΚΕ 5%
 • Ανεξάρτητοι Έλληνες 4,1%
 • ΠΑΣΟΚ 3,1%
 • Ενωση Κεντρώων 1,5%
 • ΚΙΔΗΣΟ 1,3%
 • ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%
 • Αλλο 1,8%
 • Αδιευκρίνιστη ψήφος 12,9%

Στο ερώτημα αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα σε περίπτωση που η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές, τον Μάιο το 56,6% απαντά «χειρότερα», το 23,4% απαντάει «καλύτερα» και το 16,7% απαντά «περίπου τα ίδια». Τον Μάρτιο το 54,4% είχε απαντήσει «χειρότερα», το 19,4% είχε απαντήσει «καλύτερα» και το 22,9% είχε απαντήσει «περίπου τα ίδια».

Παράλληλα, υπέρ ενός συμβιβασμού στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν γεφυρώσει τις διαφορές της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους τάσσεται το 65,9 %.

Στο ερώτημα «συμβιβασμός ή ρήξη, στην περίπτωση που στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης δεν γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων» τον Μάιο το 65,9% απαντά «συμβιβασμός», το 30,7% τάσσεται υπέρ της «ρήξης» και ένα 3,4% είναι στο «δεν απαντώ».

Κόκκινες γραμμές

Το 56,7% απαντά ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης (13η σύνταξη, αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, όχι ομαδικές απολύσεις κ.α.) πρέπει να είναι απαράβατες («ναι») ακόμη και αν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε οριστική ρήξη. Το 39,3% απαντά «όχι» ενώ ποσοστό 4% δεν απαντά.

Το 54,2% απαντά ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σωστό τρόπο και το 43,3% απαντά «λάθος/μάλλον λάθος». Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Φεβρουάριο ήταν 81,5% (διαπραγματεύεται σωστά) και 14,2% (διαπραγματεύεται λάθος/μάλλον λάθος).

Αξιολόγηση της κυβέρνησης

Στο ερώτημα πως κρίνετε την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης, τον Μάιο το 53,2% απαντά «θετικά/μάλλον θετικά» και το 42,8% απαντά «αρνητικά/μάλλον αρνητικά». Τον Φεβρουάριο το 83,6% είχε απαντήσει «θετικά» και το 13,2% είχε απαντήσει «αρνητικά» ενώ τον Μάρτιο το 64% είχε απαντήσει «θετικά» και το 31,4% είχε απαντήσει «αρνητικά».

Στο ερώτημα πως τα πηγαίνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες τους, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 47,6% «χειρότερα», το 30,1% απαντά «καλύτερα» και το 18,7% απαντά «όπως τα περίμενα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοσκοπήσεις
SHARE:

24Media Network