Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 18,4 μονάδων ΝΔ έναντι ΠΑΣΟΚ – Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 3'
Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 18,4 μονάδων ΝΔ έναντι ΠΑΣΟΚ – Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ
Κάλπη INTIME

Ηχηρό “όχι” των Ελλήνων πολιτών στην τεκνοθεσία, παραμένει διχασμένη η κοινωνία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στο 27,1% η πρόθεση ψήφου ενόψει Ευρωεκλογών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB για το OPEN με τα φλέγοντα θέματα να είναι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, η ακρίβεια, η πρόθεση ψήφου αλλά και το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, διχασμένη φαίνεται να είναι η κοινωνία αναφορικά με το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αφού το 48,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι συμφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ενώ το 48,2% δηλώνει ότι διαφωνεί. Πιο συγκεκριμένα το 27,8% δηλώνει ότι “συμφωνεί σίγουρα” και το 20,9% ότι “μάλλον συμφωνεί”, ενώ την ίδια ώρα το 8,7% μάλλον διαφωνεί και το 39,5% “σίγουρα διαφωνεί”.

Σημειώνεται πως σε σχέση με τον Δεκέμβριο, υπάρχει σημαντική αύξηση στην αποδοχή των πολιτών που ξεπερνά το 8%, ωστόσο φαίνεται πως η κοινωνία μοιάζει να μην δέχεται πλήρως τον γάμο.

Ωστόσο, πιο ξεκάθαρα δείχνουν τα πράγματα στο ζήτημα της τεκνοθεσίας, αφού μόλις το 30,1% των πολιτών δηλώνει ότι είναι υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια. Αναλυτικότερα το 17,1% συμφωνεί σίγουρα και το 13% συμφωνεί. Είναι σαφές ότι η άρνηση αντιστρέφεται και η πτώση 4 μονάδων στην άρνηση από την προηγούμενη μέτρηση περισσότερο έχει να κάνει με την ερώτηση που δεν περιλαμβάνει το ζήτημα της παρένθετης μητέρας.

Την ίδια στιγμή, το 48,9% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι το δικαίωμα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια υπονομεύει τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας, ενώ το 46,4% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί.

Πρόθεση ψήφου

Μεγάλο προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN, με τη διαφορά με τον ΠΑΣΟΚ να φθάνει στο 18,4%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σχετικά με την αναγωγή στο σύνολο για τις ευρωεκλογές, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της Νέας Δημοκρατίας με 36,1% ενώ ακολουθούν με ίδια ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ (12,1%).

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 29,1%
ΠΑΣΟΚ: 10,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 10,5%
ΚΚΕ: 7%
Ελληνική Λύση:6,4%
Πλεύση Ελευθερίας:3%
Νίκη: 2,7%
Σπαρτιάτες: 2,5%
Νέα Αριστερά: 2%
ΜέΡΑ25: 1,9%
Σύνολο αδιευκρίνιστης ψήφου: 22%

Αναγωγή στο σύνολο

ΝΔ: 37,3%
ΠΑΣΟΚ: 13,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 13,5%
ΚΚΕ: 9%
Ελληνική Λύση: 8,2%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,8%
Νίκη: 3,5%
Σπαρτιάτες: 3,2%
Νέα Αριστερά: 2,6%
ΜέΡΑ25: 2,4%

Πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές – Αναγωγή στο σύνολο

ΝΔ: 36,1%
ΠΑΣΟΚ: 12,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 12,1%
ΚΚΕ: 9,3%
Ελληνική Λύση: 9,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 4%
Νίκη: 3,7%
Σπαρτιάτες: 2,8%
Νέα Αριστερά: 2,7%
ΜέΡΑ25: 2,8%

Ακρίβεια και Υγεία τα προβλήματα που απασχολούν περισσότερο

Άνοδο 8 μονάδων, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, παρουσιάζει η Ακρίβεια, η οποία με 60,3% βρίσκεται και στην κορυφή των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Ακολουθεί η Υγεία με 24,4% και το ύψος των εισοδημάτων με 22,2%. Πιο πίσω βρίσκονται η Εγκληματικότητα (20,5%), η Παιδεία και η Οικονομική Ανάπτυξη της χώρας.

Όσο για το ποιος έχει την ευθύνη για την ακρίβεια, η κοινή γνώμη με 41% “έδειξε” την κυβέρνηση ως υπεύθυνη.

Σχετικά με την αξιολόγηση των οικονομικών μέτρων στήριξης της κυβέρνησης με βάση τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας η πλειοψηφία πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που της επιτρέπει η κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας (70,9%).

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 30,7%, παρουσιάζοντας ωστόσο πτώση 7,4 μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση.

Δεύτερος με μεγάλη διαφορά είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης με 7,8% και ακολουθεί με 7,1% ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα