Οι δημοτικές εκλογές φέρνουν παγίδες για τη ΝΔ σε ευρωεκλογές και πιθανές εθνικές

Οι δημοτικές εκλογές φέρνουν παγίδες για τη ΝΔ σε ευρωεκλογές και πιθανές εθνικές
Το νέο σήμα της ΝΔ, στο κτίριο της Πειραιώς Eurokinissi

Η απλή αναλογική πολλαπλασιάζει τα γαλάζια αντάρτικα και αυτά φέρνουν πολλαπλάσια προβλήματα για την αξιωματική αντιπολίτευση στο σενάριο της τριπλής κάλπης. Στην Αθήνα επικεντρώνει η ΝΔ για πολιτικά μηνύματα.

Παγίδες δημιουργεί για τη Νέα Δημοκρατία η απλή αναλογική όχι μόνο στις αυτοδιοικητικές, αλλά και στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν σε κάθε περίπτωση ταυτόχρονα, καθώς και στις εθνικές εκλογές που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν την ίδια ημερομηνία.

Αυτός ήταν εξάλλου και ο σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ με την εισαγωγή της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς σε αντίθεση με το κυβερνών κόμμα, η ΝΔ έχει διαχρονικά ισχυρή παρουσία στην αυτοδιοίκηση. Εξ ου και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος είχε ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα γαλάζιων ανταρτών σε όλη τη χώρα. Σε τέτοιο βαθμό ώστε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης να αναγκαστεί να δηλώσει δημοσίως ότι δε θα παραστεί σε καμία εκδήλωση κανενός υποψήφιου δημάρχου στην περιφέρεια του (θα κατέβει στο Βόρειο Τομέα που θα προκύψει από το “σπάσιμο” της Β’ Αθηνών) για να αποφύγει τις… παρεξηγήσεις. Και για αυτό με εξαίρεση τους μεγάλους δήμους, όπου οι μάχες θα είναι πιο πολιτικές, και βέβαια τις περιφέρειες, η αξιωματική αντιπολίτευση θα αποφύγει εν τέλει να δώσει χρίσματα.

Δεν είναι όμως μόνο τα αντάρτικα αυτά καθεαυτά που προβληματίζουν τη ΝΔ, ούτε μόνον το γεγονός ότι όπως έχει εξαρχής καταγγείλει η αξιωματική αντιπολίτευση, θα είναι πολύ δύσκολο να διακυβερνηθούν οι δήμοι την επόμενη ημέρα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα συμπέσουν σε κάθε περίπτωση με τις ευρωεκλογές και ενδεχομένως και με εθνικές εκλογές: Αν και στο Μοσχάτο πλέον εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο, προχωρούν στον προγραμματισμό έχοντας ως υπόθεση εργασίας το Μάιο και μη αποκλείοντας ακόμη και να στηθούν νωρίτερα κάλπες, δια παν ενδεχόμενον.

Το ζήτημα είναι ότι ήδη τα αντάρτικα έχουν την εξής παράπλευρη συνέπεια: Υποψήφιοι δήμαρχοι προερχόμενοι από τη ΝΔ κατά τόπους προχωρούν σε “ανίερες συμμαχίες” ακόμη και με το ΣΥΡΙΖΑ, ανταλλάσσοντας στήριξη στις δημοτικές εκλογές με ψήφους στις ευρωεκλογές. Ή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται στήριξη σε υποψηφίους δημάρχους προερχόμενους από το χώρο της ΝΔ – ειδικά όπου υπάρχουν περισσότεροι του ενός κεντροδεξιοί υποψήφιοι- ζητώντας σε αντάλλαγμα στήριξη για εκείνους σε ενδεχόμενες εθνικές εκλογές.

Στη ΝΔ βεβαίως θεωρούν ότι ακόμη και τέτοιου είδους παζάρια σε τοπικό επίπεδο δε θα καταφέρουν να αλλάξουν τη μεγάλη εικόνα είτε στις ευρωεκλογές (που αν δεν συμπέσουν με εθνικές θα λάβουν οπωσδήποτε ένα ευρύτερο πολιτικό χαρακτήρα), είτε στις εθνικές εκλογές. Και όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές αυτές καθεαυτές εξάλλου η ΝΔ ποντάρει για πολιτικά συμπεράσματα και για την πολιτική κυριαρχία την επόμενη ημέρα, στο δήμο της Αθήνας όπου θεωρείται φαβορί ο Κώστας Μπακογιάννης και την περιφέρεια Αττικής όπου επελέγη τελικά να είναι υποψήφιος ο Γιώργος Πατούλης, που αρχικά ενδιαφερόταν για το δήμο, σε ένα deal που εξυπηρετεί εν τέλει άπαντα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου η ΝΔ μετά απο μήνες διεργασιών κατέληξε τελικά στην επίσημη στήριξη του Νίκου Ταχιάου τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα για την αξιωματική αντιπολίτευση, έστω και εάν η αποχώρηση του Γιάννη Μπουτάρη αναπτέρωσε κάπως τις ελπίδες της για ένα δήμο που θεωρούνταν χαμένος. Οι υποψηφιότητες του Γιώργου Ορφανού (που θεωρείται ότι έχει τη στήριξη του Ιβάν Σαββίδη) πρωτίστως, αλλά και του Παναγιώτη Ψωμιάδη και του Κωνσταντίνου Ζερβού απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο, ενώ υπάρχει και το ερωτηματικό του Ανδρέα Παπαμιμίκου, τον οποίο πάντως κάποιοι θα έβλεπαν στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Θεσσαλονίκης στις εθνικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι δεν έχει κανείς το συντριπτικό προβάδισμα στη συμπρωτεύουσα, αν και βέβαια σε έξι μήνες πολλά μπορούν να αλλάξουν, ενώ εν τέλει ίσως το ζήτημα σε αυτές τις εκλογές δεν είναι μόνο ποιος θα βγει πρώτος στο δήμο, αλλά με ποιους θα μπορέσει να συγκροτήσει συμμαχίες ώστε να διοικήσει το δήμο την επόμενη ημέρα. Ο κ.Ταχιάος έχει ήδη “κλείσει το μάτι” στην Εύα Καϊλή που επιθυμεί να διεκδικήσει το δήμο με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, ενώ

Πάντως, οι γκρίνιες γενικότερα δε λείπουν και για χειρισμούς που έγιναν από το κόμμα σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους της χώρας. Στην ανατολική Μακεδονία Θράκη αρχικώς διέρρευσε ότι δε θα στήριζε η ΝΔ το νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο αλλά τον πρώην υπουργό Αλέξανδρο Κοντό. Τελικά όμως η ΝΔ έδωσε το χρίσμα στον κ.Μέτιο, καθώς θα ήταν δύσκολο χωρίς σοβαρό πολιτικό ή ηθικό λόγο να μη στηρίξει εκλεγμένους περιφερειάρχες. Αντίστοιχα στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να στηριχθεί ο Σταμάτης Μαλέλης (που τελικά όμως δε θα κατέβει στην περιφέρεια αλλά στις εθνικές εκλογές) στο πλαίσιο μίας επιχείρησης ανοίγματος στο ΚΙΝΑΛ, όμως η ΝΔ θα στηρίξει τη νυν περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου.

Αλλά και σε μεγάλους δήμους έχουν ξεσπάσει γαλάζιοι εμφύλιοι. Όπως στον παραδοσιακά γαλάζιο δήμο Κατερίνης, όπου ο Κώστας Κουκοδήμος ανακοίνωσε υποψηφιότητα παρουσία 15 βουλευτών και ευρωβουλευτών και με μηνύματα στήριξης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Αντώνη Σαμαρά, ενώ υποψήφιος θέλει να είναι ξανά ο νυν δήμαρχος (εκλεγμένος τρις με τη στήριξη της ΝΔ) Γιάννης Χιονίδης και υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Λιακόπουλος.

Και στην Καρδίτσα η ΝΔ είναι διασπασμένη στα τρία: Το χρίσμα δόθηκε στο νυν αντιπερφιεριάρχη Βασίλη Τσιάκο. Αλλά ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντίνος Παπαλός δεν κάνει πίσω. Τοπικά στελέχη της ΝΔ άφηναν αιχμές κατά του γραμματέα της ΚΟ και βουλευτή Καρδίτσας Κώστα Τσιάρα, υποστηρίζοντας ότι η ΝΟΔΕ ήταν υπέρ της υποψηφιότητας Παπαλού και πως εκείνος επέβαλε τον κ.Τσιάκο. Και ο Κώστας Γκαβογιάννης έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος και μάλιστα είχε στείλει επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά του κ.Τσιάρα και ζητώντας τη διαγραφή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα