Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα υποστήριζε εξ αρχής τη διεξαγωγή εκλογών στη Βενεζουέλα

Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα υποστήριζε εξ αρχής τη διεξαγωγή εκλογών στη Βενεζουέλα
Κτίριο του ΥΠΕΞ Eurokinissi

"Οι ΗΠΑ γνωρίζουν και κατανοούν την λογική αυτή θέση της χώρας μας και ουδέποτε εξέφρασαν παράπονα, ούτε ασφαλώς προέβησαν σε σχετικό διάβημα", καταλήγουν διπλωματικές πηγές, λίγο μετά τις δηλώσεις Τραμπ για πιθανή αποστολή στρατευμάτων εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο - Διπλωματική κρίση με τελεσίγραφο από το Παρίσι και αντιδράσεις από τη Μόσχα.

“Η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριζε την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, μετά την ανάληψη ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας που θα διασφαλίζει τις συνθήκες για την δημοκρατική και δίκαιη διεξαγωγή τους”, αναφέρουν διπλωματικές πηγές μετά την κλιμάκωση της κρίσης στη Βενεζούλεα.

“Οι ΗΠΑ γνωρίζουν και κατανοούν την λογική αυτή θέση της χώρας μας και ουδέποτε εξέφρασαν παράπονα, ούτε ασφαλώς προέβησαν σε σχετικό διάβημα”, καταλήγουν.

Θυμίζουμε πως την Κυριακή είχαμε ηχηρή παρέμβαση Τραμπ για την πολιτική διαδοχή στη Βενεζούλεα.

“Βεβαίως είναι κάτι που είναι στο… (σ.σ.: στο τραπέζι) – είναι ένα ενδεχόμενο” είπε σε συνέντευξή του στο CBS ο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με αποστολή στρατού στη χώρα, και συμπλήρωσε: “Ζήτησε να συναντηθούμε (σ.σ.: ο Μαδούρο) αλλά αρνήθηκα, γιατί έχουμε προχωρήσει αρκετά από αυτό το σημείο”.

“Συμβαίνουν φρικτά πράγματα στη χώρα, όπως φτώχεια, οδύνη και εγκληματικότητα” τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώ χαρακτήρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, “νεαρό και ενεργητικό πολιτικό”.

Η Γαλλία, από τη δική της μεριά έστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση Μαδούρο.

“Αν μέχρι απόψε το βράδυ, ο (πρόεδρος) Μαδούρο δεν δεσμευτεί για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, τότε η Γαλλία θα θεωρήσει νόμιμο να τις διοργανώσει στη θέση του ο Χουάν Γκουαϊδό και θα τον θεωρήσουμε μεταβατικό πρόεδρο μέχρι να πραγματοποιηθούν νόμιμες εκλογές στη Βενεζουέλα” δήλωσε η Ναταλί Λουαζό, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε από την άλλη τη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθεί στην βοήθεια προς την Βενεζουέλα για την επίλυση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της και της ζήτησε να απέχει από την όποια “καταστροφική” ανάμειξη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

“Ο στόχος της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι η βοήθεια (για την επίλυση των κοινωνικό-οικονομικών προβλημάτων της Βενεζουέλας) χωρίς την καταστροφική ανάμειξη έξω από τα σύνορά της”, δήλωσε ο Αλεξάντερ Σκετίνιν, ο επικεφαλής του τμήματος για την Λατινική Αμερική του ρωσικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα