Δούρου για Μάνδρα: Δεν θα αναλάβω ποινικές ευθύνες που ανήκουν σε άλλους

Δούρου για Μάνδρα: Δεν θα αναλάβω ποινικές ευθύνες που ανήκουν σε άλλους
Η Ρένα Δούρου έξω από το δικαστήριο eurokinissi

Με "άλλη Ιφιγένεια" παρομοίασε τον εαυτό της η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, κατά την απολογία της για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα. Συνεχίζεται η απολογία της.

Για μία «πρωτοφανή καταστροφή» για την οποία όμως δεν είναι η ίδια ποινικά υπεύθυνη, καθώς τα ζητήματα δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του περιφερειάρχη, μίλησε η Ρένα Δούρου, απολογούμενοι για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, που το 2017 στοίχισαν τη ζωή σε 25 συμπολίτες μας.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής άνοιξε τον κύκλο των απολογιών ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, επικαλούμενη την κατάθεση του ευθύνη Λέκκα, καθηγητή Γεωολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, ο οποίος χαρακτήρισε την επίμαχη πλημμύρα ως την «αρχή της κλιματικής αλλαγής».

«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι αυτή η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μια πρωτοφανής καταστροφή και μια τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους. Νιώθω ότι στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια» είπε κατά την έναρξη της απολογίας της ενώπιον του δικαστηρίου, αρνούμενη τις πλημμεληματικές κατηγορίες που της έχουν αποδοθεί.

Η Ρένα Δούρου διευκρίνησε ότι δεν πρόκειται να αναλάβει ποινικές ευθύνες που ανήκουν σε άλλους, ωστόσο αποδέχθηκε ότι εκ της θέσεις της είχε την πολιτικής ευθύνη. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν πραγματικά υπάρχουν αμέλεια ή παραλείψεις άλλων, αυτοί να αναλάβουν την ποινική ευθύνη και εγω την πολιτική για τις πράξεις τους» εξηγώντας ότι «το να αναζητείς ευθύνη αλλωνών στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας, ωστόσο θα αναφερθώ στην κατηγορία μία προς μία γιατί θελω να τις αντικρούσω μία προς μία. Παρόλο που δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα, στέκομαι απέναντί σας έχοντας αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, ουδέποτε ανθίσταμαι απο αυτή, αλλά η πολιτική ευθύνη δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη».

Όπως κατέθεσε, «υπάρχει η αίσθηση ότι ο Περιφερειάρχης είναι ο απόλυτος άρχοντας. Όμως υπάρχουν όργανα που τον ελέγχουν για να μη γίνει ένας ανεύθυνος μικρός πρωθυπουργός».

“Απρόβλεπτο φαινόμενο”

Σχετικά με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, η Ρενα Δούρου επιχείρησε να καταδείξει ότι επρόκειτο για ένα φαινόμενο απρόβλεπτο και ακαταμάχητο ακόμη και από τους επιστήμονες. «Ακόμα και η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο έβγαλαν μετά από ημέρες πρόβλεψη» είπε αναφορικά με την πλημμύρα που έπληξε την περιοχή.

Η πρώην περιφερειάρχης απαρίθμησε τα αντιπλημμυρικά έργα που υλοποιήθηκαν κατά τη θητεία της -163 το σύνολο- επισημαίνοντας ότι για το συγκεκριμένο έργο ουδέποτε έλαβε κάποια ενημέρωση περί καθυστέρησης ή ύπαρξης δυσκολιών.

Όπως αν φέρε, «ουδέποτε για το συγκεκριμένο έργο δηλώθηκε ή υπήρξε καθυστέρηση, αφού κανείς από την πυραμίδα δεν ήρθε να μου πει ότι καθυστερεί», ενώ επικαλέστηκε και την κατάθεση του επίσης περιφερειάρχη Β. Τζιτζικώστα, σύμφωνα με τον οποίο οι περιφερειάρχες γνωρίζουν τη συνολική εικόνα και όχι το κάθε έργο ξεχωριστά.

«Για το συγκεκριμένο έργο δε μου αναφέρθηκε ποτέ ζήτημα καθυστέρησης για το συγκεκριμένο έργο. Αυτό δε σημαίνει ότι λέω πως φταίει κάποιος άλλος από τις τεχνικές υπηρεσίες, γιατί αν πάρουμε τις ημερομηνίες δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου» εξήγησε.

Η απολογία της Ρένας Δούρου συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα