Δούρου: Στόχος μας ένα νέο επιχειρείν που παράγει θέσεις εργασίας

Δούρου: Στόχος μας ένα νέο επιχειρείν που παράγει θέσεις εργασίας

Στην ομιλία της στην ημερίδα «Η Αττική Επιχειρεί» η κα. Δούρου υπογράμμισε ότι η εκδήλωση σηματοδοτεί μια νέα μορφή επιχειρηματικότητας που στοχεύει «να παράγει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και όχι απασχολησιμότητας».

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας « Η Αττική Επιχειρεί» κήρυξε το πρωί της Παρασκευής στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

«Στόχος μας η ημερίδα αυτή να αποτελέσει το εφαλτήριο για έναν γόνιμο διάλογο, μια δημιουργική ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών και το κυριότερο ίσως: να λειτουργήσει ως αφετηρία σε μια πορεία που έχουμε ήδη ξεκινήσει και προσδοκούμε να είναι μακρά» τόνισε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.

Στην ομιλία της η Ρένα Δούρου υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια Αττικής «επιχειρεί επιμένοντας στην αλλαγή του προτύπου διοίκησης, προκειμένου οι επιχειρήσεις να βρίσκονται απέναντι σε έναν αξιόπιστο εταίρο, στο πλαίσιο μιας ισότιμης, αμοιβαία επωφελούς σχέσης».

«Επιχειρεί με αίσθηση της κοινωνικής της ευθύνης, γιατί επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη δεν νοούνται χωρίς κοινωνικό πρόσημο, κοινωνική συνοχή».

Επισήμανε ότι η ημερίδα σηματοδοτεί «ένα νέο επιχειρείν, με στόχο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που να παράγει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και όχι απασχολησιμότητας».

«Σηματοδοτεί παράλληλα και μια νέα μεθοδολογία» συνέχισε η κα. Δούρου, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι η εκδήλωση έχει στο επίκεντρό της τη δημόσια πλατφόρμα του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα: Κοινωνία - Ανάπτυξη - Καινοτομία» που έχουμε ήδη θέσει σε δημόσια διαβούλευση». Η Περιφερειάρχης κάλεσε «όλους τους εμπλεκόμενους φορείς επιχειρηματικότητας, θεσμικούς και μη, να πάρουν μέρος, καταθέτοντας τις προτάσεις τους» στην πλατφόρμα διαβούλευσης, προκειμένου, όπως ανάφερε, «να σχεδιάσουμε μαζί τους άξονες της στρατηγικής μας για την επιχειρηματικότητα».

Δούρου: Στόχος μας ένα νέο επιχειρείν που παράγει θέσεις εργασίας

«Επιχειρούμε να κάνουμε πράξη την εξωστρέφεια, την καινοτομία, εντός της κοινωνίας, συλλογικά», συνέχισε η ίδια υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής επενδύει «στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, στο πολυτιμότερο κεφάλαιο που διαθέτει, τους νέους».

«Επιχειρούμε σε δύο επίπεδα: Κτίζοντας αφενός, μέσα από πολύμορφες συνέργειες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, εκείνες τις γέφυρες που θα μας επιτρέψουν να ωφεληθούμε από την επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία των νέων μας που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό. Αφετέρου κάνοντας την Αττική φιλόξενο τόπο για το επιχειρείν των νέων που έχουν επιλέξει να παραμείνουν στον τόπο μας».

Η κα. Δούρου συνέχισε αναφερόμενη στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων, όπως η συμμετοχή σε διεθνή fora ή η δημιουργία θερμοκοιτίδων νεανικής επιχειρηματικότητας, «μέσα από πολύμορφες συνέργειες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς». Η περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη στήριξη της Γαλάζιας Οικονομίας με επίκεντρο τον Πειραιά. «Γιατί για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς αλλά και γεωπολιτικούς, εθνικούς, ο Πειραιάς πρέπει να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση του ως λιμάνι υποδοχής στον κρίσιμο χώρο της ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε η Περιφερειάρχης.

Παρατήρησε ότι η Περιφέρεια εργάζεται για την οικοδόμηση «όχι απλά ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης αλλά ενός σύγχρονου πόλου επιχειρηματικότητας, εξωστρέφειας και καινοτομίας», τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, αφού αναφέρθηκε στη χρηματοδοτική συμβολή της ΕΕ προς την Ελλάδα την περίοδο 2007 - 2013 τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαι ευτυχής που στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό το πνεύμα συνέργειας έχει ήδη διαχυθεί παντού, για παράδειγμα, εδώ στην Αττική. Αλλά αυτά τα καλά νέα δεν είναι σαν την απόκτηση ενός πτυχίου. Δεν είναι το τέλος της διαδικασίας. Αντιθέτως είναι η αφετηρία μιας τεράστιας δουλειάς για να μετατραπεί η  διαθέσιμη χρηματοδότηση και η παραγωγική συνεργασία σε αποτελεσματική δράση».

Δούρου: Στόχος μας ένα νέο επιχειρείν που παράγει θέσεις εργασίας

Σε τρεις θεματικούς άξονες οι εργασίες

Η πρώτη ενότητα της ημερίδας Η Αττική Επιχειρεί» που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα: Κοινωνία - Ανάπτυξη - Καινοτομία». αφορά στα θέματα «Εξωστρέφεια, Χρηματοδότηση, Καινοτομία» και έχει ως κεντρικό ομιλητή τον κ. Δημήτρη Δρόση - Προϊστάμενο Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Αττικής - ο οποίος θα μιλήσει για τη «Σύνδεση ΠΕΠ και Επιχειρηματικότητας». Το πάνελ θα πλαισιώσουν σημαντικοί εκπρόσωποι φορέων επιχειρηματικότητας, όπως ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ΕΣΕΕ, το Enterprise Greece καθώς και στελέχη της Περιφέρειας. 

Η δεύτερη ενότητα έχει ως θέμα την «Έξυπνη Εξειδίκευση και Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα». Το πάνελ των ομιλητών περιλαμβάνει εκπροσώπους θεσμών με κρίσιμη σημασία για την αναβάθμιση της Επιχειρηματικότητας στο πνεύμα της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης. Τέτοιοι θεσμοί είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινoτομίας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών αλλά και οι θεσμοί της Γαλάζιας Οικονομίας.

Η τρίτη θεματική ενότητα έχει τίτλο «Στηρίζουμε τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα και τις Καλές Πρακτικές». Ένα ενδιαφέρον σύνολο ομιλητών και εκπροσώπων καλών πρακτικών θα συντονίσει η ίδια η Περιφερειάρχης Αττικής, κλείνοντας τις εργασίες της Ημερίδας με έμφαση στην αξία που έχουν οι επιτυχημένες νεοφυείς προσπάθειες για το μέλλον της επιχειρηματικότητας.

Στρατηγικός Προσανατολισμός

Η αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Αττικής βασίζεται στη βελτίωση της ερευνητικής υποδομής και του ανθρώπινου δυναμικού και την αξιοποίησή τους στην προώθηση της επιχειρηματικότητας. Στόχευση της Περιφέρειας Αττικής είναι η προώθηση ενός παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου, το οποίο θα στηρίζεται στα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής, τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, τη γνώση, την έρευνα, την τεχνολογία, την καινοτομία και την ποιότητα. Ένα τέτοιο αναπτυξιακό πρότυπο – με κατάλληλο σχεδιασμό και μεθοδικότητα στην εφαρμογή - είναι σε θέση να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη και να τονώσει την απασχόληση με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης.   

Κρίσιμος σε αυτή τη διαδικασία είναι ο επιτελικός ρόλος της Περιφέρειας Αττικής και η ανάπτυξη και εδραίωση μηχανισμών διαβούλευσης και συμμετοχικού σχεδιασμού, προγραμματισμού και ελέγχου.

Η Περιφερειακή Στρατηγική για την Έξυπνη Εξειδίκευση στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομικής δραστηριότητας σε τρία πεδία εξειδίκευσης, που αναδεικνύονται ως προνομιακά και με σημαντικά παράθυρα ευκαιρίας για την Αττική: 1. Δημιουργική οικονομία, 2. Γαλάζια οικονομία και 3. Βιώσιμη Οικονομία των Αναγκών.

Στα τρία αυτά πεδία η Αττική αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και παράλληλα διαθέτει το δυναμικό για την ενίσχυση υφιστάμενων και την ανάδειξη νέων δραστηριοτήτων, ώστε να καταστεί μητροπολιτικό κέντρο με διεθνή εμβέλεια. Τα τρία πεδία εξειδίκευσης δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης υφιστάμενων και αναδυόμενων δραστηριοτήτων έντασης γνώσης, καθώς και συνεργιών μεταξύ τους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παπαδημητρίου: Σημαντική για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας η περιφέρεια Αττικής

Γ. Βερνίκος στο Ραδιόφωνο 24/7: Να μην επαναπαυτούμε μετά τη συμφωνία στο Eurogroup

SHARE:

24Media Network