Δούρου: Υπογράψαμε “σύμφωνο αξιοπρέπειας” με τους πολίτες και το τηρήσαμε

Δούρου: Υπογράψαμε “σύμφωνο αξιοπρέπειας” με τους πολίτες και το τηρήσαμε
Ρένα Δούρου

Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στην παρουσίαση του έργου στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα.

Άξονες της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής αποτέλεσαν «η χρηστή διαχείριση των δημόσιων αγαθών και πόρων, η διαφάνεια και η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου παρουσιάζοντας το απολογιστικό έργο της 5ετούς θητείας της στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, απόψε σε εκδήλωση στο ΕΒΕΑ.

«Δεν πρόκειται για απλή άθροιση έργων αλλά για μια αναλυτική και τεκμηριωμένη παρουσίαση της πολυεπίπεδης συλλογικής δουλειάς, που κάνουμε, με επικεφαλής την Ερμίνα Κυπριανίδου, στους 8 δήμους του Κεντρικού Τομέα» τόνισε ανοίγοντας την εκδήλωση η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, παρουσία του πρόεδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, των υπουργών Αλ. Φλαμπουράρη, Θ. Φωτίου κ.α.

Μια δουλειά με μετρήσιμα αποτελέσματα, συνέχισε η κ. Δούρου αναφερόμενη στο Πεδίο του Άρεως, στο νέο Ψηφιακό Μουσείο της Ακρόπολης, στις εκδηλώσεις της «Αθήνας Ελεύθερης», στην αποκατάσταση του Λυκαβηττού, στα έργα υποδομών, αντιπλημμυρικών, αστικών αναπλάσεων «που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια…». «Όλα αυτά υλοποιούνται τα τελευταία 4.5 χρόνια» σημείωσε για τα έργα στους δήμους του Κεντρικού Τομέα, όπως «άλλωστε και σε όλη την Αττική, όπου 327 εργοτάξια δίνουν δουλειά σε συμπολίτες μας και τονώνουν τις τοπικές αγορές» πρόσθεσε.

Η κ. Δούρου επισήμανε ότι η διοίκηση της «Δύναμης Ζωής» υπέγραψε το 2014 με τους πολίτες ένα σύμφωνο αξιοπρέπειας για έναν διμέτωπο αγώνα. Αυτόν για την αλλαγή του ηθικού υποδείγματος άσκησης διοίκησης, και ενός αγώνα διαρκείας για να «καλύψουμε τις χαμένες δεκαετίες σε κρίσιμα έργα υποδομών». Έργα, πρόσθεσε «που έπρεπε να είχαν κάνει οι σημερινοί τιμητές μας, εκείνοι που μας ρίχνουν λάσπη, όπως π.χ. κατηγορώντας μας για δήθεν φωτογραφικό διαγωνισμό για το μεγάλο έργο οδικής ασφάλειας. Έργο για το οποίο δικαιωθήκαμε πλήρως από το Διοικητικό Εφετείο, με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό η συκοφαντική επίθεση των πολιτικών μας αντιπάλων, οι οποίοι έχουν σήμερα το θράσος να ζητούν να ξαναπάρουν τα ηνία», υπογράμμισε προσθέτοντας: «Πιστεύοντας ότι οι πολίτες είναι λωτοφάγοι και έχουν ξεχάσει, ποιοι μπάζωσαν τα ρέματα έλεγχαν τις πολεοδομίες, έδωσαν το πράσινο φως για τα αυθαίρετα, ποιοι στήριξαν ένα στρεβλό, κοινωνικά ταξικό και περιβαλλοντικά επικίνδυνο μοντέλο ανάπτυξης, οδηγώντας την πατρίδα σε χρεοκοπία».

Η περιφερειάρχης έστειλε το δικό της μήνυμα στους πολιτικούς της αντιπάλους με το κλείσιμο της τοποθέτησης της, λέγοντας «Σήμερα ξεκινάμε και στον Κεντρικό Τομέα την επόμενη μέρα στην Αττική. Συνεχίζουμε τη σοβαρή δουλειά που έχει γίνει. Και – το κυριότερο – δουλεύουμε για να κλείσουμε τον δρόμο σε εκείνους που παριστάνοντας τους “νέους” ενώ εκπροσωπούν το πιο παλιό και από το παλιό. Τολμούν να διεκδικήσουν ξανά την Αττική. Αθόρυβα και δυνατά τους λέμε: δεν θα περάσουν».

Κυπριανίδου: Χειροπιαστό έργο με σχέδιο και συνέργειες

Μιλώντας για τα κυριότερα έργα στον Κεντρικό Τομέα η Ερμίνα Κυπριανίδου έδωσε έμφαση στις συνέργειες που επιδίωξε και πέτυχε η διοίκηση της Περιφέρειας «Στις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες και με δεδομένα τα ανοιχτά προβλήματα της Περιφέρειας που κληρονομήσαμε, λειτουργήσαμε στοχευμένα, παρεμβαίνοντας σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών», σημείωσε.

«Συνεργαστήκαμε στενά και με τους οκτώ δήμους μας, χωρίς διακρίσεις με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών, την αναγκαιότητα κάθε έργου και την ωριμότητα των μελετών αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για 161 έργα στους 8 δήμους συνολικού προϋπολογισμού περίπου 260 εκατ. ευρώ και 19 έργα διαδημοτικής εμβέλειας, συνολικού προϋπολογισμού 158 εκατ. ευρώ».

Πεδίον του Άρεως

Η αντιπεριφερειάρχης μιλώντας για το Πεδίον του Άρεως, είπε ότι η «πλέον εμβληματική» δράση της σημερινής διοίκησης είναι η πλήρης ανάταξη του μητροπολιτικού πάρκου των 250 στρεμμάτων και μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου στη πυκνοδομημένη καρδιά της Αθήνας «που παραλάβαμε σε συνθήκες απόλυτης εγκατάλειψης, με συνεπακόλουθο την ανάπτυξη σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, όπως η τοξικοεξάρτηση κ.α».

«Ήταν ένα δύσκολο στοίχημα που όμως αναλάβαμε και το κερδίσαμε», σημείωσε «καθώς κινηθήκαμε σε πολλαπλά επίπεδα. Πέρα από την αποκατάσταση των υποδομών του αναλάβαμε συντονισμένη δράση ώστε να καταστεί χώρος πολιτισμού, ψυχαγωγίας και αθλητισμού και να αποδοθεί ξανά στους πολίτες ως ένας πλήρως αναμορφωμένος και ασφαλής δημόσιος χώρος».

Προσφυγικά και Λυκαβηττός

Αναφερόμενη στο άνοιγμα του δρόμου για την αποκατάσταση των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, η Ερμίνα Κυπριανίδου μίλησε για «για δικαίωση πολυετών αγώνων των κατοίκων. Όσον αφορά το σχέδιο αποκατάστασης του Θεάτρου του Λυκαβηττού και ανάδειξης του περιβάλλοντα χώρου δήλωσε ότι «σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης της επικαιροποίησης της μελέτης και λήψης όλων αδειών. Στη συνέχεια θα δημοπρατηθεί η αποκατάσταση ενώ παράλληλα θα προκηρυχθεί και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη διαμόρφωση του χώρου».

Ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η ανάπλαση των Προσφυγικών στην περιοχή Καρέα του Βύρωνα και ότι μεταξύ των έργων που θα ολοκληρωθούν προσεχώς είναι και η ανάπλαση του ‘Αλσους της Νέας Φιλαδέλφειας. Αναφορικά με τις προωθούμενες αστικές αναπλάσεις δήλωσε ότι «ο Κεντρικός Τομέας στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την αναγκαία διαβούλευση και μελέτη για την ανάπλαση της οδού Πειραιώς, του ιστορικού δρόμου που ενώνει την Αθήνα με το λιμάνι του Πειραιά και σύντομα θα προκηρυχτεί σχετικός διαγωνισμός».

Αντιπλημμυρική προστασία

Από τα 73 έργα υποδομών (αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά, οδοποιίας και κτιριακά) προϋπολογισμού περίπου 92 εκατ. ευρώ, η κ. Κυπριανίδου στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αναφέροντας τρεις σημαντικές παρεμβάσεις:

•στον κόμβο Πειραιώς και Χαμοστέρνας προϋπολογισμού 1,278 εκατ. ευρώ

•στο έργο στην Ηλιούπολη – Βύρωνα (περιοχή Καρέα), προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ

•του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, με την ενίσχυση του υφιστάμενου συλλεκτήρα προϋπολογισμού 4,7 εκ.

Δίκτυο άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε, «σχεδιάστηκε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο παρέμβασης» στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Το Πρόγραμμα παιδικής προστασίας, μέσω επιχορήγησης 66 πιστοποιημένων φορέων κοινωνικής φροντίδας, με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, την προηγούμενη διετία, αλλά και το επιχειρησιακό πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής από το ταμείο ευρωπαϊκής βοηθείας για τους απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD). Επίσης το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα «Δίκτυο άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών», το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, με 800.000 ευρώ και υλοποιείται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και τον δήμο Αθήνας.

Στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων

Μεταξύ των κορυφαίων δράσεων της σημερινής διοίκησης περιέλαβε και τη χρηματοδότηση των 16 νοσοκομείων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών με 16 εκατ. ευρώ, για την αγορά ιατροτεχνολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ανακατασκευή αύλειων χώρων και κατασκευή σχολείων

Η χρηματοδότηση της ανακατασκευής 25 αύλειων χώρων σχολείων όλων των βαθμίδων και η κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων συγκαταλέγεται, όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, μεταξύ των έργων υψηλής προτεραιότητας που υλοποιήθηκαν. Επίσης κατασκευάστηκαν οκτώ παιδικοί- βρεφονηπιακοί σταθμοί. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του 3ου Γυμνασίου και 3ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας ενώ έχει ξεκινήσει η κατασκευή και του Παιδικού & Βρεφονηπιακού Σταθμού (πρώην ΠΙΚΠΑ) στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού).

Ανάχωμα στο νεοναζισμό

Ιδιαίτερα υπερήφανη, παρουσίασε την καθιέρωση της δράσης «Αθήνα Ελεύθερη» για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πολύπλευρη στήριξη που πρόσφερε ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών στα μουσικά σχολεία της Αττικής. Συνοψίζοντας η αντιπεριφερειάρχης έκανε λόγο για την εφαρμογή «ενός νέου προτύπου στην άσκηση πολιτικής της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, που απαίτησε στρατηγικό σχεδιασμό, εξωστρέφεια και πείσμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Έκλεισε στέλνοντας το μήνυμα της για τις επερχόμενες ς εκλογές «Το ταξίδι συνεχίζεται με πολλούς σταθμούς. Σήμερα όμως πιο έμπειροι και ώριμοι, με αίσθημα ευθύνης και πείσμα δεν θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης να ανακόψουν αυτή την πορεία». Τέλος, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου τον απολογισμό μεταξύ άλλων παρακολούθησαν οι υφυπουργοί Κ. Στρατής (Πολιτισμού) και Κ. Φωτάκης (Παιδείας), οι δήμαρχοι Γρ Κατωπόδης, (Βύρωνα), Τ. Καφατζάκη, (Ζωγράφου), Γ. Μαρκόπουλος (Γαλάτσι), Β. Βαλασσόπουλος (Ηλιούπολη) η εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων Μ. Στρατηγάκη, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Ν. Ηλιόπουλος καθώς και οι υποψήφιοι δήμαρχοι ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Κοκοτίνης (Ηλιούπολη) Ολ. Χριστικάκη (Δάφνη- Υμηττός) και Αν. Παραγυιού (Καισαριανή).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα