Δραγασάκης για “κόκκινα δάνεια”: Η κυβέρνηση λειτούργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών

Δραγασάκης για “κόκκινα δάνεια”: Η κυβέρνηση λειτούργησε ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στη Βουλή Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομίας κι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε έμφαση ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που τα δάνεια των εμπόρων εντάσσονται σε πλαίσιο ρύθμισης των "κόκκινων" δανείων και προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ έκανε λόγο για αποτέλεσμα συμβιβασμού,

«Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα λειτουργεί ως εκπρόσωπος των δανειοληπτών» τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης σε σχέση με το νέο πλαίσιο της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων» και τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν υπογραμμίζοντας ότι αν η κυβέρνηση ενεργούσε διαφορετικά «το θέμα αυτό θα είχε λήξει προ πολλού». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Οικονομίας παρουσίασε την σχετική τροπολογία που συζητείται στην επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής κι επισήμανε ότι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, αλλά κι «ένα βήμα μπροστά» σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο.

Αναλύοντας τα βασικά σημεία του νέου συστήματος ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, ο Γ. Δραγασάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εντάσσει σε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και των δανείων εμπόρων κι επιχειρηματιών που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε ακόμα ότι προβλέπεται συνεισφορά για την αποπληρωμή των δανείων των φτωχών νοικοκυριών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Μικρότερες δόσεις για να εξυπηρετηθούν τα «κόκκινα» δάνεια

Ο Γ. Δραγασάκης πρόσθεσε επίσης ότι στόχος του νέου συστήματος είναι να υπάρχουν μικρότερες δόσεις για τα «κόκκινα» δάνεια προκειμένου αυτά τα δάνεια να εξυπηρετηθούν και να αποπληρωθούν μειώνοντας τον όγκο του προβλήματος. Ο Γ. Δραγασάκης υπολόγισε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές στο 25% των δανειοληπτών με «κόκκινο» δάνειο. Ο Γ. Δραγασάκης σχολίασε ότι ο στόχος της κυβέρνησης με το νέο σύστημα ήταν να υπάρξει ισορροπία μεταξύ του κοινωνικού ζητήματος, της δημοσιονομικής κατάστασης και των πόρων που θα πρέπει να καταβληθούν, αλλά και της κατάστασης των τραπεζών.

Ψηφίζει την τροπολογία η ΝΔ

Η ΝΔ μέσω του εισηγητή της Χρήστου Δήμα ενημέρωσε ότι θα ψηφίσει την τροπολογία ώστε πολίτες να έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν το «κόκκινο» δάνειό τους ασκώντας παράλληλα κριτική στο νέο σύστημα καθώς «απέχει πολύ από το καλύτερο δυνατόν». Ο Χρ. Δήμας αναρωτήθηκε αν το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι το οριστικό κι αν έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς. Ο Χρ. Δήμας εκτίμησε ότι με το νέο σύστημα υπάρχει δυνατότητα οι στρατηγικούς κακοπληρωτές «να ξεφύγουν», ενώ επέκρινε την απουσία ρυθμίσεων για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Το νέο πλαίσιο αποκλείει τους 7 στους 10 δανειολήπτες υπογράμμισε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατηγορώντας κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και τρόικα ότι στηρίζουν από κοινού τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη. Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειροτερεύει τις προϋποθέσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ προχωρά σε κρατική επιδότηση προς τις τράπεζες μέσω της κάλυψης της δόσης των φτωχών νοικοκυριών.

Στις 5 το απόγευμα θα γίνει ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής αποκλειστικά για την τροπολογία για τον νέο «νόμο Κατσέλη».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα