E.E.: Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι εξελίξεις στην πΓΔΜ

E.E.: Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι εξελίξεις στην πΓΔΜ
Εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων Eurokinissi

Η Φεντερίκα Μογκερίνι θα ενημερώσει τους υπουργούς για τις εξελίξεις στην πΓΔΜ μετά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αναμένεται να συζητηθούν τη Δευτέρα οι εξελίξεις στα Σκόπια. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι θα ενημερώσει τους υπουργούς για τις εξελίξεις στην πΓΔΜ μετά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, το συμβουλευτικό, όπως αναφέρεται στην ατζέντα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναμένεται να επαναλάβει την στήριξη της ΕΕ στην Συμφωνία των Πρεσπών. Οι Βρυξέλλες βρίσκονται άλλωστε σε απευθείας “γραμμή” με τα Σκόπια και σε συνεχείς επαφές με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στην διαδικασία.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι “οι επαφές αυτές δεν πρέπει να θεωρηθούν ως άσκηση πιέσεων”, κάτι για το οποίο το VMRO έχει κατηγορήσει τη Δύση.

Το θέμα της πΓΔΜ ως χώρα ένταξης, κανονικά αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Το γεγονός ότι συζητείται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων καθιστά την τοποθέτηση ιδιαίτερα σημαντική. Για τις εξελίξεις πάντως έχει ενημερωθεί και η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (Political and Security Committee – PSC), που είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των Βρυξελλών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα