ΕΕ: 500 δισεκατομμύρια θέλει να “ρίξει” η φον ντερ Λάιεν στην Άμυνα

Διαβάζεται σε 3'
Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες AP Photo Olivier Hoslet

Την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έθεσε ο βασική προτεραιότητα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ποσό των 500 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για την άμυνα της ΕΕ την επόμενη δεκαετία “έριξε” στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσαν στο Politico αξιωματούχοι που φέρεται να γνωρίζουν τη συζήτηση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι σαφές εάν ο αριθμός περιλαμβάνει τα ποσά για τη συνέχιση της παροχής όπλων στην Ουκρανία.

Ο Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το 1999-2021, πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ είχε αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 20%, η Κίνα κατά 600% και η Ρωσία κατά 300%.

«Αυτό συνέβη πριν από τη μαζική αύξηση των δαπανών της Μόσχας τα τελευταία δύο χρόνια», πρόσθεσαν οι δύο αξιωματούχοι.

Η ΕΕ θα είχε «έλλειμμα» σε αμυντικές δαπάνες ύψους 400 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές, σημείωσε, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους.

Το ερώτημα είναι πώς θα χρηματοδοτηθούν τα 500 δισ. ευρώ, πρόσθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο.

Τις ίδιες προτεραιότητες έθεσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ.Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό τον τομέα, να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους.

«Οτιδήποτε λιγότερο», τόνισε, «στέλνει το λάθος μήνυμα».

Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι “οι ελληνικές προτεραιότητες συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο για την στρατηγική της Ε.Ε. για την επόμενη τετραετία”.

Σχετικά με τα ανώτατα αξιώματα της Ένωσης, δήλωσε ότι “ως Ευρώπη θα ωφεληθούμε αν καταλήξουμε σε κοινή απόφαση όσο το δυνατό πιο σύντομα”.

Αναλυτικότερα ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι τρεις “πολιτικές οικογένειες” έχουν συμφωνήσει να προτείνουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Αντόνιο Κόστα για 2,5 χρόνια ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Κάγια Κάλας για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

“Ευελπιστώ ότι οι επιλογές θα γίνουν αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να ακολουθήσει η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι σημαντικό η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός Ιουλίου“, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Οι προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως θα επαναφέρει την πρότασή του για την κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.

“Το επόμενο ζήτημα είναι η ευρωπαϊκή ατζέντα για την επόμενη πενταετία και χαίρομαι γιατί όλες οι σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες αποτυπώνονται στο κείμενο αυτό. Μεγάλη έμφαση δίνεται στα ζητήματα μετανάστευσης και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, στην ανάγκη για αμυντική συνεργασία με εξεύρεση δυνατοτήτων χρήματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Είναι ένα κείμενο που θα αποτελέσει τον οδηγό για την ευρωπαϊκή επιτροπή για την επόμενη πενταετία”, κατέληξε ο πρωθυπουργός αναλυτικότερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα