Ανηφόρα σε προσφυγικό και διαπραγμάτευση

Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην δημόσια εκδήλωση «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα, για τη δημοκρατία στην Ευρώπη», στο ξενοδοχείο President, Αθήνα Σάββατο 19 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην δημόσια εκδήλωση «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα, για τη δημοκρατία στην Ευρώπη», στο ξενοδοχείο President, Αθήνα Σάββατο 19 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Κόκκινα δάνεια και η στάση του ΔΝΤ παραμένουν αγκάθια στην αξιολόγηση, την ώρα η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας αποτελεί πονοκέφαλο για την Αθήνα, καθώς κρίσιμες προϋποθέσεις δεν εξαρτώνται από την Ελλάδα. Η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και η συνάντηση Τσίπρα- Αβραμόπουλου.

Το ζήτημα της αξιολόγησης απασχόλησε, κυρίως, την πρωινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες στο γραφείο του, στη Βουλή.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως είναι εφικτή η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος, όπως αυτό έχει περιγραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση συμφωνίας για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ παραμένουν οι αποκλίσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Η εκτίμηση είναι, επίσης, ότι το αφορολόγητο δεν θα πέσει κάτω από τις 9.000 ευρώ, ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της και ότι η διαφορά ανάμεσα στους θεσμούς και το ΔΝΤ είναι πλέον σαφής.

Από το Μαξίμου επιθυμούν το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του, όπως έχει διαμηνύσει η Αθήνα πολλάκις.

Ως προς το ζήτημα του προσφυγικού, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να μειωθούν οι ροές από την Τουρκία και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξουν επαφές σε υπηρεσιακό επίπεδο και σε ανώτερο αν χρειαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία συμφωνία των Βρυξελλών είναι ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ και πρέπει να ασκηθεί από την Ευρώπη πίεση προς την Άγκυρα για την εφαρμογή της.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και στην κατεύθυνση αυτή θα απαιτηθούν νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το διοικητικό μέρος, αλλά και προσλήψεις οι οποίες πρέπει να προχωρήσουν πέραν των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Μετά τη σύσκεψη στη Βουλή ο πρωθυπουργός επέστρεψε στο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, την πρώτη συνάντηση τους μετά τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός με τον επίτροπο συζήτησαν την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία τυπικά έχει τεθεί σε εφαρμογή από χθες, στην πράξη όμως προχωρά μετ εμποδίων, λόγω και πρακτικών ζητημάτων αλλά και εξαιτίας της τουρκικής στάσης.

Ο κ.Τσίπρας παραδέχθηκε ότι το να εφαρμοστούν και να αποδώσουν αποτελέσματα τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής, δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς δύο βασικές προϋποθέσεις επιτυχίας δεν εξαρτώνται από την Αθήνα, αλλά χαρακτήρισε θετικό ότι τουλάχιστον υπήρξε συμφωνία. Ο κ.Αβραμόπουλος διαπίστωσε ότι η Ελλάδα κινείται με γοργά βήματα στο σκέλος της συμφωνίας που την αφορά, δημιουργώντας έτσι και μία ασπίδα προστασίας για την χώρα έναντι κριτικής και πιέσεων για την εφαρμογή της συμφωνίας από την πλευρά της.

«Έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Αν δεν είχαμε, όμως, τη συμφωνία με την Τουρκία, θα είμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο μία ευρωπαϊκή λύση» ανέφερε ειδικότερα ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι για να πετύχει η προσπάθεια απαιτείται η άμεση εφαρμογή της και ο συντονισμός, γι' αυτό η κυβέρνηση προσχώρησε στη δημιουργία ειδικού κυβερνητικού οργάνου υπό την ευθύνη του.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμμισε ότι για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

Πρώτη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία, διότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας. Δυστυχώς, όμως, χθες, όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, 1.500 άνθρωποι πέρασαν στη χώρας μας από τα τουρκικά παράλια, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του για τη μη μείωση των ροών.

Δεύτερη προϋπόθεση, σημείωσε, είναι να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό και η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί τάχιστα προσαρμόζοντας τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί, για την καλύτερη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής ασύλου και της ευρωπαϊκής.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι με την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και διαπίστωσε ότι η Ελλάδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς.

Αβραμόπουλος: Είμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή

«Συναντηθήκαμε για το μεταναστευτικό και την εφαρμογή αυτής της τόσο σημαντικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε και πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε εκεί», ανέφερε ο κ.Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Από την ώρα που η συμφωνία αρχίζει να εφαρμόζεται, και ξέρετε ότι ξεκίνησε ήδη με αρκετές δυσκολίες, διότι κάθε καινούργιο ξεκίνημα έχει και τις ευαίσθητες και δύσκολες πλευρές του, θα έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Πρώτα από όλα να σταματήσουν οι ροές μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη και προς τα ελληνικά νησιά, φυσικά. Από την άλλη πλευρά να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών, που έχουν δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, ενόψει, μάλιστα, της συμφωνίας» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Υπογράμμισε δε ότι γι' αυτό επιβάλλεται συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

«Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι η ώρα, όμως, για όλα τα κράτη μέλη να δείξουν ότι πράγματι το εννοούν όταν μιλούν για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος και πρόσθεσε πως, ήδη, άρχισαν να έρχονται οι πρώτες δεσμεύσεις για την αποστολή προσωπικού και μέσων. Πρώτες ήταν η Γαλλία και η Γερμανία, ακολούθησε η Ολλανδία και πολλές άλλες χώρες, έτσι ώστε σύντομα ο μηχανισμός να αρχίσει να λειτουργεί και βεβαίως να αρχίσουν και οι επιστροφές προς την Τουρκία εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι τον τελευταίο καιρό η ελληνική πλευρά, με γρήγορους ρυθμούς, έχει ανταποκριθεί στο δικό της μέρισμα ευθύνης- τα hot spots είναι ήδη στη θέση τους, οι χώροι υποδοχής λειτουργούν- πρέπει, όμως, το μήνυμα να περάσει και στους άτυχους ανθρώπους που επέλεξαν τον επικίνδυνο δρόμο για να έρθουν στην Ευρώπη. «Το είδα και προσωπικά στην τελευταία επίσκεψη στην Ειδομένη, όπου δεν άκουγαν τις οδηγίες των ελληνικών Αρχών και προτιμούσαν να μένουν μπροστά στους φράχτες, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα Σκόπια έχουν κλείσει τις πόρτες» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε: «Θέλω να πιστεύω ότι με γρήγορους ρυθμούς θα προχωρήσουμε μπροστά». Παράλλλα, ανέφερε ότι σήμερα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον επιχειρησιακό συντονιστή που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο οποίος έχει, ήδη, αναλάβει δράση και θα προωθήσει το σχέδιο συνεργασίας ΕΕ και Τουρκίας. «Είμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή, από την έκβαση και την επιτυχία της συμφωνίας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η διαχείριση του προσφυγικού για ολόκληρη την Ευρώπη» τόνισε.

Τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι το ζήτημα του προσφυγικού έχει πλέον γίνει πανευρωπαϊκό πρόβλημα και γι'αυτό ανήκει στο επίπεδο της συνόδου κορυφής. Για το γεγονός ότι οι ροές συνεχίζονται αμείωτες, υποστήριξε ότι «οι ροές δεν μειώνονται μέσα σε μια νύχτα, αλλά όλα τα μέρη έχουν αναλάβει δεσμεύσεις που οφείλουν να τηρήσουν». Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, αύριο θα γίνουν οι πρώτες κινήσεις επιστροφών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Μουζάλας, η αξιολόγηση και ο ανασχηματισμός

Φορο-αλλαγές που 'καίνε'

SHARE: