“Εγκλωβισμένη” με Αγοραστό η ΝΔ – Ένταση Μαξίμου με Κικίλια

“Εγκλωβισμένη” με Αγοραστό η ΝΔ – Ένταση Μαξίμου με Κικίλια
, , , 10 , 2023 Nephele Nomikou / SOOC

Η ΝΔ δεν αποσύρει το χρίσμα στη Θεσσαλία, καθώς δεν προλαβαίνει να κατεβάσει νέο υποψήφιο. “Δεν πιστεύουμε στις Ιφιγένειες”, δηλώνει Π. Μαρινάκης, κρύβοντας την ενόχληση για Κικίλια

Η αναζήτηση του “μουντζούρη” για τις πλημμύρες δεν είναι τελικά και τόσο εύκολη υπόθεση για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση. Και αυτό καθώς αφενός δεν μπορεί να αδειάσει έτσι απλά τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Αφετέρου όσο φουντώνει η συζήτηση για τον ανασχηματισμό με επίκεντρο τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, αλλά δεν γίνονται άμεσα κινήσεις, τόσο περιπλέκεται η κατάσταση.

Η εισαγγελική παρέμβαση για στοχευμένη αναζήτηση ευθυνών όσον αφορά συγκεκριμένα έργα που δεν έγιναν, με αφορμή τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αναζωπύρωσε τα σενάρια πως η ΝΔ θα αποσύρει το χρίσμα στον κ.Αγοραστό. Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο ξεκαθάριζαν στο NEWS 24/7 πως δεν αλλάζει κάτι. Ενώ άλλες πηγές τόνιζαν πως αυτή τη στιγμή το μόνο μέλημα της κυβέρνησης είναι να βρεθούν λύσεις για τη στήριξη των πληγέντων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σημειωτέον πάντως ότι και να ήθελε η ΝΔ να άρει τη στήριξη στον κ.Αγοραστό, δεν προλαβαίνει να κατεβάσει άλλον υποψήφιο στην περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς αν και δόθηκε παράταση στην ανακήρυξη υποψηφιοτήτων, αυτή είναι τυπική και δεν προσφέρει το περιθώριο υποβολής νέων υποψηφιότητων. Ενώ οι γαλάζιοι θα ρίσκαραν και έναν εμφύλιο στον κάμπο, καθώς ο νυν περιφερειάρχης δέχεται κριτική, έχει όμως και ορκισμένους φίλους.

Πάντως ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου του Economist, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τη Διαχείριση των Φυσικών Καταστροφών, πως με διάταξη που κατατέθηκε χθες το βράδυ μπορεί πλέον το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να αναλάβει τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση επειγόντων έργων αποκατάστασης στις περιοχές, που έχει συντελεστεί φυσική καταστροφή.

“Ο μηχανισμός αυτός βασίζεται στο εξής δίπτυχο: Αφενός στη δυνατότητα ανάληψης σχεδιασμού, ανάθεσης, εκτέλεσης και παρακολούθησης υλοποίησης επειγόντων έργων, που δεν ανήκουν σήμερα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Με τον τρόπο αυτό η κεντρική διοίκηση έρχεται άμεσα αρωγός επίλυσης ζωτικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν πρωτίστως οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών. Και αφετέρου στην επιτάχυνση των διαδικασιών, που αφορούν στην εκκίνηση και υλοποίηση έργων αποκατάστασης. Η ανάληψη των έκτακτων αυτών αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα γίνεται κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και για τα έργα που περιγράφονται στην πράξη αυτή”, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου προσπαθεί να κλείσει τη συζήτηση περί ανασχηματισμού, τουλάχιστον μέχρι τη ΔΕΘ, αν και στην πραγματικότητα όλα είναι ανοιχτά για μετά.

Θέλω να πω ότι δεν πιστεύουμε στις «Ιφιγένειες» και δεν γίνεται πολιτική ούτε με καλάθια, ούτε με «Ιφιγένειες», ούτε με τέτοια λογική. Δεν την αντιλαμβάνεται έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης (Παραπολιτικά FM).

Ερωτηθείς ειδικότερα εάν ο κ. Κικίλιας εξακολουθεί να απολαμβάνει της στήριξης του κ. Μητσοτάκη, ο Π. Μαρινάκης απάντησε μάλλον διπλωματικά: “Είναι δυνατόν κάποιος να βρίσκεται σε μία θέση, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού και να μην χαίρει της εμπιστοσύνης του;

Πίσω από τις γραμμές της σημερινής τοποθέτησης Μαρινάκη ήταν πάντως εμφανής η ενόχληση του Μαξίμου για τη χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, με την οπόια άφησε αιχμές κατά πάντων των αυτοδιοικητικών, αλλά και συναδέλφων του στην κυβέρνηση. Ιδίως δε για τις αιχμές Κικίλια όσον αφορά στην απορρόφηση κονδυλίων για τα αντιπλημμυρικά, αλλά και για το 112, ένα πολιτικό “τοτέμ” της κυβέρνησης, δια χειρός του υπουργού Παιδείας πλέον και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη.

“Δεν απαντά η κυβέρνηση σε μία συνέντευξη ενός υπουργού της που και αυτός και όλοι οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, αυτό το καλοκαίρι δίνουν τις πιο δύσκολες μάχες με τις πιο πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές. Και, ειδικά, το μεγαλύτερο φυσικό φαινόμενο που είναι αυτή η πλημμύρα, την οποία αντιμετωπίσαμε”, δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

“Ως προς το πρόγραμμα «Αιγίς» θα παρατεθούν και αναλυτικά τα στοιχεία. Προφανώς είναι ένα πρόγραμμα το οποίο οι πληρωμές επιμέρους εργασιών που γίνονται, γίνονται όταν αποπερατωθούν κάποιες συγκεκριμένες εργασίες. Μέσα στο πρόγραμμα «Αιγίς» υπάρχουν πάρα – πάρα πολύ σημαντικές επιμέρους πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν και με πτητικά μέσα, έχουν να κάνουν και με συγκεκριμένα προγράμματα”, πρόσθεσε.

Ενώ υποστήριξε ότι: “Το 112 είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις αυτής της χώρας. Η μη ύπαρξη του 112 ενδεχομένως να είχε κοστίσει πολύ ακριβά. Στη χώρα μας έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές που, ίσως, να μην είχαν χαθεί αν υπήρχε το 112 και στο 112 προστρέχουν προηγμένες χώρες, όπως η Γερμανία, μετά -για παράδειγμα- τις καταστροφικές πλημμύρες στις οποίες χάθηκαν 180 άνθρωποι.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε επίσης: “Αν κάθε φορά που γράφονταν αυτά γίνονταν, τότε θα είχαμε ανασχηματισμό κάθε ένα μήνα και εκλογές κάθε έξι μήνες. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κάποια τέτοια διάθεση αυτή τη στιγμή. Η διάθεση που υπάρχει και από τον πρωθυπουργό και από την κυβέρνηση είναι να εργαστούμε όλοι μαζί σκληρά, ούτως ώστε να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν. Θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν σημαίνει, προφανώς, ότι άπαντες δεν αξιολογούμαστε καθημερινώς. Το επαναλαμβάνω. Και ειδικά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Όμως, ούτε θα μπορούσα να γνωρίζω, ούτε ποτέ μου θα μπορούσα να προαναγγείλω κάτι τέτοιο”.

Υποστήριξε δε πως: “Όλα αυτά τα οποία γράφονται και διαβάζονται και ειδικά περί προσώπων, αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμία βάση”, αλλά σημείωσε πως: “Η αξιολόγηση είναι μια διαρκής διαδικασία για όλους μας. Αυτό είναι προφανές και αυτονόητο.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα