Εισαγγελία διαφθοράς για Novartis: "Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως επιθυμούν οι ίδιοι"

Στιγμιότυπο από τη ΓΑΔΑ, όπου επρόκειτο να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες
Στιγμιότυπο από τη ΓΑΔΑ, όπου επρόκειτο να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες EUROKINISSI

Τέλος στο κυνήγι των προστατευόμενων μαρτύρων, βάζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Μπρακουμάτσος. Ξεκαθαρίζει ότι οι ίδιοι θα καθορίσουν τον τρόπο κατάθεσης

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε την Παρασκευή, ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, που έθεσαν την Πέμπτη σχετικά ερωτήματα.

 Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρακουμάτσος, στα ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

 Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: novartis
SHARE:

24Media Network