Εκκλησιαστική περιουσία: Όταν Χριστόδουλος και Άνθιμος συγκρούονταν με τον Τρίτση

Εκκλησιαστική περιουσία: Όταν Χριστόδουλος και Άνθιμος συγκρούονταν με τον Τρίτση

Μια από τις "μάχες" που έχουν μείνει στην ιστορία όποτε το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας ερχόταν στο προσκήνιο ήταν αυτή μεταξύ του Αντώνη Τρίτση, με τους Χριστόδουλο και Άνθιμο. Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο

Οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας και ιδιαίτερα το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας μόνο καινούγιο δεν είναι, ωστόσο όσοι επιχείρησαν να έρθουν σε συμφνωνία στο παρελθόν δεν τα κατάφεραν ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ιεράρχες και πολιτικοί διαστάυρωσαν τα ξίφη τους ακόμη και στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Την περίοδο 1985-87 το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε οργανωμένα για πρώτη φορά να λύσει το ζήτημα, με τον τότε  υπουργό Παιδείας Αντώνη Τρίτση και από την πλευρά της Εκκλησίας τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο (τότε Αλεξανδρούπολης) και τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο (τότε μητροπολίτης Δημητριάδος).

Ο Αντώνης Τρίτσης στην κρίσιμη συνάντηση είπε στους μητροπολίτες ότι «δεν εξαρτάται η νομοθετική ευθύνη της κυβέρνησης από την έγκριση της εκκλησίας» ενώ ο Χριστόδουλος τον εγκάλεσε για «άκρατη πολιτειολογία». Ετσι η επιτροπή δεν κατέληξε πουθενά και λύση δεν βρέθηκε.

Παρακολουθήστε ένα σπάνιο βίντεο από την ΕΤ1 τον Μάρτιο του 1987 με την τηλεοπτική αντιπαράθεση στην εκπομπή “Ανοιχτά Χαρτιά”, μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα: Εκκλησιαστική Περιουσία. Συμμετέχουν από την πλευρά της Εκκλησίας οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Χριστόδουλος (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος) και ο Σεβ.Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος (νυν Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης) και από την πλευρά της πολιτείας ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αντώνης Τρίτσης και ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, κ. Γεώργιος Κασσιμάτης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα