Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πρωταγωνιστούν τα fake news, απουσιάζει η πολιτική συζήτηση

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πρωταγωνιστούν τα fake news, απουσιάζει η πολιτική συζήτηση
Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Έφη Αχτσιόγλου στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Ελάχιστα περιθώρια ενημέρωσης για τις θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου για το μέλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχουν τα επόμενα 24ωρα οι ψηφοφόροι του κόμματος και η κοινωνία.

Η …πολιτική συζήτηση, θα είναι όπως φαίνεται η μεγάλη απούσα από τις τελευταίες ημέρες πριν την κάλπη του 2ου γύρου για την ανάδειξη πολιτικής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως στην «ατμόσφαιρα» θα κυριαρχούν τα λεγόμενα «fake news» αφού αμφότεροι οι διεκδικητές οδηγήθηκαν σήμερα να διαψεύσουν ψευδείς ειδήσεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του δήλωσε πως δεν γνωρίζει το πρόσωπο που εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ως συγγενής του, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου σε μήνυμά της κατήγγειλε συστηματικό και γενικευμένο «πόλεμο λάσπης» εναντίον της σε όλη την προεκλογική περίοδο. Αυτά ενώ δεν υπάρχει η προοπτική μίας πολιτικής συζήτησης ανάμεσα στους δύο υποψηφίους με την μορφή τηλεμαχίας.

Οι επιλογές

Όσον αφορά το τελευταίο αυτό ζήτημα, ο κερδισμένος του πρώτου γύρου των εκλογών αφού απέσπασε το 45% των ψήφων Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να επιλέγει την «ασφαλή οδό» και δεν επιθυμεί μια απευθείας πολιτική αντιπαράθεση με την Έφη Αχτσιόγλου. Ιδίως από την στιγμή που χθες έλαβε την στήριξη του Νίκου Παππά που στον πρώτο γύρο είχε ποσοστό της τάξης του 8,4%. Κίνηση που προφανώς ενισχύει την προοπτική του την ερχόμενη Κυριακή. Η αντιπρόταση που έκανε η πλευρά του Στ.Κασσελάκη στην Έφη Αχτσιόγλου ήταν μια κοινή περιοδεία τους στην Θεσσαλία, επικαλούμενος την ενότητα. Επίσης επικαλέστηκε τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει στον πρώτο γύρο για μία τηλεμαχία ανάμεσα στους 5 υποψηφίους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στον αντίποδα η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο υποψήφιους. Μάλιστα σε συνέντευξη της στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα, επισήμανε ότι ο συνυποψήφιός της αναφέρεται συνεχώς σε «ο συνυποψήφιός μου λέει πως θα τα αλλάξει όλα. Μάλιστα. Εξαιρετικά. Τι ακριβώς θα αλλάξει; Ποιες πολιτικές θέσεις θα αλλάξει;». Θέτοντας μάλιστα συγκεκριμένα ερωτήματα για το αν θα αλλάξουν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική, στα εργασιακά και στο ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Τα fake news

Παράλληλα χθες η Έφη Αχτσιόγλου έκανε μία βιντεοσκοπημένη δήλωση κάνοντας λόγο – όπως προαναφέραμε- για μία συνολική επίθεση από ψευδείς ειδήσεις την οποία δέχεται από την στιγμή που εξέφρασε την πρόθεσή της να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή – όπως είπε- περιλαμβάνονταν επιθέσεις σεξιστικού περιεχομένου αλλά κυρίως μια «εκστρατεία» που θέλησε να την εμφανίσει ως υπονομευτή του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Επισημαίνοντας μάλιστα πως «ήμουν ο άνθρωπος που δούλευα μέχρι την τελευταία μέρα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα με απόλυτη εμπιστοσύνη και αφοσίωση, υλοποιώντας καθημερινά τις πολιτικές μας αποφάσεις, δίχως να παρεκκλίνω, δίχως να δειλιάζω». Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης άφησε σαφείς αιχμές λέγοντας πως «σε εκπομπή φιλοξενήθηκε κυρία που δεν έχω δει ποτέ μου, παρουσιάστηκε ως γιαγιά μου και είπε ότι… ψήφιζα ΝΔ!Δε θα μιλήσω για προβοκάτσια.Οι πολίτες καταλαβαίνουν.Και με ποιους τα έχω βάλει και ότι δεν με «κρατάει» κανένας».

Από τις παραπάνω εξελίξεις συνάγεται εύλογα το συμπέρασμα πως η «τελική ευθεία» για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να περαιωθεί σε ένα καθεστώς νηφάλιας, πόσο μάλλον δημιουργικής, αντιπαράθεσης πολιτικών θέσεων. Αντιθέτως το κλίμα έντασης που υπέβοσκε τις τελευταίες εβδομάδες κι εκφράζονταν κυρίως στα social media αναμένεται να κυριαρχήσει δημιουργώντας ένα πεδίο στο οποίο οι ψηφοφόροι και οι πολίτες που παρακολουθούν την διαδικασία και κυρίως οι 150.000 που μετείχαν στην πρώτη ψηφοφορία ελάχιστα θα πληροφορηθούν για τα πολιτικά διακυβεύματα. Πολύ περισσότερο για την περεταίρω πορεία του ΣΥΡΙΖΑ την οποία προτείνουν οι δύο διεκδικητές της προεδρίας.

Το άρθρο του Θ.Καρτερού

Σε αυτό το σκηνικό αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι η δημοσιοποίηση άρθρου του πρώην συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Θανάση Καρτερού, σχετικά με την στάση που τηρεί ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η αρθρογραφία αυτή ερμηνεύεται από τα περισσότερα στελέχη του κόμματος ως γνήσια απεικόνιση της στάσης του πρώην προέδρου του κόμματος. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να τηρεί ουδέτερη στάση, δίχως να έχει άμεσα ή έμμεσα προκρίνει είτε την υποψηφιότητα Κασσελάκη, είτε την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου. Επίσης διαψεύδεται οποιαδήποτε προσπάθεια άσκησης πίεσης στον Αλέξη Τσίπρα πριν η μετά την απόφαση του να αποσυρθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική λειτουργική της συγκεκριμένης παρέμβασης σαφώς κινείται στην κατεύθυνση της μετεκλογικής ενίσχυσης της ενότητας του κόμματος. Είναι επίσης εξαιρετικά περιορισμένη η όποια επιρροή του στην εκλογική διαδικασία αφού δημοσιοποιήθηκε μετά την διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών του.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα