Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Θα γίνει το ρήγμα, διάσπαση;

Διαβάζεται σε 5'
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Θα γίνει το ρήγμα, διάσπαση;
Περιοδείες επιλέγει ο Στέφανος Κασσελάκης, πολιτικά ερωτήματα θέτει η Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Ακραίες προεκλογικές συνθήκες διαπιστώνουν οι γραμματείς και στελέχη του κόμματος. Δεν θα αναζητήσει την είσοδο του στην Βουλή διαρρέει ο Κασσελάκης. Επιμένει στην συζήτηση πολιτικών θέσεων και θέτει ερωτήματα η Αχτσιόγλου

Κάθε άλλο παρά αυτονόητη ή δεδομένη μπορεί να θεωρείται η  ενότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μερικά 24ωρα πριν από τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών όπου θα συγκρουστούν οι υποψηφιότητες του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου.

Η χθεσινή παραδοχή του Στέφανου Κασσελάκη για το ότι δεν υιοθετεί τα δημοσιεύματα περί sms της Έφης Αχτσιόγλου προκειμένου να παραιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να συνιστά μια προσπάθεια «μαζέματος» των ακραίων φωνών που στήριξαν με αυτό το πνεύμα την υποψηφιότητά του. Αφού όμως το κλίμα αυτό διαμόρφωσε τους συσχετισμούς του πρώτου γύρου. Ως εκ τούτου δεν φαίνεται ικανή να αναστρέψει το ευρύτερο κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Η ενότητα

Αν υποτεθεί ότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο πλευρές την πολιτική και την οργανωτική, ακόμη και αν δεν απειληθεί άμεσα η δεύτερη, διαφαίνεται πώς σε σημαντικό βαθμό έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για να μην υπάρχει η πρώτη.

Σε περίπτωση που ο δεύτερος γύρος των εκλογών επιβεβαιώσει την τάση και τα αποτελέσματα του πρώτου η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη κάθε άλλο παρά έχει διαμορφώσει τους όρους «ειρηνικής συνύπαρξης» με το τμήμα εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τον έχει επιλέξει. Στις δυσοίωνες προβλέψεις για την ενότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συντείνει και το αντικειμενικό γεγονός πως οι αλλαγές που θα επιδιώξει στην λειτουργία αλλά και την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης είναι μέχρι στιγμής παντελώς άγνωστες. Ως εκ τούτου είναι εντελώς αβέβαιες οι εσωκομματικές εξελίξεις. Στη περίπτωση πάλι που στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής γίνει η μεγάλη ανατροπή και εκλεγεί η Έφη Αχτσιόγλου, η πολυσυλλεκτικότητα της υποψηφιότητας της πρώην υπουργού ίσως κάνει πιο εύκολα τα πράγματα. Όμως και πάλι το καθεστώς των «δύο κόσμων» κάτω από την στέγη ενός κόμματος δεν θα αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες δεν θα κινείται σε περιβάλλον «πολιτικού κενού». Άμεσα θα διενεργηθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στην συνέχεια περιμένει η σημαντική κοινοβουλευτική αναμέτρηση του Τακτικού Προϋπολογισμού του 2024 και στο βάθος η πολιτική μάχη κριτήριο συνολικά για τις εξελίξεις που δεν είναι άλλη από τις ευρω-εκλογές.

Αναμφισβήτητο τεκμήριο για την οξυμμένη κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η παρέμβαση την οποία αναγκάστηκαν να κάνουν οι δύο γραμματείς του κόμματος, η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης που – θυμίζουμε- προτάθηκαν για την θέση αυτή από τον Αλέξη Τσίπρα. Στην ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για «φαινόμενα που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τον χώρο μας, ούτε με την παράδοση της Αριστεράς, του προοδευτικού χώρου και της Δημοκρατικής Παράταξης» μιλώντας για fake news, ομοφοβικές επιθέσεις αλλά και ύβρεις.

Την αβέβαιη εικόνα φαίνεται να «οσμίζονται» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις πλευρές. Eνδεικτική ήταν η δημόσια τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση. Επισήμανε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του πως «ο τρόπος με τον οποίο αυτή τη στιγμή εξελίσσονται τα πράγματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοιος που κατά τη γνώμη μου, ελλείψει και του Αλέξη Τσίπρα, αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο να έχουμε δύσκολες, αρνητικές και πολύ άσχημες εξελίξεις». Διευκρίνισε μάλιστα πως «δεν είμαι ανήσυχος για τον κ. Κασσελάκη, είμαι ανήσυχος για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και για την απήχηση του από τη Δευτέρα και μετά στην ελληνική κοινωνία». Ανάλογη τοποθέτηση υπήρξε σε χθεσινοβραδυνή εμφάνιση του Ευάγγελου Αποστολάκη που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra για διαφορές οι οποίες ίσως αποδειχθούν αγεφύρωτες, εκτιμώντας ότι «ίσως πρέπει να χωριστούμε από την αρχή» για να μην γίνουν τα πράγματα στην συνέχεια χειρότερα. Αυτά ενώ προχθές στο ίδιο κανάλι ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για έλευση των φαινομένων του τραμπισμού αλλά από  «άλλη πόρτα» αυτή της αριστεράς.

Ο γρίφος της Βουλής

Ένα ακόμη γρίφο ήρθε να προσθέσει η διαρροή που υπήρξε από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη, σύμφωνα με την οποία δεν θα επιδιώξει την είσοδό του στην Βουλή. Αυτό συνιστά η φράση σύμφωνα με την οποία «ο Στέφανος δεν θέλει ούτε η Έλενα (Ακρίτα) ούτε ο ναύαρχος (Ευάγγελος Αποστολάκης) ούτε ο Όθωνας (Ηλιόπουλος) να παραιτηθούν». Η προοπτική αυτή προδιαγράφει την πορεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με έναν  αρχηγό που για απροσδιόριστα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα αποτελεί το κοινοβουλευτικό «αντίπαλο δέος» του πρωθυπουργού.

Μια συνθήκη δηλαδή που αφενός είναι ασύμβατη με την προσδοκία που έχει καλλιεργηθεί σε πολλούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με «το πρόσωπο που μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη» και αφετέρου δημιουργεί την εικόνα ενός κόμματος με κατακερματισμένη εκπροσώπηση. Γεγονός καθόλου ταιριαστό με την λογική που υπαγόρευσε την επιλογή της εκλογής του επικεφαλής του κόμματος από την βάση, όταν πρόεδρος ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό το δεδομένο, μάλιστα, δεν αλλάζει ανεξάρτητα από το πρόσωπο που θα επιλεγεί για να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο. Είτε πρόκειται για τον νυν πρόεδρο Σωκράτη Φάμελλο, είτε για κάποιο άλλο βουλευτή ή βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διεκδικητές

Όσον αφορά τις δραστηριότητες των δύο διεκδικητών της προεδρίας όπως όλα δείχνουν τα επόμενα 24ωρα θα συνεχίσουν να «ποντάρουν» σε αυτά που θεωρούν συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Έτσι λοιπόν ο Στέφανος Κασελλάκης συνεχίζει να ανακοινώνει περιοδείες και επαφές με πολίτες προτάσσοντας την λογική της αδιαμεσολάβητης σχέσης με τον κόσμο. Αντιθέτως η Έφη Αχτσιόγλου επιμένει να θέτει σε πρώτο πλάνο την πολιτική. Με βίντεο που δημοσιοποίησε χθες αναπτύσσει τις θέσεις της για την εξωτερική πολιτική ενώ παράλληλα καλεί τον Στέφανο Κασσελάκη να διευκρινίσει αν επιμένει στη δημιουργία επαγγελματικού στρατού. Τονίζοντας μάλιστα πως αυτό σημαίνει ότι θα υπηρετούν μόνο οι νέοι από τα λαϊκά στρώματα, ενώ οι πλούσιοι θα απαλλάσσονται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα