Α. Τσίπρας: Δίπλα μας όχι μόνο το 4%, αλλά ένα πλατύ μέτωπο με 40-45%

Meeting of the Central Committee of SYRIZA at Divani Acropolis Hotel, in Athens, on Oct. 18, 2014 /      ,   Divani Acropolis,  18 , 2014
Meeting of the Central Committee of SYRIZA at Divani Acropolis Hotel, in Athens, on Oct. 18, 2014 / , Divani Acropolis, 18 , 2014 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Για τις συμμαχίες, τα όπλα του ΣΥΡΙΖΑ και τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που έρχονται μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση των νομαρχιακών επιτροπών. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, για μια στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα έντιμων καθαρών, αλλά ανοιχτών  συμμαχιών. «Δεν είναι δυνατό να θεωρούμε ότι έχουν θέση δίπλα μας μόνο όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, αλλά πρέπει να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο και να πάρουμε το 40 ή το 45%», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως οι αντίπαλοί του κόμματος θα προτιμούσαν να έχουν απέναντί τους έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα έλεγε με ανευθυνότητα ότι δεν τον ενδιαφέρει το ορόσημο των 180 και άρα δεν ανοίγει τη συζήτηση της διεύρυνσης με αξιοπιστία, σε προγραμματική βάση και με προσωπικότητες που δεν προέρχονται από τον δικό του χώρο.

Μάλιστα φέρεται να συμπλήρωσε πως «χωρίς να γινόμαστε πλυντήριο, θα συγκροτήσουμε σε αξιόπιστη βάση, με προγραμματικούς όρους, έντιμα και ανοιχτά, όχι κάτω από το τραπέζι, ένα νέο πλειοψηφικό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.»

Και επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, στις νομαρχιακές επιτροπές έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια, θέλοντας να αποφευχθούν οποιεσδήποτε συγκρούσεις κατά τη κατάρτιση τους ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν πρέπει να επιτραπεί το επόμενο διάστημα οι οργανώσεις να γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης ομάδων συμφερόντων στο όνομα του τάδε υποψήφιου ή του δείνα υποψήφιου. «Και εδώ χρειάζεται μια λεπτή ισορροπία. Χρειάζεται ταυτόχρονα να είμαστε ανοιχτοί σε κοινωνικές δυνάμεις, σε φερέγγυα πρόσωπα.», πρόσθεσε.

Μετά και τις αναφορές, που σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές υπήρχαν στη συνεδρίαση για τις εξωκομματικές υποψηφιότητες, ο κ. Τσίπρας φέρεται να εκμυστηρεύτηκε στους γραμματείς των επιτροπών πως «δεν θέλουμε να βάλουμε στα ψηφοδέλτιά μας αυτούς τους οποίους αύριο μπορεί να τους βρούμε μπροστά μας. Είτε επειδή συμμετείχαν στο πάρτι της προηγούμενης περιόδου, είτε επειδή είναι διακριτό στον κόσμο ότι είναι έτοιμοι να πάνε όπου φυσάει ο άνεμος. Άρα θέλει σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συντροφικότητα, αίσθηση της κρισιμότητας ώστε να κρατήσουμε μια στάση η οποία θα είναι στάση ευέλικτη και στάση αρχών ταυτόχρονα.»

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες κλείνοντας το θέμα, πρότεινε στους γραμματείς των νομαρχιακών ενώσεων που θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές να δώσουν τη θέση τους σε κάποιον άλλον που επιθυμεί να αναλάβει αυτή τη θέση, αλλιώς θα είναι ασυμβίβαστο.

Στη σύσκεψη που συμμετείχαν και τα στελέχη που απαρτίζουν το οργανωτικό γραφείο του κόμματος μεταξύ των οποίων ο Τ.Κορωνάκης, η Σ. Παπαδόγιαννη, ο Σ.Λεουτσάκος, ο Κ.Μαρματάκης και ο Ν. Τσιρώνης, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις τον Φεβρουάριο ενόψει της προεδρικής εκλογής, καθώς «ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου φαίνεται ότι τελειώνει».

«Το μόνο που απασχολεί τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά είναι το δικό τους προσωπικό πολιτικό μέλλον και η πολιτική τους επιβίωση. Συνεπώς πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα πέσουν από μόνοι τους. Θα κάνουν το παν για να παραμείνουν άλλον ενάμισι χρόνο», φέρεται να τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Για το θέμα της διαπραγμάτευσης ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία θα υπάρξει από αυτή τη Βουλή με αυτή την κυβέρνηση που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι διαπραγματεύεται. Ο Σαμαράς θέλει να εμπλέξει τη διαπραγμάτευση στο πακέτο των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα σε σχέση με την προεδρική εκλογή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για την τρόικα υπογραμμίζοντας πως έχει δυο στόχους:

Πρώτον, επιδιώκει να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο «υποχωρήσεων» σε μια επόμενη φάση.

Δεύτερον, προετοιμάζει το έδαφος της διαπραγμάτευσης με την επόμενη κυβέρνηση, επιδιώκοντας να πιέσει και να δημιουργήσει προϋποθέσεις συναίνεσης στην πολιτική της.

Ένα από τα πιο βασικά όπλα του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είναι η κινητοποίηση του κόσμου.

Φωτογραφία: sooc.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας
SHARE:

24Media Network