Έλληνες ευρωβουλευτές: Διαφορετικές θέσεις αλλά και ένα κοινό μήνυμα

Διαβάζεται σε 7'
Έλληνες ευρωβουλευτές
Έλληνες ευρωβουλευτές NEWS 24/7

Οι προκλήσεις, τα επιτεύγματα του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη τετραετία, καθώς και οι προσεχείς ευρωεκλογές βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης Ελλήνων ευρωβουλευτών με δημοσιογράφους.

Τα επιτεύγματα και οι προκλήσεις της πενταετίας που ολοκληρώνεται και οι στόχοι για την επόμενη συζητήθηκαν σε στρογγυλή τράπεζα μεταξύ Ελλήνων Ευρωβουλευτών και δημοσιογράφων, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, ενώ απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Παρόντες στη συζήτηση εκ μέρους των ευρωβουλευτών, ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης και η η Έλενα Κουντουρά από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκ μέρους του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Κώστας Παπαδάκης του ΚΚΕ, και ο Νίκος Παπανδρέου για τους Ευρωσοσιαλιστές.

Δημήτρης Παπαδημούλης: Στοίχημα η συμμετοχή στις εκλογές

Στην αναποτελεσματικότητα της ΕΕ στάθηκε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Παπαδημούλης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για κοινή πολιτική σε μία σειρά θεμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στο προσφυγικό.

Με αφορμή αυτό ο κ. Παπαδημούλης τόνισε την ανάγκη για διεύρυνση των θεμάτων για τα οποία λαμβάνονται από το ευρωπαϊκό συμβούλιο με πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη διατήρησης του βέτο στην εξωτερική πολιτική.

Υπογράμμισε την σημασία της πολιτικής ενοποίησης ως μέσο για την ανάσχεση της ακροδεξιάς.

Το βασικό ερώτημα είναι αν η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα αφορά μόνο στην κοινή αγορά ή πολιτική ενοποίηση προκειμένου να πραγματοποιηθεί η υπόσχεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου για σύγκλιση”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, και πρόσθεσε πως αντιθέτως έχουμε απόκλιση με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, ενώ απέδωσε την άνοδο της ακροδεξιάς στην ένταση των ανισοτήτων και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ έκανε λόγο για εθνικό εγωισμό και έλλειψη διορατικότητας από πλευράς των χωρών του Βορρά για την μη αύξηση των ιδίων πόρων.

“Αν η Ευρώπη παραμείνει απλώς μία ενιαία αγορά, θα είναι μία καταστροφή για την Ευρώπη”, τόνισε.

Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε στοίχημα την συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές του Ιουνίου, που όπως τόνισε, δεν είναι απλά μια μεγάλη δημοσκόπηση, καθώς όπως είπε το διακύβευμα είναι πού πάει η Ευρωπαϊκή Ένωση. “Οι πολίτες να πάνε να ψηφίσουν και να επιλέξουν προσεκτικά ποιον θα στείλουν, που να μπορεί να “κάνει την δουλειά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος.

Νίκος Παπανδρέου: Πρόταση για τα φάρμακα χημειοθεραπείας των παιδιών

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παπανδρέου στάθηκε στην θετική, όπως την χαρακτήρισε, στάση της ΕΕ στην Ουκρανία και σε περιβαλλοντικά ζητήματα, με τα οποία έχει ασχοληθεί στον ένα χρόνο που βρίσκεται στην Ευρωβουλή (σσ. αντικατέστησε τον Νίκο Ανδρουλάκη), στάθηκε ιδιαίτερα στην επαναχρησιμοποίηση των ηλεκτρικών συσκευών και τις δυσμενείς συνέπειες που έχει για το περιβάλλον η απόρριψή τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία και το ζήτημα της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων, ενώ έκλεισε την τοποθέτηση του τονίζοντας την μη ύπαρξη φαρμάκων χημειοθεραπείας για παιδιά(αντιμετωπίζονται σαν μικρόσωμοι ενήλικες, όπως τόνισε) αναφέροντας πρόταση που θα έρθει την άνοιξη στο Ευρωκοινοβούλιο για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

“Οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να απαντήσουν στο κυνικό κράτος”, τόνισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου, στην κατεύθυνση της μείωσης των ανισοτήτων τις οποίες απέδωσε στην ένταση του καπιταλισμού τις τελευταίες δεκαετίες.

Έλενα Κουντουρά: Μεγαλύτερη νίκη η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Για άμεση γρήγορη και δραστική ανταπόκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο κατά αντιπαράθεση με την κομισιόν έκανε λόγο η Έλενα Κουντουρά στην έναρξη της τοποθέτησής της, και υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρά δημόσια Συστήματα Υγείας. Η ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκε στην στήριξη που είχε ο κλάδος του τουρισμού και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Αναγκαιότητα χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον καταστροφικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές που ζήσαμε στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα, ενώ χαρακτήρισε προτεραιότητα τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης.

Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στον ρόλο της ως εισηγήτρια του ΕΚ για τον αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες και τα παιδιά, τονίζοντας τη σημασία της συμπερίληψης των παιδιών, καθώς μέχρι σήμερα αυτά δεν λαμβάνονταν υπ όψη στην νομοθετική αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών. Τα deepfakes η ποινικοποίησή τους καθώς και η εναρμόνιση της νομοθεσίας για το revenge porn, η ποινικοποίηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, με τον οποίο όπως τόνισε βρίσκονται αντιμέτωπα 2.000.000 κορίτσια, καθώς και οι γάμοι ανηλίκων, ζητήματα τα οποία απασχολούν ακόμη πληθυσμούς της ΕΕ.

Μεγαλύτερη νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτήρισε την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, “το μοναδικό δεσμευτικό κείμενο” και η κύρωσή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες απηύθυνε και η ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ: “Λέμε στους πολίτες να έρθουν να ψηφίσουν και να στηρίξουν τις προοδευτικές δυνάμεις γιατί από τις αλλεπάλληλες κρίσεις έχουν χτυπηθεί οι πιο ευάλωτοι και οι προοδευτικές δυνάμεις είναι αυτές που φέρνουν σε προτεραιότητα την στεγαστική κρίση, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Αναγκαιότητα η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Στις αυξημένες αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2019 και στο γεγονός ότι το 70% των εθνικών νομοθετημάτων είναι οδηγίες και νόμοι της ΕΕ, στάθηκε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πρωτοβουλίες της ΕΕ κατά την περίοδο της πανδημίας και τόνισε την ανάγκη για κοινές λύσεις σε μία σειρά ζητημάτων.

Ο κ. Μεϊμαρακης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διακομματικές συνεργασίες για την προώθηση νομοθεσιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την αναγκαιότητα των ευρύτερων συναινέσεων για την εύρυθμη λειτουργία του οργάνου.

“Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τις απόψεις μας, δεν είμαστε ομοσπονδία”, τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα. “Η κάθε κρίση μας αναγκάζει να βρούμε και τα κατάλληλα κοινά εργαλεία”, τόνισε φέρνοντας ως παράδειγμα τον ευρωπαϊκό δανεισμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

“Η ομοφωνία με την διεύρυνση θα διαλύσει την Ευρώπη”, είπε αναφερόμενος στο ζήτημα της κατάργησης του βέτο, τονίζοντας πως μέχρι σήμερα τάσσεται ακράδαντα υπέρ της ομοφωνίας, όμως κάτι τέτοιο θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες σε μία διευρυμένη ΕΕ, με 35 κράτη μέλη.

Κώστας Παπαδάκης: Επικίνδυνη εξέλιξη η κατάργηση του βέτο

Ώρα για στρατηγικής σημασίας διαφωνία, ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης. Αναφέρθηκε στους δύο πολέμους(Ουκρανία και Γάζα) ως κύριο χαρακτηριστικό της τρέχουσας περιόδου, κάνοντας λόγο για σφοδρούς ανταγωνισμούς με επίκεντρο την ενέργεια.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ζήτημα το γεγονός ότι όπως είπε η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση προσπερνούν το ζήτημα της ισραηλινής κατοχής. “Αυτά πληρώνονται στην πορεία”, ανέφερε και υπογράμμισε πως στο ευρωκοινοβούλιο τίθεται το παλαιστινιακό ζήτημα, χωρίς να αναφέρεται η κατοχή.

Ο κ. Παπαδάκης τόνισε πως το ΚΚΕ καταψήφισε την κατάργηση του βέτο, την οποία χαρακτήρισε επικίνδυνη εξέλιξη για τα εθνικά ζητήματα, ενώ τόνισε τον ρόλο των λόμπι στην διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πίσω στην τεχνολογία σε σχέση με την Κίνα και τις ΗΠΑ, τόνισε και πρόσθεσε πως για αυτό τον λόγο επιβάλλει κανόνες με αποτέλεσμα την αύξηση των ανταγωνισμών.

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό κάνοντας λόγο για υποκρισία από πλευράς της ΕΕ, λέγοντας πως από την μία η ΕΕ ισχυρίζεται ότι ανησυχεί για το μεταναστευτικό και την ίδια στιγμή μεταφέρει τις διαδικασίες σε τρίτες χώρες. “Κινούμαστε προς μία απάνθρωπη πολιτική που θα εκτοπίζει πρόσφυγες και μετανάστες και θα φέρνει μόνο όσους χρειάζονται για εργατικό δυναμικό”.

Ο κ. Παπαδάκης κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, σκεπτόμενοι αν θέλουν “περισσότερους χειροκροτητές στο ευρωκοινοβούλιο ή δυνάμεις που θα αντιπαλεύουν και θα αποκαλύπτουν αυτές τις αποφάσεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα