Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες

Διαβάζεται σε 6'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC Dimitris Kapantais

Διπλές αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι από τον πρωθυπουργό στη συζήτηση για το νέο δικαστικό χάρτη. “Για τους εμπόρους της πίστης, η Εκκλησία απάντησε καλύτερα από μένα”, είπε, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές

Στην απόφαση της Δικαιοσύνης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβαση του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το νέο δικαστικό χάρτη.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο επίπεδα. Ενώ προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ των αντιδράσεων των συγγενών θυμάτων και της ανάγκης να μην εμφανιστεί ότι η κυβέρνηση αμφισβητεί τη Δικαιοσύνη.

“Χθες ανέκυψε ζήτημα με τις ποινές για το Μάτι. Ύστερα από έξι χρόνια και εν μέσω διαμαρτυριών, καθώς η χρονοτριβή ανοίγει πάντα το δρόμο της αμφιβολίας”, σημείωσε ειδικότερα καταρχήν ο πρωθυπουργός και έκανε τρεις επισημάνσεις:

Πρώτον, τα αδικήματα της συγκεκριμένης υπόθεσης κρίθηκαν με βάση το ευμενέστερο πλαίσιο που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. Εάν κρινόντουσαν με το δικό μας πλαίσιο, οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες.

Δεύτερον, υπήρξε πράγματι μεγάλη αργοπορία, κάτι που ακριβώς δικαιώνει τις παρεμβάσεις του νομοσχεδίου για το νέο δικαστικό χάρτη.

Τρίτον, η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί. Γιατί είναι η τρίτη εξουσία της Δημοκρατίας, που έχει τα θεσμικά αντίβαρα για να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες της, όπως έδειξε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου”.

Ο πρωθυπουργός πάντως στη συνέχεια σχολίασε με νόημα παραπέμποντας στην εκδίκαση της υπόθεσης και σε δεύτερο βαθμό: “Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές και τελεσίδικες. Μπορούν να αλλάξουν, εφόσον η ίδια η Δικαιοσύνη το κρίνει, γιατί αυτή είναι η μόνη αρμόδια. Θα πρέπει να περιμένουμε”.

Άφησε όμως έμμεσες αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για σιωπή στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ έχει σηκώσει την υπόθεση των Τεμπών Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ειδικότερα: “Οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται κομματικά εργαλεία με δύο μέτρα και σταθμά”.

“Ο Κασσελάκης μοιράζει 15 δισ ευρώ σε κάθε συνέντευξη, φανταστείτε τι έχει να γίνει μέχρι τις εκλογές”

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να μετατρέψει τη συζήτηση στη Βουλή σε πρόβα τζενεράλε της πολιτικής σύγκρουσης των ευρωεκλογών, που θα διεξαχθούν σε 40 ημέρες. Και έδωσε μία πρόγευση του πως θα εξελιχθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια, την οποία έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα και πριν ξεκινήσει και τυπικά η προεκλογική περίοδος.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για άρνηση, ενώ επιτέθηκε ονομαστικά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά εμμέσως και σε Κυριάκο Βελόπουλο και Νίκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει παγίως όχι σε όλα, ναι στο τίποτα. Μιλά για κράτος δικαίου με δύο υπουργούς καταδικασμένους σε ειδικό δικαστήριο. Μιλά για τη Δημοκρατία όταν ξέχασε λέει να καταθέσει υπόμνημα κατά των διαδόχων του φασισμού. Και από την άλλη μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις”, είπε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε συγκεκριμένα τον Στέφανο Κασσελάκη ότι με τις τελευταίες του εξαγγελίες “φόρτωσε τον προϋπολογισμό με καμία 15αρια δισ ευρώ το χρόνο”. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στην κατάργηση ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, συν 5% αύξηση στις δαπάνες υγείας, συν την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο που στοιχίζει 2,2 δισ ευρώ.

“Έτσι εύκολα αθροίζονται 15 δισ ευρώ σε κάθε συνέντευξη. Φανταστείτε τι έχει να γίνει μέχρι τις εκλογές. Δηλαδή που θα φτάσει ο λογαριασμός. Αλλά βέβαια δεν μας λέτε πόσους φόρους συνεπάγονται αυτά”, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστήριξε ότι: “Αυτός ο απολίτικος λαϊκισμός οδηγεί τη χώρα σε νέα χρεοκοπία”.

“Είχα μεγαλύτερες προσδοκίες από το ΠΑΣΟΚ”

Στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης έστρεψε τα πυρά του κατά του ΠΑΣΟΚ. Απευθυνόμενος στο Νίκο Ανδρουλάκη του είπε: “Είχα μεγαλύτερες προσδοκίες από το ΠΑΣΟΚ. Αυτά που συζητούμε σήμερα τα επεδίωξαν αρχηγοί σας με τελευταίο το Γιώργο Παπανδρέου. Προχώρησε η συγχώνευση 146 ειρηνοδικείων επί ημερών του”. 

Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε μάλιστα απευθυνόμενος πάντα στο ΠΑΣΟΚ “πώς ένα κόμμα που θέλει να αποκλείεται ευρωπαϊκό και προοδευτικό αποδεικνύεται τόσο οπισθοδρομικό σε τόσες νομοθετικές πρωτοβουλίες”. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο όχι του ΠΑΣΟΚ στα μη κρατικά ΑΕΙ και την επιστολική ψήφο. Και με την ευκαιρία εξέφρασε την ικανοποίηση του, γιατί ενεγράφησαν τελικά στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο πάνω από 200.000 ψηφοφόροι.

“Είδα με χαρά ότι τα κόμματα – προσέξτε την ειρωνία – που καταψήφισαν, κάνατε καμπάνια υπέρ της επιστολικής ψήφου. Καλά κάνατε. Βοηθήσατε κι εσείς” σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Αλλά φαντάζομαι όταν έρθει στην ολομέλεια σύντομα η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές του 2027, δεν θα είστε αντίθετοι, έτσι δεν είναι;” 

“Στροφή προς τα άκρα στις ευρωεκλογές θα γίνει κερκόπορτα για νέες περιπέτειες”

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε εκ νέου ότι: “Η αποχή από τις ευρωεκλογές θα είναι ήττα για όλους, ενώ μία ενδεχόμενη στροφή προς τα άκρα θα γίνει κερκόπορτα για νέες περιπέτειες”. Και πρόσθεσε:

“Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες αστήρικτες κατηγορίες κατά πολιτικών μας αντιπάλων. Δεν χρειαζόμαστε εμπόρους του πατριωτισμού και ιδιοκτήτες της πίστης. Η πολιτική διαφωνία δεν μπορεί να γίνει ξεδιάντροπη συνομωσία”. 

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα μέτρα στήριξης όσο το επιτρέπουν οι εθνικές δυνατότητες. Επικαλέστηκε όμως ότι η χώρα δεν πρέπει να τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την Κομισιόν για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, κάτι που έχει αποφευχθεί. “Τα τραύματα της χρεοκοπίας είναι ακόμη ανοιχτά στην ελληνική κοινωνία”, σημείωσε.

Ειδική αναφορά με το βλέμμα προφανώς στις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου έκανε ο πρωθυπουργός στους αγρότες. “Αυτές τις ημέρες καταβάλλονται 780 εκ ευρώ ενισχύσεων σε πάνω από 400 χιλιάδες αγρότες μας, όπως είχαμε δεσμευτεί. Πρακτικά τα αιτήματα των αγροτών έχουν ικανοποιηθεί. Η μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και η έγκαιρη αποπληρωμή αιτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, όλα αυτά υλοποιήθηκαν”, είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στους μισθούς και την ακρίβεια. “Ξέρω ότι κάποιοι πολίτες μπορεί να θεωρούν τα 50 ευρώ σταγόνα στον ωκεανό. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Μπορεί να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή, όμως κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει, αλλά οι μισθοί θα παραμείνουν. Και το 2027 θα κάνουμε πράξη τη δέσμευση μας για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ”. 

“Για τους εμπόρους της πίστης, η Εκκλησία απάντησε πολύ καλύτερα από εμένα”

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε συνεπώς ότι οι ευρωεκλογές “είναι μία αναμέτρηση με περιεχόμενο εθνικό καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση θέλει να τη μετατρέψει σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης που εκλέχθηκε μόλις πριν 10 μήνες, με φτηνές και ανυπόστατες κατηγορίες, χωρίς ούτε μία λέξη στα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα”.

Σχολίασε μάλιστα: “Όσο για τους εμπόρους της πίστης νομίζω ότι η Εκκλησία απάντησε πολύ καλύτερα από εμένα δε χρειάζεται να προσθέσω τίποτε άλλο”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πάντως ότι: “Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της τοξικότητας, εμείς δεν έχουμε εχθρούς, έχουμε πολιτικούς αντιπάλους”. 

Επανέλαβε ότι: “Για εμάς πρώτο ζητούμενο παραμένει η σταθερότητα και η συνέχιση της πορείας ανάπτυξης. Για αυτό σηκώνουμε το γάντι των αληθινών διλημμάτων των ευρωεκλογών. Θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία σιγουριάς ή να ρισκάρουμε με αψήφιστες αποφάσεις και νέα πειράματα;” 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα