Columbia: Ο Μπάιντεν καταδικάζει την κατάληψη και τη χρήση της λέξης “intifada”

Διαβάζεται σε 3'
Διαδηλώσεις στο Columbia
Διαδηλώσεις στο Columbia AP

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι διαδηλωτές στα πανεπιστήμια κατά του πολέμου στη Γάζα. Νέες συλλήψεις από την αστυνομία, υπό κατάληψη κτίριο του Columbia.

Περισσότεροι διαδηλωτές συνελήφθησαν την Τρίτη (30/4), καθώς κλιμακώθηκε η ένταση που επικρατούσε επί εβδομάδες λόγω των διαμαρτυριών με σκηνές για τον πόλεμο στη Γάζα σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων και στο πανεπιστήμιο Columbia, όπου οι διαδηλωτές προχώρησαν στην κατάληψη κτιρίου, με τον Λευκό Οίκο να αντιδρά στην ενέργεια αυτή.

Το Hamilton Hall, ένα κτίριο στο Κολούμπια με ιστορικό καταλήψεων από φοιτητές, καταλήφθηκε λίγο μετά την πορεία διαδηλωτών γύρω από την πανεπιστημιούπολη του Μανχάταν υπό τα συνθήματα “Free Palestine”.

Διαδηλωτές που ζητούν να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα έκαναν κατάληψη σε κτίριο του πανεπιστημίου στη Νέα Υόρκη, αφότου αξιωματούχοι περιόρισαν την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο στους φοιτητές που ζουν εκεί και σε υπαλλήλους βασικών υπηρεσιών.

Κρέμασαν πανό “ιντιφάντα” στο Columbia

Οι διαδηλωτές που κατέλαβαν το Hamilton Hall ανάρτησαν ένα πανό από ένα παράθυρο που γράφει “ιντιφάντα”, που είναι η αραβική λέξη για την εξέγερση και έχει συνδεθεί διαχρονικά με την Παλαιστίνη.

Η σχολή ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) πως η πρόσβαση στο Morningside campus επιτρέπεται μόνο στους φοιτητές που μένουν σε κτίρια κατοικιών της πανεπιστημιούπολης και στους υπαλλήλους που παρέχουν βασικές υπηρεσίες.

«Αυτός ο περιορισμός της πρόσβασης θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι οι περιστάσεις να επιτρέψουν κάτι διαφορετικό», ανέφερε. «Η ασφάλεια όλων των μελών αυτής της κοινότητας είναι υψίστης σημασίας. Σας ευχαριστούμε για την υπομονή, τη συνεργασία και την κατανόησή σας».

Το πανεπιστήμιο άρχισε να τιμωρεί τους διαδηλωτές που αρνήθηκαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους με σκηνές στην πανεπιστημιούπολη της Πόλης της Νέας Υόρκης αφού το πανεπιστήμιο της Ivy League κήρυξε αδιέξοδο στις συνομιλίες που σκοπό είχαν να τεθεί τέλος στη διαμαρτυρία.

Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Νεμάτ Μινούς Σαφίκ ανέφερε σε μια δήλωση πως οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους οργανωτές των φοιτητικών κινητοποιήσεων και τους ακαδημαϊκούς δεν κατάφεραν να πείσουν τους διαδηλωτές να απομακρύνουν τα δεκάδες αντίσκηνα που είχαν στήσει προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η καταστολή στο Κολούμπια, που βρίσκεται στο επίκεντρο των διαδηλώσεων για τη Γάζα που πραγματοποιούνται σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώθηκε καθώς η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν συνέλαβε δεκάδες φοιτητές τους οποίους περιέλουσε με σπρέι πιπεριού σε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων.

Καταδικάζει την κατάληψη ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει την κατάληψη των κτιρίων της πανεπιστημιούπολης και δήλωσε ότι η κατάληψη πανεπιστημιακών κτιρίων είναι λάθος, μετά τις διαδηλώσεις της νύχτας (τοπική ώρα) και την κατάληψη πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν σέβεται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, αλλά οι διαμαρτυρίες πρέπει να είναι ειρηνικές και νόμιμες. Η βίαιη κατάληψη κτιρίων δεν είναι ειρηνική – είναι λάθος. Και η ρητορική μίσους και τα σύμβολα μίσους δεν έχουν θέση στην Αμερική”, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Άντριου Μπέιτς.

“Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει σταθεί ενάντια στις αποκρουστικές, αντισημιτικές συκοφαντίες και τη βίαιη ρητορική σε όλη του τη ζωή. Καταδικάζει τη χρήση του όρου “ιντιφάντα”, όπως και την άλλη τραγική και επικίνδυνη ρητορική μίσους που εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες”, δήλωσε ο Μπέιτς.

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια – το επίκεντρο των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες – συμβουλεύει τα “μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας” να μείνουν μακριά από την κύρια πανεπιστημιούπολη του Morningside Heights την Τρίτη, καθώς οι διαδηλωτές οχυρώνονται μέσα στο Hamilton Hall.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα