‘Ενέσεις’ αισιοδοξίας του Τσίπρα στην ΚΟ

‘Ενέσεις’ αισιοδοξίας του Τσίπρα στην ΚΟ

Πολλαπλά μηνύματα αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της σημερινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας τόσο για την διαπραγμάτευση όσο και για τις νέες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν που δυναμιτίζουν το κλίμα στις σχέσεις των δυο χωρών

Έχοντας μπροστά της το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής 10 ημέρες αργότερα στο κυβερνητικό στρατόπεδο ευελπιστούν πως ακόμα και μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης θα μπορέσει να βρεθεί λύση στο πεδίο των συζητήσεων με τους δανειστές για τα ζητήματα «αγκάθια» που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά, τα ενεργειακά, αλλά και το δημοσιονομικό του 2018.

Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης το έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως η λήψη νέων μέτρων δεν είναι στο πλάνο της κυβέρνησης, ενώ και ο πρωθυπουργός σήμερα αναμένεται να υπενθυμίσει από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, στη 1.30 το μεσημέρι, την ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων από όλες τις πλευρές αναφερόμενος σαφώς και στο ζήτημα του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφράσει την αισιοδοξία του πως η αξιολόγηση θα κλείσει με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί και τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν οριστεί σε θέματα όπως τα εργασιακά.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει προς τους βουλευτές την ανάγκη η κυβέρνηση να περάσει αυτό τον τελευταίο «κάβο» προκειμένου να μπορέσει να αλλάξει την ατζέντα και να προχωρήσει στην εφαρμογή των δικών της προγραμμάτων που έχουν να κάνουν με την ελάφρυνση των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων.

Θέλοντας να επισημάνει την ανάγκη συνοχής που πρέπει να υπάρχει μέσα στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας αναμένεται να εξαπολύσει νέα επίθεση προς τη ΝΔ την οποία θα κατηγορήσει για άλλη μια φορά πως συντάσσεται με τις πιο ακραίες θέσεις του ΔΝΤ.

Στη συνεδρίαση τον λόγο θα πάρουν και οι βουλευτές οι οποίοι θα ενημερωθούν τόσο για την «μάχη» του προϋπολογισμού όσο και για τα επόμενα νομοθετήματα που θα αρχίσουν να έρχονται στη Βουλή.  Το ζήτημα των εργασιακών αναμένεται να κυριαρχήσει στη κλειστή συζήτηση που θα ακολουθήσει, καθώς αρκετοί ανησυχούν για τα όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση σε σχέση με τους δανειστές και την τήρησή τους.

Νέες προκλήσεις από τον Ερντογάν

Από την μια το Κυπριακό και το «ναυάγιο» στην Ελβετία και από την άλλη οι νέες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την συνθήκη της Λωζάνης έρχονται να πυρπολήσουν για άλλη μια φορά τις σχέσεις με την γείτονα χώρα.

Στο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός από τις νέες δηλώσεις, καθώς προκαλούν ένα αρνητικό κλίμα και δείχνουν προθέσεις που κάθε άλλο παρά φιλικές μπορούν να θεωρηθούν.

Θεωρείται πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να επιθυμήσει να στείλει ένα μήνυμα σήμερα στον Τούρκο πρόεδρο, με τον ραντεβού των δυο πλέον να βρίσκεται στον «αέρα» αν και από την Κυπριακή πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται πως είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί.

Αλλαγές στην ΚΟ

Στη σημερινή συνεδρίαση θα υπάρξουν και αλλαγές στους επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια ανανέωσης του λόγου του κόμματος στη Βουλή.

Δεν αποκλείεται υπουργοί που βρέθηκαν εκτός χαρτοφυλακίων από τον τελευταίο ανασχηματισμό, όπως οι Νίκος Ξυδάκης και Δημήτρης Μάρδας να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος, ενώ μικρές αλλαγές θεωρείται πιθανό να υπάρξουν και στα προεδρεία των διαρκών επιτροπών της Βουλής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα