Επιχείρηση “κοινωνικό προφίλ, συστράτευση και άνοιγμα” από Μητσοτάκη

Επιχείρηση “κοινωνικό προφίλ, συστράτευση και άνοιγμα” από Μητσοτάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ στο συνέδριο προχώρησε σε δύο δεσμεύσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Ενότητα της παράταξης, άνοιγμα πέραν των γαλάζιων τειχών, αλλά και ιδεολογική γραμμή. Η δήλωση Καραμανλή και ο στόχος της 4ετίας. Τα μηνύματα Μεϊμαράκη σε αντάρτες δημάρχους και τα “καρφιά”

Η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη του 12ου γαλάζιου συνεδρίου επεφύλασσε δύο ειδήσεις οικονομικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε πως όταν γίνει πρωθυπουργός θα θεσμοθετήσει βοήθεια 2.000 ευρώ (με ορισμένα εισοδηματικά κριτήρια) για κάθε παιδί που θα κάνουν οι νέες οικογένειες, καθώς και για αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ.

Με τις δεσμεύσεις αυτές ο κ.Μητσοτάκης θέλησε να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει το “κοινωνικό προφίλ” της ΝΔ (δήλωσε εξάλλου χαρακτηριστικά ότι η ΝΔ είναι “το κόμμα του λαού”) απαντώντας στο αίτημα της βάσης της ΝΔ για στήριξη της κοινωνίας αλλά και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί εκπροσώπησης των συμφερόντων των ελίτ.

Την ανάγκη να θέσει η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ υψηλά στην ατζέντα της την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικά που επλήγησαν αδίκως από την κρίση, επισήμανε άλλωστε προσερχόμενος στο συνέδριο και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Απηύθυνε δε ταυτόχρονα και εκείνος κάλεσμα συστράτευσης όλων των δυνάμεων της παράταξης, όπως βεβαίως και ο κ.Μητσοτάκης στην ομιλία του αλλά και ο πρόεδρος του συνεδρίου Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη δική του. Στόχος όπως είπε ο κ.Καραμανλής είναι μία ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Και για αυτό άλλωστε η ηγεσία της ΝΔ έχει θέσει ως πρώτο στόχο τον επαναπατρισμό παραδοσιακών ψηφοφόρων που έφυγαν μετά το 2009, ενώ ταυτόχρονα και χθες ο κ.Μητσοτάκης έκανε εκ νέου άνοιγμα και σε πολίτες που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ ΝΔ ή που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια για να εξαντλήσει την τετραετία δεδομένου ότι υπάρχει στον ορίζοντα και η προεδρική εκλογή του 2020, η ΝΔ θα χρειαστεί και συμμάχους στην επόμενη Βουλή. Αυτή τη φορά πάντως το Κίνημα Αλλαγής δε θα εκπροσωπήσει η Φώφη Γεννηματα όπως πέρυσι, αλλά ο γραμματέας του Κινήματος Μανόλης Χριστοδούλακης, που πάντως θα επιμείνει στη γραμμή Γεννηματά για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ, ενώ το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς και όχι ο Σταύρος Θεοδωράκης για να μην ξεκινήσουν πάλι σενάρια προεκλογικής συνεργασίας.

Η ομιλία του κ.Μεϊμαράκη πάντως είχε το δικό της ενδιαφέρον καθώς ο πρόεδρος του συνεδρίου επέμεινε στην ανάγκη συνεννόησης “ακόμη και εάν αποτύχει η προσπάθεια με ευθύνη των άλλων” και υπερασπίστηκε τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου το πρώτο εξάμηνο και το καλοκαίρι του 2015 καθώς και τη δική του επιλογή τότε να ψηφίσει η ΝΔ το τρίτο μνημόνιο, παρά τις αντιδράσεις Σαμαρά- Γεωργιάδη- Βορίδη. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι τότε ο κ.Μητσοτάκης είχε συμφωνήσει με την επιλογή αυτή, εκτιμώντας ότι το μείζον ήταν να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Ως πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην γραμματέας, που πλέον έχει λίγο πολύ αποσυρθεί από το προσκήνιο, ο κ.Μεϊμαράκης ανέλαβε επίσης να απευθυνθεί στο κομματικό πατριωτισμό και τα νεοδημοκρατικά αισθήματα των ανταρτών δημάρχων, ων ουκ έστι αριθμός ανά την επικράτεια. “Δεν είναι η ώρα να σκεφτούμε τι έκανε το κόμμα για μας, αλλά τι θα κάνουμε εμείς για το κόμμα” είπε παραφράζοντας τον.. Κένεντι και τόνισε ότι η τελική μάχη είναι οι εθνικές εκλογές, όπου όλοι πρέπει να δώσουν τη μάχη για τη νίκη της ΝΔ και την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς πικρίες λόγω “εμφυλίων” στις δημοτικές.

Σήμερα η διαδικασία ξεκινα με τις ομιλίες του γενικού διευθυντή του κόμματος Γιάννη Παπαθανάση, των εκπροσώπων των κομμάτων (πλην ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) και συνεχίζεται με τις ομιλίες του γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη, του γραμματέα της ΚΟ Κώστα Τσιάρα, του υποψηφίου του ΕΛΚ για την Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν οι σύνεδροι για τις παρεμβάσεις τους. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα