Επικαιροποιεί τη στρατηγική της ΝΔ και συναντά Μέρκελ, ο Μητσοτάκης

Επικαιροποιεί τη στρατηγική της ΝΔ και συναντά Μέρκελ, ο Μητσοτάκης

Στον απόηχο της επικριτικής στάσης της ΝΔ για το περιεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup η συνάντηση της Δευτέρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο Λουξεμβούργο

Το κλείσιμο της αξιολόγησης οδηγεί σε αναπροσαρμογές τη στρατηγική της ΝΔ χωρίς πάντως να αλλάζει η πολιτική πρόταση και το βασικό αφήγημα το οποίο έχει ήδη περιγραφεί δημοσίως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη Συγγρού εκτιμούν ότι είναι περισσότερο τεχνητό παρά πραγματικό το κλίμα ευφορίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup. Σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χρειαστούν νέα μέτρα το επόμενο διάστημα για να κλείσει οριστικά αυτή η αξιολόγηση. Οι τομείς δε που προσδιορίζονται από τη ΝΔ για να υπάρχει «πλήρης και οριστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης» αφορούν στα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ταυτόχρονα στη ΝΔ δεν διαβλέπουν κάποια ουσιαστική ανάσα για την πραγματική οικονομία και τη ρευστότητα και αυτό γιατί θεωρούν ότι τα 7,5 δις της δόσης που εκταμιεύεται υπολείπεται των πραγματικών αναγκών, ενώ θα είναι άκρως υφεσιακή η επίπτωση των ήδη ψηφισμένων μέτρων και ιδίως η αύξηση στη φορολογία. Ενώ και στο θέμα του χρέους δεν αλλάζουν τη βασική εκτίμησή τους ότι πρόκειται για μια αβέβαιη πρόταση που αφορά στο μέλλον και δεν εισφέρει κάτι άμεσο χειροπιαστό στο παρόν.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση η πρόταση που αντιτάσσει η ΝΔ έχει διατυπωθεί από την πρόεδρό της στη βουλή την προηγούμενη Κυριακή και στην οποία γίνεται λόγος για 4% ανάπτυξη ετησίως και 2% πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα προέλθουν από ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής με έμφαση στη μείωση της φορολογίας και των εισφορών και σύμφωνα με τη ΝΔ αυτό θα οδηγήσει σε 120 χιλιάδες θέσεις εργασίας ετησίως, αύξηση των εξαγωγών κατά 10% ετησίως και αύξηση κατά 20% των επενδύσεων με στόχο στην πενταετία ως το 2021 το ΑΕΠ της χώρας να ανέλθει στα 213 δις.

Το επόμενο διάστημα και με την σχετική άνεση του χρόνου που φαίνεται να διαθέτει τώρα ο κ. Μητσοτάκης, ύστερα από το κλείσιμο της αξιολόγησης που δημιουργεί συνθήκες κυβερνητικής σταθερότητας, η ΝΔ αναμένεται να εξειδικεύσει περαιτέρω αυτές τις προτάσεις στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νέου προγράμματός της.

Με ενδιαφέρον αναμένουν στη ΝΔ στον απόηχο όλων αυτών των τελευταίων εξελίξεων και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ την ερχόμενη Δευτέρα, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος (Ε.Λ.Κ.) στο Λουξεμβούργο. Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτός της σφοδρής κριτικής προς την ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα έχει επιρρίψει ευθύνες και στους Ευρωπαίους εταίρους για την αποδοχή του υφεσιακού μίγματος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Το Σάββατο εκλέγει νέα Εκτελεστική Επιτροπή

Οι πολιτικές εξελίξεις θα απασχολήσουν και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ το Σάββατο όπου αναμένεται ο κ. Μητσοτάκης να δώσει πιο συγκεκριμένα το στίγμα του για τις επόμενες κινήσεις του κόμματος και την αντιπολιτευτική τακτική της Συγγρού μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ενώ παράλληλα θα γίνει και η εκλογή των 8 αιρετών μελών της νέας εκτελεστικής επιτροπής που θα δείξει και τις προθέσεις του προέδρου της ΝΔ ως προς τις ισορροπίες που θέλει να διαμορφώσει εντός του κόμματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης
SHARE:

24Media Network