Με επίκεντρο τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Με επίκεντρο τη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας
Σημαίες των ΗΠΑ και της Ελλάδας Eurokinissi

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

Καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, ιδίως μετά τη Συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη, θεωρεί η Αθήνα την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ήδη κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη επίσκεψη, με την καθοριστική συμβολή του Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα μας Τζ. Πάιατ, ώστε το μήνυμα που θα αποσταλεί από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να είναι ισχυρό για τις ελληνικές θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την επομένη ημέρα, στις 8 Ιανουαρίου, θα υπάρχει συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που θεωρείται σημαντικό για τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και για το ρόλο που θα παίξει η Άγκυρα στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Λιβυκού, που θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και το μέλλον της Συμφωνίας της Τουρκίας με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης. Τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, άλλωστε, θα πραγματοποιηθεί η «Διαδικασία του Βερολίνου», που θα δείξει εν πολλοίς σε τι βαθμό υπάρχουν οι δυνατότητες ειρηνικής επίλυσης του Λιβυκού προβλήματος και τι επιπτώσεις θα έχει τυχόν λύση στη Συμφωνία της Τρίπολης με την Άγκυρα. Νωρίτερα, στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα η συμφωνία για τον αγωγό EastMed, όπου επίσης αναμένονται οι τοποθετήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ στις 29 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Παρίσι προκειμένου να συζητήσει με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, βεβαίως, δεν θα αφορά μόνο τα ελληνοτουρκικά. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η αμυντική συμφωνία των δυο χωρών, που αφορά πρωτίστως τις αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα, οι εξοπλισμοί, το Κυπριακό και η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και οι επενδύσεις και το οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται στην Αθήνα.

Τον πρωθυπουργό, άλλωστε, στην επίσκεψή του στις ηνωμένες Πολιτείες θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα