Επικοινωνία Ντράγκι – Τσίπρα για την απόφαση της ΕΚΤ

Επικοινωνία Ντράγκι – Τσίπρα για την απόφαση της ΕΚΤ
European Commission President Jean-Claude Juncker, right, welcomes Greece's Prime Minister Alexis Tsipras upon his arrival at the European Commission headquarters in Brussels Wednesday, Feb. 4, 2015. Tsiparis is on a one day trip to Brussels to meet with EU leaders. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert) Ευρωκίνηση

Τηλέφωνο από τον Μάριο Ντράγκι δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να μη δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μόλις ο τελευταίος επέστρεψε στην Αθήνα προκειμένου να τον ενημερώσει για την απόφαση της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του δήλωσε ότι αυτή απόφαση δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, καθώς ανανεώνει την ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA.

Ο Πρωθυπουργός τον άκουσε με προσοχή και του επεσήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί συμφωνία με τους εταίρους.

Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης  τονίζοντας:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.

Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησης του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόβασή του στον ELA.”

Ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνει πως “η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της”

Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα τονίζει πως “η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα