Δεν χάνει την αισιοδοξία του

Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Γερμανού ευρωβουλευτή Μάρτιν Σουλτζ, στη συνεδρίαση της ομάδας των των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αθήνα 29 Μαρ. 2011. (EUROKINISSI / ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ)
Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του προέδρου της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Γερμανού ευρωβουλευτή Μάρτιν Σουλτζ, στη συνεδρίαση της ομάδας των των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αθήνα 29 Μαρ. 2011. (EUROKINISSI / ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) EUROKINISSI

Για ακόμα μία φορά ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος, όχι μόνο στο ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση αλλά και για το ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στον νέο μηχανισμό στήριξης.

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να βγει από την κρίση καθώς και ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο νέο μηχανισμό στήριξης, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός.

Έκανε μάλιστα λόγο για αποτελέσματα τα οποία δείχνει η ελληνική οικονομία αλλά και για στόχο, ο οποίος είναι να δείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, συμπληρώνοντας ότι στην προσπάθεια που γίνεται πρέπει να συμβάλουν και οι τράπεζες.

Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ευρωβουλευτών, από κοινού με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε εκ νέου στους οίκους αξιολόγησης με αφορμή την υποβάθμιση από την Standard and Poor's.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν περάσει στον απόλυτο πανικό, είπε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι ήταν εκείνοι που έδιναν ΑΑΑ στα τοξικά ομόλογα τα οποία δημιούργησαν την κρίση.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι πρέπει να δούμε ποιος παίρνει τις αποφάσεις, συμπληρώνοντας ότι οι οίκοι αξιολόγηση δεν λογοδοτούν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τον Ιούνιο πρέπει να ηρεμήσουν τις αγορές. Αυτό που έχει σημασία είπε, είναι να μη δείξουμε ότι κάνουμε πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα. Αναφερόμενος στο θέμα του ευρωομολόγου υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να συμβάλει, αν είχε εγκριθεί, και στη διαχείριση του χρέους αλλά και στην αξιοποίηση πόρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για βελτιώσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων, τόσο για τα ευρωομόλογα όσο και το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και για το μηχανισμό στήριξης. Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του προς την Σοσιαλιστική Ομάδα, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις και στήριξε και την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε τη "βαθιά αλληλεγγύη" των Σοσιαλδημοκρατών προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση που ανέλαβε, όπως είπε "ηράκλειο έργο". Στην Ευρώπη, πρόσθεσε, καμία μεμονωμένη χώρα δεν θα κάνει μάθημα σε άλλες και καμία δεν θα επιχειρεί μονομερή ανάπτυξη.

Αναφερόμενος μάλιστα στη στάση της Γερμανίας χαρακτήρισε την καγκελάριο Μέρκελ, καγκελάριο των τεσσάρων μηνών, καταλογίζοντάς της ότι αλλάζει τις θέσεις της κάθε τέσσερις μήνες.

SHARE:

24Media Network