Επίσκεψη Παυλόπουλου στην Κίνα: Εκτενή δημοσιεύματα από τα κινεζικά ΜΜΕ

Επίσκεψη Παυλόπουλου στην Κίνα: Εκτενή δημοσιεύματα από τα κινεζικά ΜΜΕ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στην Κίνα

Σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της Κίνας φιλοξενήθηκε η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι συναντήσεις του με υψηλόβαθμα στελέχη της ηγεσίας της χώρας.

Με εκτενή δημοσιεύματα κάλυψαν τα κινεζικά ΜΜΕ την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Κίνα και τις υψηλόβαθμες συναντήσεις του με την κινεζική ηγεσία.

Με πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα CHINA DAILY αναφέρθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ενώ αντίστοιχα δημοσιεύματα φιλοξενήθηκαν στο Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων XINHUA, καθώς και σε ρεπορτάζ μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών.

Αναφερόμενα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τα κινεζικά ΜΜΕ υπογράμμισαν τα όσα επισήμανε στη Διάσκεψη για τον Διάλογο των Ασιατικών Πολιτισμών και ιδιαίτερα την αναφορά του, ότι οι διαφορετικοί πολιτισμοί πρέπει να επιδεικνύουν αμοιβαίο σεβασμό και να ενισχύουν την αμοιβαία γνώση μέσω διαλόγου και ανταλλαγών, προκειμένου να επιτευχθεί διαρκής παγκόσμια ειρήνη και αρμονική συνύπαρξη.

Αναλυτικά ήταν τα ρεπορτάζ του κινεζικού Τύπου, ηλεκτρονικού και έντυπου, και για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Li Zhanshu. Σημειώνεται ότι ο κ. Li Zhanshu προέτρεψε τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν τη συναίνεση, που έχει επιτευχθεί από τους ηγέτες των δύο χωρών, να εντείνουν τις επαφές υψηλού επιπέδου και να ενισχύσουν τη συνεργασία, στο πλαίσιο και της κινεζικής πρωτοβουλίας Belt and Road. Επιπλέον, δήλωσε ότι η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση επιθυμεί τις ανταλλαγές με τη Βουλή των Ελλήνων σε ζητήματα νομοθεσίας, εποπτείας και διακυβέρνησης, καθώς και την προώθηση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.

«Για να πάνε καλά οι οικονομικές σχέσεις, πρέπει να στηρίζονται στην ειλικρίνεια των λαών και στην αλληλοκατανόηση. Και αυτό είναι κάτι το οποίο βοηθάει για να δούμε και το πώς οι σχέσεις αυτές διαγράφονται στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής πρωτοβουλίας της Κίνας, «Μια Ζώνη-ένας Δρόμος». Η Ελλάδα επικροτεί την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και αναμένει πολλά από αυτή. Γιατί μια τέτοια πρωτοβουλία, πέρα από το οικονομικό όφελος, έχει να κάνει και με τις σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων XINHUA, ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

«Σας το λέω ευθέως, εμείς, οι Έλληνες, που ευνοούμε αυτήν την πρωτοβουλία της Κίνας, βλέπουμε ότι ο Δρόμος αυτός -αυτή η Ζώνη- στην ουσία φέρνει πιο κοντά την Κίνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη. Μην υποτιμάμε αυτήν την παράμετρο σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς» πρόσθεσε.

«Ζούμε ταραγμένους και επικίνδυνους καιρούς και πρέπει να υπερασπισθούμε πριν από όλα τον άνθρωπο, την δικαιοσύνη, την κοινωνική δικαιοσύνη. Εάν δεν το πράξουμε μέσω διαλόγου των πολιτισμών δεν υπάρχει άλλος καλύτερος τρόπος να το κάνουμε. Και σε αυτό οι δύο χώρες μας έχουν μεγάλο ρόλο να διαδραματίσουν, ανεξάρτητα από το μέγεθος της κάθε μιας. Διότι ο διάλογος των πολιτισμών δεν είναι θέμα πληθυσμού, είναι θέμα παιδείας, θέμα αρχών και αξιών. Και η σημασία του κάθε πολιτισμού δεν μετριέται με το πλήθος των ανθρώπων αλλά κυρίως με την αξία των ιδεών» συμπλήρωσε.

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019

Την αξία του διαλόγου των πολιτισμών στην ταραγμένη εποχή μας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψή του στην «Απαγορευμένη Πόλη» στο Πεκίνο. «Η Απαγορευμένη Πόλη είναι ένα από τα σημεία που αποτελούν την ψυχή, στην κυριολεξία, του πολιτισμού της Κίνας. Και είναι απ΄ εδώ που η Κίνα εκπέμπει, αυτό που και εμείς στη σημερινή κρίσιμη εποχή επιδιώκουμε: Δηλαδή, την ουσία του διαλόγου των πολιτισμών» υπογράμμισε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «μαζί με την Κίνα κάναμε ήδη την αρχή» τονίζοντας: «Γιατί, να θυμίσω, πως πριν λίγο καιρό, φιλοξενήθηκε εδώ ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και ως αντιχάρισμα, είχαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης αυτή την υπέροχη έκθεση των διαμερισμάτων του αυτοκράτορα Τσιάνγκ Λονγκ, που ήταν η πρώτη φορά που έφυγαν από την Απαγορευμένη Πόλη, που βγήκαν από την Απαγορευμένη Πόλη, και έφθασαν στην Αθήνα. Θα συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Γιατί και οι δύο λαοί γνωρίζουμε την αξία του διαλόγου των πολιτισμών σ΄ αυτή την ταραγμένη εποχή που ζούμε. Είναι η βάση της ειρηνικής συνύπαρξης. Της ειρηνικής συνδημιουργίας, κάτι το οποίο το έχουμε ανάγκη όλοι μας. Και εμείς οι Έλληνες πολύ περισσότερο, διότι εκτός από τη δική μας κληρονομιά, ξέρουμε πολύ καλά πως εκπροσωπούμε την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και ιδίως την Πολιτιστική Κληρονομιά της μεγάλης Ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τρίτη, 14 Μαΐου 2019

Συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Μέγαρο του Λαού, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα.

Ο Κινέζος Πρόεδρος υποδέχθηκε στην είσοδο του Μεγάρου του Λαού τον κ. Παυλόπουλο και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες επιθεώρησαν τιμητικό άγημα της Προεδρικής Φρουράς της Κίνας, ενώ δεκάδες μαθητές και μαθήτριες, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Μέγαρο του Λαού, υποδέχθηκαν τους δύο άνδρες κρατώντας στα χέρια σημαίες της Ελλάδας και της Κίνας.

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2019

Τη σημασία και την αξία του Διαλόγου των Πολιτισμών στην ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των λαών, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στο φόρουμ για τον Διάλογο των Ασιατικών Πολιτισμών, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για τη διοργάνωση αυτού του φόρουμ, σημειώνοντας ότι συνιστά πραγματική προσφορά στην εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης και τόνισε ότι ο σεβασμός της διαφορετικότητας ισοδυναμεί με τον σεβασμό της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

Την επιστροφή των κλεμμένων από τον Έλγιν γλυπτών του Παρθενώνα ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας και στην έδρα Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών, η οποία φέρει το όνομα της αείμνηστης Μαριλένας Λασκαρίδη και στηρίζεται στην ευγενική χορηγία του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος: «Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε υπερήφανοι για τον πολιτισμό μας. Ταυτοχρόνως όμως αισθανόμαστε και το βάρος και το χρέος ως προς την υπεράσπισή του αλλά και ως προς την συνέχιση της εκπλήρωσης της αποστολής του. Τούτο οφείλεται στο ότι, επιπλέον, ο ελληνικός πολιτισμός είναι κοιτίδα και λίκνο του ευρωπαϊκού αλλά και του εν γένει δυτικού πολιτισμού, μ’ έμβλημα τον Παρθενώνα. Γι’ αυτό ζητούμε και την επιστροφή των, κλεμμένων από τον Έλγιν, γλυπτών του από το Βρετανικό Μουσείο. Ως προς την παγκόσμιας πολιτισμικής εμβέλειας μοναδικότητα του Παρθενώνα και των Μνημείων του δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς επί μακρόν. Πρόκειται για αυταπόδεικτη αλήθεια, η οποία εδράζεται σε ακλόνητα τεκμήρια».

«Στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε δεν υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών, αφού κανένας πραγματικός πολιτισμός δεν μπορεί, από την φύση του, να συγκρούεται με άλλους, εξίσου πραγματικούς, πολιτισμούς. Η αλήθεια είναι, λοιπόν, ότι πολλές φορές, δυστυχώς -όπως συμβαίνει στην εποχή μας- υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ πολιτισμών, γεγονός που δυσκολεύει επικίνδυνα την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Απέναντι σε αυτή την έλλειψη επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης αντιστέκονται, με γενναιότητα και αποφασιστικότητα, οι χώρες μας και οι λαοί μας, με «ασπίδα» και «δόρυ» τον ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο των πολιτισμών μας», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα