Επιστολή – κάλεσμα του Πέτρου Κόκκαλη στον προοδευτικό χώρο

Διαβάζεται σε 6'
Επιστολή – κάλεσμα του Πέτρου Κόκκαλη στον προοδευτικό χώρο
Eurokinissi

Πρωτοβουλία συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων ανέλαβε ο Πέτρος Κόκκαλης. Τι αναφέρει στην επιστολή του.

Σε μια σημαντική πρωτοβουλία προχώρησε τη Δευτέρα ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Πρασίνων, Πέτρος Κόκκαλης, καθώς με επιστολή του, προς τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του προοδευτικού χώρου καλεί σε διάλογο με στόχο, όπως σημειώνει, να διαμορφωθούν οι συνθήκες αλλαγής του πολιτικού σκηνικού.

Στην επιστολή του, η οποία απευθύνεται σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ο Πέτρος Κόκκαλης σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «μετά από πεντέμισι χρόνια στην κυβέρνηση, είναι εμφανές ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελούν μέρος του προβλήματος». Προσθέτει, παράλληλα, ότι «η άνοδος της ακροδεξιάς και η ενίσχυση λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων που προωθούν τη μισαλλοδοξία είναι πλέον ορατά. Είναι πλέον υπαρκτό το ενδεχόμενο της επιστροφής σε μια Ευρώπη λιγότερο δημοκρατική, λιγότερο δίκαιη, λιγότερο κοινωνική και λιγότερο φεμινιστική. Η απειλή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν η παραδοσιακή Δεξιά προσεγγίζει τις δυνάμεις ή της θέσεις της άκρας δεξιάς, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας».
Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ τονίζει, επίσης, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθούν τρόποι συντονισμένου και οργανωμένου διαλόγου των δυνάμεων της δημοκρατίας, της προόδου και του ορθολογισμού, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες αλλαγής του πολιτικού σκηνικού και προσθέτει ότι όπου η σύγκλιση αυτή έγινε εφικτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «αυτό έγινε γύρω από το πράσινο αφήγημα, το οποίο απαντά στις προκλήσεις της εποχής μας».

“Σε αυτό το πλαίσιο ο ΚΟΣΜΟΣ καταθέτει στο δημόσιο διάλογο την Εθνική Πράσινη Συμφωνία. Ένα πλήρες, ολοκληρωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα με στόχο ένα σύστημα που φέρνει σε ισορροπία την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, με την παράλληλη εγγύηση του κράτους δικαίου”, καταλήγει ο Πέτρος Κόκκαλης.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:
Αθήνα, 27 Μαΐου 2024

ΠΡΟΣ
1. τον Πρόεδρο της Κ.Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
2. τον Πρόεδρο της Κ.Ο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
3. τον Πρόεδρο της Κ.Ο ΚΚΕ
4. τον Πρόεδρο της Κ.Ο της ΝΕΑΣ ΑΡΡΙΣΤΕΡΑΣ
5. την Πρόεδρο της Κ.Ο ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑ: «Αναγκαία η σύγκλιση των δυνάμεων της δημοκρατίας, της προόδου και του ορθολογισμού»

Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες,

Ήρθε η ώρα να αφήσουμε τα μικρά και να ασχοληθούμε με τα μεγάλα. Ο κόσμος μάς έχει ανάγκη.
Ζούμε σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση δεν αποτελεί πλέον έναν ενδεχόμενο μελλοντικό κίνδυνο αλλά μια άμεση απειλή για το παρόν. Τα αποτελέσματά της γίνονται ολοένα και πιο ορατά στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και απειλεί τη ζωή, όπως την έχουμε γνωρίσει. Είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας, η μεγαλύτερη που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα.

Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Κοπέρνικος, η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη το 2023 ήταν 2,6 βαθμούς πάνω από αυτήν της προβιομηχανικής περιόδου, μακριά από το όριο επιφυλακής του 1,5 βαθμού, το οποίο έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Συμφωνίας του Παρισιού». Από τον Ιούνιο του 2023, αδιαλείπτως κάθε μήνα συντρίβεται το ρεκόρ ζέστης.

Στην Ελλάδα βιώνουμε τις επιπτώσεις ολοένα και περισσότερο. Αττική, Έβρος, Ρόδος, Εύβοια, Θεσσαλία είναι μόνο μερικές περιοχές που πλήρωσαν το ακριβό κόστος της κλιματικής κρίσης και της απουσίας κρατικής πολιτικής πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων. Το δε οικονομικό κόστος από τα φαινόμενα που προκάλεσε η κλιματική κρίση ξεπέρασε, σύμφωνα με πρωθυπουργική παραδοχή, τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για αυτούς τους λόγους ο «ΚΟΣΜΟΣ» ζήτησε να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Να πράξει δηλαδή η Ελληνική Πολιτεία αυτό που έχει ψηφίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2019, καθιστώντας την πράσινη μετάβαση τη βασική προτεραιότητα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Μετά από πεντέμισι χρόνια στην κυβέρνηση, είναι εμφανές ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελούν μέρος του προβλήματος. Η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση στην προστασία του περιβάλλοντος, το παραγωγικό μοντέλο, την αντιμετώπιση της φτώχειας και των ανισοτήτων. Έχει, επίσης, αποδειχθεί επικίνδυνη σε ζητήματα προστασίας των δημοκρατικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφάνειας και κράτους δικαίου. Η πρόσφατη καταδίκη της χώρας από το Ευρωκοινοβούλιο για την υπόθεση των υποκλοπών είναι ενδεικτική. Πρόκειται για μια κυβέρνηση που την χαρακτηρίζει ο χαμηλός βαθμός διοικητικής επάρκειας και η ενισχυμένη καθεστωτική λογική.

Η άνοδος της ακροδεξιάς και η ενίσχυση λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων που προωθούν τη μισαλλοδοξία είναι πλέον ορατά. Είναι πλέον υπαρκτό το ενδεχόμενο της επιστροφής σε μια Ευρώπη λιγότερο δημοκρατική, λιγότερο δίκαιη, λιγότερο κοινωνική και λιγότερο φεμινιστική. Η απειλή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν η παραδοσιακή Δεξιά προσεγγίζει τις δυνάμεις ή της θέσεις της άκρας δεξιάς, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Υπό αυτά τα δεδομένα γίνεται επιτακτική η ανάγκη να βρεθούν τρόποι συντονισμένου και οργανωμένου διαλόγου των δυνάμεων της δημοκρατίας, της προόδου και του ορθολογισμού, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Μας χωρίζουν λίγα αλλά έχουμε πολλά να χάσουμε. Η ευθύνη που αναλογεί στις πολιτικές δυνάμεις και στις ηγεσίες τους είναι ιστορικής σημασίας. Όπου η σύγκλιση αυτή έγινε εφικτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό έγινε γύρω από το πράσινο αφήγημα, το οποίο απαντά στις προκλήσεις της εποχής μας.

Ως χώρα και ως κοινωνία βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο καμπής. Ο κίνδυνος να φτάσουμε σε μη αναστρέψιμα σημεία για την κλιματική ισορροπία, με συνέπειες άγνωστες και δυνητικά καταστροφικές για τις κοινωνίες, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες μας, είναι πλέον ορατός. Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως την κλιματική κρίση. Η ιστορική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η χώρα να βρεθεί στην πρωτοπορία πράσινης μετάβασης, φροντίζοντας παράλληλα να μην μείνει κανένας και καμία πίσω. Γιατί η μετάβαση για να πετύχει θα πρέπει να είναι δίκαιη για όλους και όλες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΚΟΣΜΟΣ καταθέτει στον δημόσιο διάλογο την Εθνική Πράσινη Συμφωνία. Ένα πλήρες, ολοκληρωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα με στόχο ένα σύστημα που φέρνει σε ισορροπία την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, με την παράλληλη εγγύηση του κράτους δικαίου.

Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τη δική μας συμβολή σε έναν διάλογο ανάμεσα στις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, στον οποίο σας καλούμε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Πέτρος Κόκκαλης
Γραμματέας ΚΟΣΜΟΥ, ευρωβουλευτής Ευρωπαίων Πρασίνων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα