Επιστολή Σκουρλέτη στα κόμματα για την κατάτμηση της Β' Αθηνών και της Αττικής

Πάνος Σκουρλέτης
Πάνος Σκουρλέτης NICK PALEOLOGOS / SOOC

Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τα κόμματα σε συνάντηση την Πέμπτη 17 Μαϊου με αντικείμενο την συζήτηση της πρότασης της κυβέρνησης για κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ενώ έχει ήδη απορρίψει το αίτημα της ΝΔ για σπάσιμο της Β' "πακέτο" με ψήφο Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό

Σε διακομματική συνάντηση εργασίας για την παρουσίαση της πρότασης για την κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Αττική (πρώην «υπόλοιπο») και η Β' Αθηνών, καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής), ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Η συνάντηση ορίστηκε για την προσεχή Πέμπτη 17 Μαΐου στις 13:00, στο υπουργείο Εσωτερικών.

Page: /

Ο κ.Σκουρλέτης πάντως από χθες είχε απορρίψει την πρόταση της ΝΔ να έρθει τώρα το σπάσιμο της Β' Αθηνών αλλά μόνο ως "πακέτο" με την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό.

"Η ΝΔ θέλει βαρόνους – υποψήφιους" υποστήριξε και ζήτησε να μη συσχετίζεται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με την Β’ Αθηνών.

"Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει σαράντα μέρες κοσκινίζει" σχολίασε μάλιστα, χαρακτηρίζοντας «υπεκφυγή» τη στάση της ΝΔ. "Θέλει να αφήσει αυτή τη χαοτική κατάσταση στη Β’ Αθήνας. Γιατί η ΝΔ θέλει αυτή τη μεγάλη περιφέρεια που δίνει ευκαιρίες σε μερικούς για συναλλαγές;", είπε ο κ.Σκουρλέτης.

"Προϋπόθεση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είναι η καταγραφή τους στην τελευταία απογραφή. Άλλο ο φοιτητής, άλλο αυτός που έχει να έρθει μια φορά στα 50 χρόνια στην Ελλάδα. Μπορεί o Έλληνας του εξωτερικού να είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά να μην έχει καταγραφεί στην απογραφή", ανέφερε επίσης.

"Κάποια εκατομμύρια της διασποράς θα ψηφίζουν… αν θέλει η ΝΔ και έχει συγκεκριμένη επεξεργασία να την καταθέσει" , πρόσθεσε.

Θεοδωρικάκος στο Ραδιόφωνο 24/7: Είμαστε υπέρ του σπασίματος της Β' Αθηνών. Μετά τις εκλογές ο Μητσοτάκης θα φέρει νέο εκλογικό νόμο

Εν τω μεταξύ μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 ο σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ του “σπασίματος” της Β'Αθηνών σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες: “Εμείς θέλουμε να σπάσει η Β' Αθηνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν προτοεξελέγη βουλευτής και πρώτευσε, πρότεινε ο ίδιος το 'σπάσιμο' της Β' Αθηνών. Επομένως, λέει ότι για λόγους αρχής οι εκλογικοί νόμοι πρέπει να γίνονται στην αρχή της θητείας μίας κυβέρνησης. Αν ο λαός εμπιστευτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ τον πρώτο μήνα θα φέρει νέο εκλογικό νόμο που θα προβλέπει και σπάσιμο της Β' αθηνών”.

Ταυτόχρονα, το κόμμα της ΝΔ σε σημερινή ανακοίνωσή του, καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί άμεσα επί της πρότασης αυτής.

Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο και στο ενδεχόμενο να μειωθεί το μπόνους του πρώτου κόμματος, ο κύριος Θεοδωρικάκος σημειώνει ότι καλύτερη λύση είναι “ο συνδυασμός να υπάρχει αναλογικότητα και ταυτόχρονα δυνατότητα να σχηματίζονται κυβερνήσεις στον τόπο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει σε αυτό το ζήτημα τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Δεν γίνεται να κόβεται και να ράβεται στα μετρα ενός κομματος ο εκλογικός νόμος”.

Απορρίπτει η ΝΔ

"Μέχρι να απαντήσει επισήμως η κυβέρνηση στην σαφή πρότασή μας για την χορήγηση ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν θα μετάσχει σε οποιαδήποτε επιμέρους συνάντηση ή συζήτηση, όπως αυτήν την οποία επιθυμεί να προκαλέσει ο κ. Σκουρλέτης για επικοινωνιακούς λόγους", αναφέρουν πηγές της ΝΔ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εκλογικός Νόμος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τάκης Θεοδωρικάκος: Όποτε και αν φύγουν από την εξουσία θα συντριβούν

SHARE: