Επιχείρηση διπλωματικής απομόνωσης της Βόρειας Μακεδονίας

Διαβάζεται σε 4'
Υποστηρικτές του VMRO-DPMNE
Υποστηρικτές του VMRO-DPMNE Associated Press

Στην Αθήνα σημειώνουν με ικανοποίηση ότι μετά την ΕΕ και οι ΗΠΑ καλούν τα Σκόπια να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο Μητσοτάκης προειδοποιεί τη γειτονική χώρα. Ο Μίτσκοσκι όμως συνεχίζει τις προκλήσεις.

Το “διπλό παιχνίδι” του VMRO-DPMNE, που επιμένει να χρησιμοποιεί την ονομασία “Μακεδονία” σκέτο, προσπαθεί να σταματήσει η Αθήνα, επιμένοντας στην τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και αυτό παρότι βασικός όρος της συμφωνίας ήταν το erga omnes, δηλαδή μία ονομασία έναντι όλων.

Η νέα ηγεσία στα Σκόπια όμως θέλει και τα καλά της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ, αλλά και ουσιαστικά διπλή ονομασία στην πράξη. Για αυτό και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επικαλείται πλέον την “κακή” – όπως ως αντιπολίτευση κατήγγειλε – Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνει σε κάθε ευκαιρία μήνυμα στα Σκόπια ότι ο δρόμος προς την ΕΕ περνά μέσω της Ελλάδας και άρα της τήρησης των συμφωνηθέντων. Στη συνέντευξη του δε χθες το πρωί στο Open, τόνισε: “Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι και πιστεύω ότι θα το αντιληφθούν”. 

Ανέφερε άλλωστε ότι ο ίδιος ζήτησε από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να παρέμβουν. Ενώ εκτίμησε ότι θα ασκηθούν πιέσεις και από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, ο Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, αναπληρωτής υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωνε ότι η Ουάσινγκτον έχει λάβει διαβεβαιώσεις από όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόμματος VMRO-DPMNE ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Τις ΗΠΑ ενδιαφέρει φυσικά πρωτίστως να παραμείνουν τα Σκόπια προσδεμένα στο άρμα του ΝΑΤΟ, καθώς Ρωσία και Τουρκία επιχειρούν να διεισδύσουν στα Βαλκάνια. Για τον ίδιο λόγο και οι Βρυξέλλες θέλουν να συνεχιστεί η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ.

Βόρεια Μακεδονία
Βόρεια Μακεδονία Associated Press

Όμως σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, εταίροι και σύμμαχοι αντιλαμβάνονται πως εάν δεν τηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να θέσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία.

“Να καταλάβουν και οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονία ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και έχει έρθει η ώρα να σοβαρευτούν εάν θέλουν να έχουν προοπτική στην ΕΕ”, δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Σημειωτέον ότι στις 9-11 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον και εάν μέχρι τότε η γειτονική χώρα δεν έχει συμμορφωθεί, η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να θέσει ζήτημα.

“Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί. Σε ζητήματα ονομασίας δεν κάνουμε πίσω. Το όνομα της χώρας είναι ‘Βόρεια Μακεδονία’. Οσοι την ονοματίζουν ‘Μακεδονία’ σκέτο, θα μας βρουν απέναντι”, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Τι περιμένει η Αθήνα και οι νέες προκλήσεις Μίτσκοσκι

Στην Αθήνα εκτιμούν ότι Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον συμφωνούν πως η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Αλλά και ότι εταίροι και σύμμαχοι δεν θέλουν να κληθούν ξανά να κάνουν το διαιτητή στα Βαλκάνια, την ώρα που οι φωτιές του πολέμου εξακολουθούν να καίνε σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Διπλωματικά στελέχη εκτιμούν πάντως ότι η γειτονική χώρα βασίζεται τόσο πολύ στη στήριξη ΕΕ και ΗΠΑ, που καμία κυβέρνηση στα Σκόπια δεν έχει ουσιαστική επιλογή. Και αυτό καθώς οποιαδήποτε κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, θα βρεθεί αντιμέτωπη με θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό.

Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, πάντως επέμεινε χθες στη χρήση του όρου “Μακεδονία” και κατά τις συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους. Χρησιμοποίησε ειδικότερα το “Μακεδονία” σκέτο σε ανάρτησή του στο Facebook μετά από συνάντησή με τον πρέσβη της Αυστρίας. Γεγονός που δείχνει ότι η νέα κυβέρνηση όταν σχηματιστεί θα επιχειρήσει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να συνεχίσει τα “παιχνιδάκια” με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα