Σκόπια: Επιμένει στις προκλήσεις με τη “Μακεδονία” ο Μίτσκοσκι

Διαβάζεται σε 3'
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι Associated Press

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αναφέρθηκε εκ νέου σε «Μακεδονία», σε δημόσια τοποθέτησή του, παραλείποντας το συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας.

Επιμένει στη χρήση του όρου «Μακεδονία» και στις συναντήσεις που έχει με ξένους αξιωματούχους ο προσεχώς νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Σε ανάρτησή του στο Facebook μετά από συνάντησή με τον Αυστριακό πρέσβη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, μαζί με τον Αντιπρόεδρο Timcho Mutsunki, συναντηθήκαμε με τον Αυστριακό Πρέσβη Martin Pamer.

Ευχαρίστησα τον κ. Pamer για την υποστήριξη που λαμβάνει η Μακεδονία από την Αυστρία στην πορεία της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι άριστες οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Μακεδονίας και της Αυστρίας θα προωθηθούν και θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ενισχύθηκε το σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του εγκλήματος, το οποίο θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της μελλοντικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως, χθες, ανανεώθηκε η επίσημη ιστοσελίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η νέα πρόεδρος του κράτους είναι πλέον η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν και μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην αρχική σελίδα τoυ επίσημου ιστοτόπου, δίπλα στο οικόσημο, δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

H συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην κατηγορία «MK», όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία. Στην κατηγορία «πρόεδρος» αναφέρεται, επίσης, απλά «πρόεδρος» χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης. Επιπλέον, στις πληροφορίες για τις συναντήσεις της με πρέσβεις ξένων χωρών αναφέρεται μόνο ότι η Πρόεδρος Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα είχε συναντήσεις.

Στην ίδια γραμμή είχε κινηθεί προ ημερών, εκ νέου, ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι. «Χρησιμοποιώ τους όρους «Μακεδονία» και το επίθετο «Μακεδονικός» γιατί, σύμφωνα με την ερμηνεία μας στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει κάποιους είδους παραβίαση. Αν νομίζουν (σ.σ. στην Ελλάδα) ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο, μπορούν να ξεκινήσουν μια διαδικασία, οπότε εκεί θα παραθέσουμε και τα δύο επιχειρήματα. Δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό. Επιδιώκω τις σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας» τόνισε.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με την Ελλάδα και ζήτησε «να μην υπάρχουν άλλες απειλές, εμπόδια και επιστροφή στο παρελθόν, αλλά να κοιτάξουν και οι δύο πλευρές στο μέλλον». Είπε, επίσης, ότι αναμένει σύντομα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών«σε αντίθεση με τον νότιο γείτονα μας, ο οποίος δεν έχει κυρώσει ούτε τα τρία μνημόνια που προβλέπονται».

Μητσοτάκης: «Τα Σκόπια είναι απομονωμένα, όχι η Ελλάδα»

Την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να μην κυρώσει τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών στην παρούσα συγκυρία, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί της Τετάρτης.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με φωνές. Ξεκαθαρίζουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί. Στα ζητήματα της ονομασίας δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».

«Πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονία ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Τα Σκόπια είναι απομονωμένα και όχι η Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν στις πιέσεις που θα ασκηθούν» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία δεν αλλάζουν» και στέλνοντας μήνυμα στην ηγεσία της γειτονικής χώρας «να σοβαρευτεί και να αφήσει τα μικροκομματικά παιχνίδια». 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα