Ερυθρά Θάλασσα: “Θετικά δεκτή” από την ΕΕ η πρόταση για το Στρατηγείο στη Λάρισα

Διαβάζεται σε 5'
Πολεμικό Πλοίο (φωτογραφία αρχείου)
Πολεμικό Πλοίο (φωτογραφία αρχείου) Associated Press

Θετικά δεκτή έγινε από το  Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ η πρόταση της Ελλάδας να γίνει στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» το Στρατηγείο της Λάρισας.

Θετικό ήταν, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, το κλίμα στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας, στις Βρυξέλλες, για την προσφορά της Αθήνας για το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι. Απόφαση που έχει προκαλέσει, στο εσωτερικό, αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που κάνει λόγο για ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Άμυνας από τις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» με στόχο τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και ότι θα προτείνει η χώρα μας να αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης.

Ο κ. Δένδιας επανήλθε το απόγευμα, λέγοντας πως η προσφορά έγινε θετικά δεκτή, όπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στο επίκεντρο των επιχειρήσεων. «Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας, ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».

Η επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των Χούθι

Μέχρι στιγμής, μόνο πέντε κράτη-μέλη έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα συμμετάσχουν στην αποστολή: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία.

Λεπτομέρειες που πρέπει ακόμη να διευκρινιστούν πριν από τις 19 Φεβρουαρίου αφορούν α) στρατιωτικό προσωπικό, β) τις επιχειρήσεις της αποστολής, γ) ποια χώρα θα αναλάβει τα ηνία και δ) πού θα βρίσκεται το αρχηγείο.

Σύμφωνα με το Euronews, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία διεκδικούν ηγετικό ρόλο. Στην περίπτωση του Βελγίου και της Γερμανίας, η απόφαση για ένταξη στην αποστολή θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια, αλλά αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες εμφανίζονται βέβαιοι ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει γρήγορα.

«Η θαλάσσια ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και προχωράμε γρήγορα σε μια νέα θαλάσσια επιχείρηση προκειμένου να δράσουμε με καθαρά αμυντικό τρόπο για την προστασία των εμπορικών πλοίων» επιβεβαίωσε ο Josep Borrell μετά από μια άτυπη συνάντηση της υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

«Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε αυτή την αποστολή με το όνομα «Ασπίδες», το αργότερο στις 19 Φεβρουαρίου. Ελπίζω και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε» πρόσθεσε. Οι υπουργοί Εξωτερικών από όλο το μπλοκ έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν στη βελγική πρωτεύουσα εκείνες τις ημέρες και να δώσουν το οριστικό «οκ» για την επιχείρηση.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχέδιο, η επιχείρηση θα περιοριστεί αυστηρά στην προστασία πλοίων και την αναχαίτιση πυραύλων, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν βομβαρδίσει από κοινού πολλούς στόχους των Χούθι.

ΚΚΕ: Κλιμακώνουν επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, «καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, διά στόματος του Υπουργού Εξωτερικών, δηλώνει διαθέσιμη να αναλάβει, μέσω του Στρατηγείου της Λάρισας, τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα».

«Δεν φτάνει, δηλαδή, που με την αποστολή φρεγάτας στέλνει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο ‘στόμα του λύκου’ για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, τώρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή και καθιστά το λαό μας στόχο αντιποίνων!» επισημαίνει το κόμμα στην ανακοίνωσή του και καταλήγει:

«Ιδιαίτερα σήμερα που το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου είναι περισσότερο από ορατό, απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση και δράση για να αποτραπούν οι επικίνδυνοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί».

Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση χωρίς διαβούλευση εμπλέκει τη χώρα άμεσα στη σύρραξη

Τις πρωινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας σχολίασε και η Νέα Αριστερά, καταγγέλλοντας την χωρίς διαβούλευση εμπλοκή της χώρας στη σύρραξη.

«Την ευθεία εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσα προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από τις Βρυξέλλες. Σε μια περίοδο που η αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο τον πόλεμο στην Παλαιστίνη γενικεύεται ο Νίκος Δένδιας δήλωσε: “Θα προσφέρω να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της  επιχείρησης. Θα προσφέρω το στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο για την επιχείρηση”.

Εκφράσεις που μας γυρνάνε πολλές δεκαετίες πίσω και φέρνουν στην μνήμη το “Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας”. Αποφάσεις που βάζουν την χώρα σε επικίνδυνες περιπέτειες. Ιδίως όταν αυτές λαμβάνονται χωρίς την παραμικρή ενημέρωση και συζήτηση.

Με ποιούς διαβουλεύτηκε ο κύριος Δένδιας για να “προσφέρει” την συμμετοχή της χώρας και των στρατιωτικών υποδομών και προσωπικού και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο;

Γιατί δεν έχει ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία για μια τόσο κρίσιμη, στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας, απόφαση;

Όπως και στην περίπτωση των F35 η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη δεσμεύει την χώρα εν κρυπτώ. Δεν πρόκειται απλώς για πολιτική του προβλέψιμου και πρόθυμου συμμάχου.  Η Ν.Δ. έχει εκτρέψει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Από πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή η Ελλάδα γίνεται προπύργιο αποσταθεροποίησης».

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «Δεν κατάλαβα αν η αποστολή θα είναι υπό την αιγίδα ΕΕ και θα είναι στην ομάδα πλοίων που θα σταλούν από ΕΕ. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να έχουμε συμμετοχή ωστόσο η θέση που παίρνουμε στην αντιπαράθεση είναι εξίσου σημαντική».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μάντζος, βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, αναρωτήθηκε «πόσο έτοιμοι είμαστε να αναλάβουμε ρόλο ευθύνης στην αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα;»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα