Εσωτερική μετακόμιση στη Βουλή, λόγω κορονοϊού

Εσωτερική μετακόμιση στη Βουλή, λόγω κορονοϊού
Η αίθουσα 223 της Βουλής Eurokinissi

Μεταφέρονται έργα τέχνης προκειμένου να μπορούν να συνεδριάζουν σε περισσότερες αίθουσες οι επιτροπές της Βουλής Επίσης για να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των βουλευτών.

Σε καθεστώς «εσωτερικής μετακόμισης» μπαίνει το κοινοβούλιο, λόγω Covid 19. Έτσι ώστε οι αίθουσες που υπάρχουν στο κτίριο να μπορέσουν να φιλοξενήσουν το πυκνό νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο τους επόμενους δύο μήνες.

Η Αίθουσα Τροπαίων

Έτσι λοιπόν η αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος», πιο γνωστή ως «Αίθουσα των Τροπαίων», ξεκινά να μετατρέπεται από αίθουσα εκθεσιακού χώρου και εθιμοτυπικών τελετών, σε χώρο όπου θα συνεδριάζουν οι διαρκείς και ειδικές επιτροπές της Βουλής. Ο λόγος: Να υπάρχουν αρκετές αίθουσες που θα μπορούν να φιλοξενούν συνεδριάσεις που θα γίνονται με βάση τους νέους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτοί θυμίζουμε προϋποθέτουν όχι περισσότερα από 25 άτομα στον ίδιο χώρο, με επαρκείς αποστάσεις μεταξύ τους. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται εκτός από τους βουλευτές και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, τα προεδρεία των επιτροπών αλλά και το διοικητικό προσωπικό όπως και οι πρακτικογράφοι που απαιτούνται για την διενέργεια των συνεδριάσεων.

Στην Αίθουσα Τροπαίων, μέχρι σήμερα φιλοξενούνταν κατά κύριο λόγο έργα τέχνης ενώ το μέγεθός της είναι 210 τετραγωνικά μέτρα. Η αίθουσα επίσης αξιοποιούνταν για την διενέργεια τελετών, αφού τόσο η διακόσμηση της, όσο και οι τοιχογραφίες της, εμπνευσμένες από την Επανάσταση του 1821, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σύνολο. Στην αίθουσα αυτή θα τοποθετηθούν καρέκλες και γραφεία, όπως και ειδικό οπτικο-ακουστικό σύστημα προκειμένου να μπορούν να γίνονται συνεδριάσεις επιτροπών.

Πυκνό νομοθετικό έργο

Ουσιαστικά, με μέτρα όπως αυτό, το κοινοβούλιο ετοιμάζεται για το ιδιαίτερα πυκνό νομοθετικό έργο, που θα υπάρξει τους επόμενους μήνες. Αξίζει να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τη απόφαση του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου, πρόκειται έως το τέλος Ιουλίου να ψηφιστούν 26 νομοσχέδια. Μέχρι στιγμής από αυτά έχουν ψηφιστεί μόλις δύο. Εφεξής λοιπόν τις επόμενες 9 εβδομάδες θα βρίσκονται σε καθεστώς επεξεργασίας σχεδόν δύο νομοσχέδια την εβδομάδα.

Δηλαδή θα χρειάζονται τουλάχιστον δύο αίθουσες να λειτουργούν ταυτόχρονα. Οι μόνες που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αντιμετώπισης του Covid 19 είναι η Αίθουσα της Ολομέλειας και η Αίθουσα της Γερουσίας. Οι αίθουσες 150, 151 και 223 -που χρησιμοποιύνταν στην «προ-κορονοϊού» περίοδο- είναι πολύ μικρές για να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

Ταυτόχρονα να σημειωθεί πως θα πρέπει να συνεδριάζει η Προανακριτική Επιτροπή για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών του πρώνν αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Επιτροπή που  θα αποκτήσει όπως όλα δείχνουν και διευρυμένο κατηγορητήριο, άρα και αντικείμενο. Αυτό αφού ψηφιστεί – όπως διαφάινεται – από την Βουλή η σχετική πρόταση της Ν.Δ. Επίσης είναι πιθανή η συνεδρίαση και άλλων επιτροπών όπως η Θεσμών και Διαφάνειας. Άλλωστε φέτος δεν θα υπάρξουν θερινά τμήματα και οι 300 βουλευτές θα βρίσκονται στις επάλξεις όλο το καλοκαίρι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα