Έτοιμος για διακυβέρνηση δηλώνει ο Μητσοτάκης

Έτοιμος για διακυβέρνηση δηλώνει ο Μητσοτάκης

Ίδια γραμμή με αλλαγή δοσολογίας ανάμεσα στην κριτική και στην προβολή της ικανότητας της ΝΔ να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες το στίγμα των σημερινών παρεμβάσεων Μητσοτάκη στη βουλή και στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ

Με μια διπλή παρέμβαση σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής το πρωί, αλλά και από το βήμα του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ το απόγευμα, αναμένεται να κλιμακώσει τη ρητορική του για την εκδίωξη της κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, αλλά ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα πως «η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει».

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του  ο πρόεδρος της ΝΔ σχεδιάζει να κάνει μια «σκληρή ομιλία» κατά του Αλέξη Τσίπρα παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια και τα χρέη κομμάτων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ παράλληλα στην ίδια κατεύθυνση αλλά εστιάζοντας κυρίως στην ετοιμότητα της ΝΔ να αναλάβει την ευθύνη της εξουσίας θα κινηθεί η ομιλία του στο 10 συνέδριο της ΟΝΝΕΔ καθώς θα απευθυνθεί σε καθαρά κομματικό ακροατήριο και μάλιστα μια εβδομάδα πριν από το 10 συνέδριο της ΝΔ.

Ήδη το στίγμα των προθέσεών του για την αντιπολιτευτική γραμμή στο εξής ο κ. Μητσοτάκης το είχε περιγράψει πριν από δύο μέρες επί αμερικανικού εδάφους όταν δήλωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση. Σ’ αυτό το πλαίσιο αναμένεται να εντάξει και την κριτική του προς τον πρωθυπουργό και το ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ οι εκτιμήσεις τους δεν έχουν αλλάξει εξετάζοντας δύο σενάρια για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να θέσει σε πρώτο πλάνο την πολιτική διαπραγμάτευση ανεβάζοντας τους τόνους με το ΔΝΤ: Το πρώτο σενάριο που εξετάζουν αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας έχει στόχο να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα για να μπορέσει να ψηφίσει χωρίς απώλειες τα μέτρα. Το δεύτερο σενάριο δεν αποκλείει τη ρήξη. Παράλληλα υπάρχουν στελέχη στη Συγγρού που εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζει «ηρωική έξοδο» και δεν αποκλείουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως επιδίωξη της ΝΔ είναι στο εξής να αποφύγει να εκτεθεί στην ατζέντα του Μαξίμου –εξ’ αυτού του λόγου και αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ– και θα προσπαθήσει να επιβάλλει τη δική της ατζέντα με κύρια αιχμή τη συνολική πορεία της οικονομίας και το κυρίαρχο το αίτημα των εκλογών.

Με το βλέμμα στους εσωκομματικούς συσχετισμούς

Πάντως ο σχεδιασμός της Συγγρού έχει στη δεδομένη στιγμή και μια καθαρά εσωκομματική διάσταση καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να βγει όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένος από τις συνεδριακές διαδικασίες που ξεκινούν σήμερα από τη Θεσσαλονίκη με το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και ολοκληρώνονται το άλλο Σαββατοκύριακο με το 10 συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γεγονός πάντως είναι πως το στελεχικό δυναμικό δεν βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο και την επιρροή της ηγετικής ομάδας. Την Κυριακή κατά τις ψηφοφορίες για την εκλογή των προέδρων των ΝΟΔΕ θα είναι και ένας δείκτης που θα καταγραφούν οι νέοι εσωκομματικοί συσχετισμοί μέσα στον κομματικό μηχανισμό.

Αυτό που μάλλον πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι το γεγονός ότι η ΟΝΝΕΔ -παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρός είχε τη στήριξη του κ. Μητσοτάκη- δεν τελεί υπό τον απόλυτο έλεγχο της Συγγρού. Είναι ενδεικτικό το ότι –σύμφωνα με πληροφορίες- στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ συζητήθηκε η σκέψη να μην επιτραπεί στους αντιπροσώπους της ΟΝΝΕΔ να συμμετάσχουν ως είθισται στις εκλογές για τους προέδρους των ΝΟΔΕ της ΝΔ. Όλα αυτά συγκλίνουν και στην εκτίμηση που στοιχειοθετείται και από τις υπάρχουσες πληροφορίες πως οι εκατοντάδες σύνεδροι της ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο της ΝΔ δεν θα ανήκουν στην πλειοψηφία τους στο στενό πυρήνα των οπαδών του κ. Μητσοτάκη.

Το 10 συνέδριο της ΟΝΝΕΔ που ξεκινάει σήμερα το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη (κλειστό γυμναστήριο Ευόσμου) και ολοκληρώνεται αύριο με την εκλογή της νέας κεντρικής επιτροπής και των συνέδρων για το συνέδριο της ΝΔ έχει κεντρικό σύνθημα «Παίζουμε επίθεση» με τον πρόεδρο της οργάνωσης Βασίλη Γεωργιάδη να το χαρακτηρίζει «αφετηρία μιας νέας πορείας στην ιστορία της ΟΝΝΕΔ», τονίζοντας ότι «ζούμε την εποχή της οδυνηρής διάψευσης και επιλέγουμε να μπούμε στη μάχη, ώστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποτελέσει σύντομα παρελθόν, καθώς το κόστος παραμονής της είναι δυσβάσταχτο για τη νέα γενιά και μπορεί να αποβεί ολέθριο για τη χώρα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα