Εξεταστική: Χάρη σε τροπολογία Λοβέρδου πλειστηριάστηκε το Ντυνάν

Εξεταστική: Χάρη σε τροπολογία Λοβέρδου πλειστηριάστηκε το Ντυνάν
Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχθηκε στην δεύτερη κατάθεσή του ότι τελικά δεν απέστειλε στον Εισαγγελέα την "έκθεση Λιαρόπουλου" με τους αργόμισθους και τους παχυλόμισθους του Ντυνάν. "Ζητήστε μου συγγνώμη", είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ

Νομικό έρεισμα για το πέρασμα νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν σε θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς (Ημιθέα ΑΕ) παρέσχε τροπολογία του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύφθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Το θέμα αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής, Χάρης Τζαμακλής, ο οποίος κατέθεσε απόφαση Ειρηνοδικείου Αθηνών της 30ης Ιουνίου 2014 που έκανε αποδεκτό τον νομικό ισχυρισμό της Τράπεζας Πειραιώς πως περιουσιακά στοιχεία του νοσοκομείου (σήμα, άδεια λειτουργίας κτλ) μπορούσαν να βγουν σε πλειστηριασμό καθώς καταστάθηκαν μεταβιβάσιμα (και άρα κατασχέσιμα) βάσει της τροπολογίας του 2012 του Ανδρέα Λοβέρδου. Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία του κ. Λοβέρδου προέβλεπε ότι το Ντυνάν μπορούσε να πωληθεί, να ενοικιασθεί και να είναι εκμεταλλεύσιμα τα περιουσιακά στοιχεία του.

«Η τροπολογία σας έδωσε το έρεισμα για τον πλειστηριασμό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαμακλής στον πρώην υπουργό Υγείας. Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος, που κατέθεσε για δεύτερη φορά στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής παραδέχτηκε τελικά ότι η τροπολογία του εφαρμόστηκε αλλά σημείωσε ότι αυτό συνέβη δύο χρόνια μετά από την αποχώρησή του από το υπουργείο Υγείας.

Ο πρώην υπουργός Υγείας παραδέχθηκε επίσης ότι τελικά δεν διαβίβασε στον αρμόδιο εισαγγελέα την περίφημη «έκθεση Λιαρόπουλου» η οποία ονομάτιζε στελέχη που κατηγορούνταν ως αργόμισθοι και διαπίστωνε φαινόμενα κακοδιαχείρισης στο Ντυνάν. Υπενθυμίζεται ότι ο  κ. Λοβέρδος είχε ισχυριστεί στην προηγούμενη κατάθεσή του στην Εξεταστική ότι είχε διαβιβάσει την έκθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα, όταν όμως τον ρώτησε ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης να παράσχει το διαβιβαστικό της αποστολής παραδέχθηκε ότι δεν έπραξε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, δήλωσε ότι παρακάλεσε την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής να διαβιβαστούν τα πρακτικά των συζητήσεων για το Ερρίκος Ντυνάν.

Το ζήτημα σχολίασε ο Πρόεδρος της Εξεταστικής, Αντώνης Μπαλωμενάκης. «Άλλη κατηγορία εγγράφων είναι τα Πρακτικά της Βουλής και άλλη είναι η έκθεση Λιαρόπουλου διότι αυτή περιέχει επώνυμες καταγγελίες για τις αργομισθίες και της παχυλομισθίες. Εάν δεν πήγε στον Εισαγγελέα υπάρχει σοβαρό θέμα» τόνισε ο κ. Μπαλωμενάκης στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Λοβέρδος σε ΣΥΡΙΖΑ: Ζητήστε μου συγγνώμη για το Ντυνάν !

Ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε, πάντως, σφοδρή επίθεση κατά των μελών της πλειοψηφίας χαρακτηρίζοντας «στημένη υπόθεση» την διερεύνηση του σκανδάλου του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.

«Πρωθυπουργός και κυβερνητική πλειοψηφία στήσατε μία Επιτροπή και λέω στήσατε γιατί είναι σαφές ότι πρόκειται για στημένη υπόθεση και μάλιστα εκ του προχείρου καθαρά για πολιτικούς λόγους. Στην προσπάθειά σας να ξεφύγετε από τα πολιτικά βάραθρα που σας έχει ρίξει η ανικανότητα, ο λαϊκισμός και η δημαγωγία σας, τραυλίζετε ανυπόστατες ψευδοαιτιάσεις  χρησιμοποιώντας τελείως αναξιόπιστους και αφερέγγυους μάρτυρες» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι τα πεπραγμένα του δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. «Από τις απαντήσεις μου σ’ αυτήν εδώ την Επιτροπή ξεκαθαρίστηκε ότι έκανα περισσότερα πράγματα από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος για την σωτηρία του Ντυνάν» ανέφερε. Καταλόγισε μάλιστα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν προαποφασίσει το πόρισμά τους. «Συνάδελφοι της πλειοψηφίας στα πρόσωπά σας βλέπω τον απόλυτο ηθικό ευτελισμό της Κυβέρνησης σας» τόνισε και ζήτησε να του ζητήσει συγγνώμη η κυβερνητική πλειοψηφία.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης καταλόγισε αλαζονεία στον κ. Λοβέρδο. «Θέλετε να μπείτε στο απυρόβλητο επειδή τολμήσαμε να αναφερθούμε στη δική σας περίοδο;» διερωτήθηκε.

Καββαδία: Είναι γνωστό ποιος ευθύνεται για το “πάρτυ στην Υγεία”

Τις αναφορές του κ. Λοβέρδου σχολίασε σε οξύτατο τόνο σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία. «Το ποιος φέρει ακέραιες τις ευθύνες για το πάρτυ στο χώρο της Υγείας είναι γνωστό» είπε και συμπλήρωσε: «τα έργα και ημέρες συγκεκριμένων ανθρώπων σε συγκεκριμένα πόστα τα έχει καταγράψει η ιστορία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα