Εξεταστική: Πώς θα αντιδράσει η αντιπολίτευση μετά το “γαλάζιο” stop στο να εξεταστούν υπουργοί

Εξεταστική: Πώς θα αντιδράσει η αντιπολίτευση μετά το “γαλάζιο” stop στο να εξεταστούν υπουργοί
Το πρόεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής με επικεφαφαλής τον Γιάννη Κεφαλογιάννη αποφάσισε να μην καταθέσουν ώς μάρτυρες πολιτικά πρόσωπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θεωρεί ότι εκτελέστηκε εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη Eurokinissi

Ανήκουστες κι αντιδημοκρατικές θεωρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις ώστε να μην καταθέσει ούτε καν ο Στέλιος Πέτσας στην επιτροπή που ερευνά την «Λίστα Πέτσα».

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταστήσει πρακτικά ανενεργή την Εξεταστική Επιτροπή για την «Λίτσα Πέτσα». Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται να καταλήγουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ που την πρότεινε όσο και τα υπόλοιπα κόμματα που την υπερψήφισαν, μετά την χθεσινή απόφαση της «γαλάζιας» πλειοψηφίας να μην συμπεριληφθούν πολιτικά πρόσωπα στους μάρτυρες που θα εξεταστούν. Ούτε καν ο Στέλιος Πέτσας που είχε ως αρμόδιος υπουργός την ευθύνη για τα εκατομμύρια που μοιράστηκαν σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με άγνωστα μέχρι στιγμής. Το πώς θα αντιδράσει η αντιπολίτευση στην κυβερνητική στάση είναι το ερώτημα που θα απαντηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η αντίδραση ήρθε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδωσε την εξέλιξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά επισημαίνοντας ότι «αποφάσισε να κρυφτεί πίσω από την πλειοψηφία του στη Βουλή, μήπως προφυλάξει τους υπουργούς του». Έκανε λόγο για εξευτελισμό του Συντάγματος που προβλέπει την δυνατότητα Εξεταστικής Επιτροπής μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «επικίνδυνος όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για τη Δημοκρατία».

Μάλιστα σε συνάντευξη που παραχώρησε χθες στο θεσσαλικό κανάλι TRT εκτίμησε ότι η μεθόδευση αυτή αποτελεί τεκμήριο ενοχής του πρωθυπουργού. Όπως σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας το «να μην φέρνει τον κ. Πέτσα στην εξεταστική, σημαίνει ότι κάπου έχει λερωμένη τη φωλιά του» εκτιμώντας πως «ο κ. Μητσοτάκης φοβάται να έρθουν να καταθέσουν ο κ. Πέτσας και άλλοι υπουργοί του» γιατί «φοβάται τον έλεγχο των πεπραγμένων του». Επισήμανε παράλληλα πως «σε κάθε Δημοκρατία η κυβέρνηση δεν πρέπει να αισθάνεται ισόβια, οφείλει να ελέγχεται και θα ελέγχεται. Αυτά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης μάλλον δυσχεραίνουν τη θέση του».

Συνταγματικό πρόβλημα βλέπει ΚΙΝ.ΑΛ

Η τακτική της κυβέρνηση σχετικά με τις προθέσεις να ελέγξει τους μάρτυρες απασχόλησε και το ΚΙΝ.ΑΛ αφού ο εκπρόσωπός του στην Επιτροπή, Γιώργος Καμίνης έθεσε και θέμα συμβατότητας με το πνεύμα του Συντάγματος. Όπως είπε «έχει μεσολαβήσει μία συνταγματική αναθεώρηση, την οποία έχει καθυστερήσει να λάβει υπόψη του ο κοινός νομοθέτης, η Βουλή, ως προς τον κανονισμό της. Λοιπόν, αυτήν την υστέρηση του κοινού νομοθέτη δεν επιτρέπεται εμείς να τη χρησιμοποιήσουμε για να περιορίσουμε τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Οποιοσδήποτε, λοιπόν, περιορισμός του καταλόγου των μαρτύρων, τον οποίον προτείνει η μειοψηφία, οδηγεί σε μια παραβίαση του Συντάγματος». Παράλληλα το ΚΙΝ.ΑΛ ήταν υπέρ του να κληθούν να καταθέσουν πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα εκτός από τον Στέλιο Πέτσα, τον Βασίλη Κικίλια και τον Θοδωρο Σκυλακάκη που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Η επιτροπή εξετάζει πολιτικές ευθύνες άρα πρέπει να εξεταστούν πολιτικοί υπεύθυνοι τόνισε η βουλευτης του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα Eurokinissi

ΚΚΕ: Ανήκουστο να μην καταθέσει ο Πέτσας

Σοβαρός προβληματισμός υπάρχει και στο ΚΚΕ. Αν και από την αρχή στον Περισσό αμφέβαλλαν για το κατά πόσο τέτοιου είδους επιτροπές θα ερευνήσουν ουσιαστικά και σε βάθος την σχέση των ΜΜΕ με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, φαίνεται να εξεπλάγησαν από τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε από την τοποθέτηση της Μαρίας Κομνηνάκα στην επιτροπή που χαρακτήρισε «ανήκουστο να συζητάμε για «λίστα Πέτσα» και να μην κληθεί να καταθέσει ο ίδιος ο Στ. Πέτσας και να απαντήσει για τα κριτήρια με τα οποίο δημόσιο χρήμα δόθηκε σε ΜΜΕ για διαφημιστική καμπάνια για την πανδημία, αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα». Μίλησε επίσης για «απαράδεκτη μεθόδευση με στόχο να συγκαλύψουν τις πολιτικές ευθύνες στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος» σημειώνοντας πως η επιτροπή «ένα πολιτικό όργανο που εξετάζει πολιτικές ευθύνες, και δεν γίνεται να μην ελεγχθούν οι υπεύθυνοι για πολιτικές πράξεις».

Μέρα 25: Αν ήταν πρόταση της Ν.Δ θα καλούσε 200 μάρτυρες

Αντίστοιχά αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή και το Μέρα 25. Η βουλευτής του κόμματος Φωτεινή Μπακαδήμα ζήτησε «η κυβερνώσα παράταξη να πάψει να θέλει να τιμωρήσει τρόπον τινά την Αντιπολίτευση, γιατί θέλει να ασκήσει το συνταγματικό της δικαίωμα του ελέγχου στη συγκεκριμένη περίοδο του συγκεκριμένου ζητήματος». Για το θέμα των μαρτύρων επισήμανε ότι η αντιπολίτευση ζήτησε «μία λίστα περίπου ογδόντα, ογδόντα και λίγο παραπάνω μαρτύρων. Εάν είχε προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία με τη δική της πρόταση θέλοντας να διευρύνει το χρονικό πλαίσιο ελέγχου θα μιλούσαμε για μία λίστα ίσως διακοσίων μπορεί και περισσοτέρων μαρτύρων. Τότε θα λέγαμε τι; Θα συμφωνούσαμε, θα ήμασταν σύμφωνοι σε αυτό τον αριθμό;».

Συντονισμός

Συνολικά η πρακτική της κυβέρνησης φαίνεται ότι κρίνεται, αντισυνταγματική και κυνική πολιτικά από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν είναι κρυφό ότι στην κοινβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης του κόμματος από την επιτροπή. Μία τέτοια θέση όμως δεν υιοθετήθηκε τελικά αφού στον ΣΥΡΙΖΑ στάθμισαν ότι ίσως αυτό να είναι το ζητούμενο από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλαδή να σταματήσει τις εργασίες της η επιτροπή. Έτσι λοιπόν πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν βήματα συντονισμού της αντιπολίτευσης στα ζητήματα της Εξεταστικής Επιτροπής. Στην κατεύθυνση της αξιοποίησης κάθε πρωτοβουλίας που είναι δυνατόν να ληφθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα