Ευκαιρία να τα πουν για τη Χάλκη θα έχουν Σαμαράς και Ερντογάν

Στην Κωνσταντινούπολη μετέβη την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, για το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας. Στο στιγμιότυπο από την συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, συνάντηση που πραγατοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο.
(EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ)
Στην Κωνσταντινούπολη μετέβη την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, για το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας. Στο στιγμιότυπο από την συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, συνάντηση που πραγατοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά τη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) EUROKINISSI

Αντώνης Σαμαράς και Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Δυσφορία στην Αθήνα για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Πέμπτη. Θα γίνει με πρωτοβουλία του Ταγίπ Ερντογάν και μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ (Πέμπτη και Παρασκευή), στη σκιά των δηλώσεων του Ερντογάν για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ουσιαστικά το μήνυμα του Τούρκου προέδρου ήταν "ανοίξτε τζαμί στην Αθήνα και αφήστε μας να εκλέγουμε Μουφτή στη Θράκη, για να ανοίξει ξανά η Χάλκη".

Ο κ. Ερντογάν κάλεσε τους Ρωμιούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους , δηλώνοντας: «Η πόρτα μας είναι ανοικτή στους παλιούς Ρωμιούς πολίτες μας και στα παιδιά τους ». «Είμαστε», πρόσθεσε, «άνετοι σε αυτό».

Αναφορικά με το μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «το να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή για μας δεν είναι πρόβλημα». Ωστόσο, διατύπωσε και πάλι τους γνωστούς όρους της Άγκυρας:

«Πρώτον, στην Αθήνα έχουμε δύο δικά μας τεμένη γκρεμισμένα, να δοθεί άδεια επισκευής τους». Υποστήριξε ότι ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη, ως υπουργός Εξωτερικών, «έδωσαν το λόγο τους, όμως μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένα βήμα».

«Δεύτερον, σύμφωνα με τη Λοζάνη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες». «Σήμερα όμως», ισχυρίστηκε, «δεν έχει μείνει κανείς, εκτός από τον Βαρθολομαίο» και πρόσθεσε: «Του είπα, φέρτε κληρικούς από το εξωτερικό να τους κάνουμε Τούρκους πολίτες, έτσι τουλάχιστον να πράξουμε αυτό, που προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης. Μέχρι στιγμής νομίζω ότι δώσαμε την τουρκική υπηκοότητα σε περίπου 20 άτομα». «Τώρα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν «ζητώ κι εγώ κάτι από εσάς» και αναφέρθηκε στο θέμα του αρχιμουφτή στην Δυτική Θράκη. «Εσείς ακόμη επιμένετε να τον διορίζετε. Κι εκείνον θα πρέπει να τον εκλέγουν οι εκεί Τούρκοι και οι μουφτήδες. Η διεθνής κοινότητα, ο χριστιανικός κόσμος, δεν μπορεί να δώσει απάντηση σ' αυτά τα ερωτήματά μου», είπε ο κ. Ερντογάν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αντώνης Σαμαράς, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εκβιασμός Ερντογάν: Για να ανοίξει η Χάλκη, ανοίξτε τζαμί στην Αθήνα και αφήστε μας να εκλέγουμε τον Μουφτή στη Θράκη

SHARE:

24Media Network