Ευρωβουλή: Παρούσα η Τουλουπάκη στην Επιτροπή για το κράτος δικαίου στις 31 Μαρτίου

Ευρωβουλή: Παρούσα η Τουλουπάκη στην Επιτροπή για το κράτος δικαίου στις 31 Μαρτίου
Ελένη Τουλουπάκη ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ελένη Τουλουπάκη θα δώσει το παρών σε συνεδρίαση της επιτροπής για το κράτος δικαίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το παρών στη συνεδρίαση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου θα δώσει στις 31 Μαρτίου η Ελένη Τουλουπάκη.

Η Ελληνίδα δικαστικός, που πλέον διώκεται για τον τρόπο που έδρασε στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου της Novartis, θα έχει την ευκαιρία να αναλύσει τη στάση της, να γνωστοποιήσει τις κινήσεις που έκανε στην υπόθεση και να παρουσιάσει τα γεγονότα όπως η ίδια τα έζησε.

Το γεγονός βέβαια ότι η κα Τουλουπάκη κλήθηκε στην επιτροπή (σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να κληθεί και στην ολομέλεια) αποτυπώνει τη διάθεση της Ενωσης να ανιχνεύσει το τι ακριβώς γίνεται με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα σε μία εποχή μάλιστα κατά την οποία τόσο η Ουγγαρία όσο και η Πολωνία βρίσκονται υπό στενή επιτήρηση για το ζήτημα αυτό.

Για την Πολωνία επιπρόσθετα, η οποία διώκει δημοσιογράφους, διαμορφώνει τοπίο μονομέρειας στα πολωνικά ΜΜΕ και επιχειρεί να καταργήσει ή να περιορίσει στην πράξη το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, η πρώτη κίτρινη κάρτα έχει ήδη βγει και σχετίζεται με τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Πριν από δύο μέρες δε το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεφάνθη (σε προσφυγή τόσο της Ουγγαρίας όσο και της Πολωνίας) ότι τέτοιου είδους μέτρα η Ευρωπαϊκή Ενωση σαφώς και μπορεί να λάβει καθώς, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην απόφαση “στις 16 Δεκεμβρίου 2020, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέδωσαν κανονισμό 1 με τον οποίο θεσπίζεται γενικό καθεστώς αιρεσιμότητας για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης στην περίπτωση παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ο κανονισμός παρέχει στο Συμβούλιο τη δυνατότητα, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής, να θεσπίσει μέτρα προστασίας όπως την αναστολή πληρωμών ή την αναστολή της έγκρισης ενός ή περισσοτέρων προγραμμάτων που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Ένωσης”.

Στις Βρυξέλλες υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Η δολοφονία δημοσιογράφου (Γ. Καραϊβάζ) που ακόμα παραμένει ανεξιχνίαστη, οι διώξεις δημοσιογράφων (Παπαδάκου, Βαξεβάνης) αλλά και η δίωξη Τουλουπάκη έχουν δημιουργήσει έντονο σκεπτικισμό στα ευρωπαϊκά φόρα.

Η κλήση της κα Τουλουπάκη στην επιτροπή για το κράτος δικαίου εντάσσεται στο πλαίσιο της διερεύνησης του ΕΚ για το τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα