Φάμελλος: Παραδέχτηκε η κυβέρνηση των αρίστων τους κινδύνους που δημιούργησε στην υδροδότηση της Αττικής

Φάμελλος: Παραδέχτηκε η κυβέρνηση των αρίστων τους κινδύνους που δημιούργησε στην υδροδότηση της Αττικής
Σωκράτης Φάμελλος ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ για την ασφάλεια του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής.

«Από την αριστεία και το παραμύθι της επιτελικότητας έχουμε τελικά φτάσει στην εγκληματική υποτίμηση των υποχρεώσεων και της ευθύνης των μελών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, τη Μ. Δευτέρα κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με θέμα την ασφάλεια του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής. Σημειώνεται ότι η ερώτηση απαντήθηκε από τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ν. Ταγαρά, καθώς ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκρεκας δεν προσήλθε στη Βουλή.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε αρχικά στην από 09.03.2023 επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, όπου επισημαίνεται η κρισιμότητα έργων στο εξωτερικό υδραγωγείο της Αττικής, προκειμένου να διασφαλιστεί η υδροδότηση του λεκανοπεδίου. «Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα καταγεγραμμένα έργα βαριάς συντήρησης που πρέπει να υλοποιηθούν για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος αστοχίας. Ο Διευθύνων  Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ αναφέρει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, ότι πρέπει να υπογραφεί σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου, ΕΥΔΑΠ Παγίων και ΕΥΔΑΠ ΑΕ και να βρεθεί χρηματοδότηση για να προχωρήσουν τα έργα. Όμως αυτό που φαίνεται ότι συμβαίνει είναι ότι το μέχρι πρότινος αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο κ. Καραμανλής ενδιαφερόταν μόνο για την παραχώρηση της λειτουργίας και συντήρησης του υδραγωγείου της Αττικής σε ιδιώτες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε περαιτέρω ότι από επιστολή-καταγγελία εργαζομένων, η οποία κοινοποιείται και στον κ. Μητσοτάκη προκύπτει ότι εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα για τη διαχείριση του εξωτερικού υδραγωγείου της Αττικής: «Εδώ και τέσσερα χρόνια έχουμε έναν ανέμελο Πρωθυπουργό, ο οποίος φαίνεται να μη γνωρίζει τίποτα. Ο κ. Καραμανλής επίσης φαίνεται να μην έκανε τίποτα, και να ασχολήθηκε μόνο με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης που ακύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2022. Και υπάρχουν και ευθύνες του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ καθώς η επιστολή προς τους Υπουργούς αποστέλλεται με τόση καθυστέρηση, μετά την τραγωδία των Τεμπών», επεσήμανε. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να απαντήσει για ποιο λόγο τέσσερα χρόνια δεν υλοποίησε την ευθύνη της για τα έργα ασφάλειας της υδροδότησης της Αττικής. Ούτε ανέλαβε αυτή την ευθύνη, ούτε την εκτέλεσε γιατί το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η παραχώρησή του εξωτερικού υδραγωγείου σε ιδιώτες. Έστω και τώρα, τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης περιμένουμε να δεσμευθείτε για το πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ταγαράς στην απάντησή του παραδέχθηκε το πρόβλημα ασφάλειας στο εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αττικής, αλλά και ότι η μελέτη για το σημαντικότερο έργο, αυτό της αποκατάστασης του ενωτικού υδραγωγείου Μόρνου-Μαραθώνα στο τμήμα Κλειδί-Δαφνούλα έχει παραδοθεί στο Υπουργείο Υποδομών από τον Οκτώβριο του 2021 (!), χωρίς όμως  να έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα υπόλοιπα έργα είναι σε φάση οριστικοποίησης μελετών ή σύνταξης τευχών δημοπράτησης, χωρίς να έχει ξεκινήσει κάποιο από αυτά. Από τη συζήτηση στην Βουλή δεν υπήρξε καμία δέσμευση της κυβέρνησης για το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων που απαιτούνται για την ασφάλεια υδροδότησης της Αττικής.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα